Sjednica OV Hadžići 15. avgusta : Na dnevnom redu rad komunalne inspekcije

Published On 13. August 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Da li su arapski dolari važniji od nas, stanovnika Kasatića, pitaju  mještani.

Na  sjednici Općinskog vijeća, koja će se održati 15. avgusta, jedna od tačaka dnevnog reda je informacija o radu komunalne inspekcije na području općine Hadžići. Pored sela i nasalja divljiih deponija sve je više i  u šumama, koje su pune otpada.

UPOZORENJA

U više navrta u informacijama  Zavoda za javno zdravstvo KS , koje su  razmatrane na sjednicama Općinskog vijeća, nadležne  su  opominjali  da pored  toga što predstavlja ružnu sliku, divlje deponiju su i potencijonalna su opasnost od zaraze. Govori to   i povećan broj zaraznih oboljenja.

Hoće li  se ovog puta  vijećnici ozbiljnije pozabaviti ovom problemu,predložiti konkretne mjere, kako bi se smanjio broj divljih deponija, ili će olako preći i preko  informacije ostaje da se vidi.

Ove godine, kada se razmatrala informacija o zdravstvu na području općine Hadžići, izostavljena je informacija Zavoda za javno  zdravstvo KS, što govori o neozbiljnosti  vijećnika.

GRAĐANI U DRUGOM PLANU

Izostavljena  informacija  govori o divljim deponijama i drugim problemima na području općine. I ovo  govori da su vijećnicima građani u drugom planu. Sjete ih se samo pred izbore, kada ih vuku za ruke… I ništa više!

Također, treba vidjeti da je u informciji komunalne inspekcije  obrađen problem vode za piće. U nekim  mjestima u  ove ljetne  dane zna biti redukcija.Građani opravdano  negoduju, ali njihovi vapaji odlaze u zrak.Vjećnici ih, očito je, ne čuju.Zato je broj opozicionih vijećnika  u OV-u sve manje.Neki koji su imali sedam ili pet vijećnika, danas su došli na minimalni broj.

U KASATIĆI ZAGAĐENO PRIRODNO IZVORIŠTE

Pored prirodnih ljepota Kasatići su imali prirodni izvor pitke vode, sličan onom na Buni kod Mostara.  Prije i nakon rata  ispitivanja  su pokazivala   da  je, bez obzira na godišnja doba, temperatura vode  na izvorištu u Kasatićima uvijek  ista, plus   šest stepeni.Analize su pokazale i druge kvalitete bogate mineralima…Pored gradske vode, koju su imali u kućama, mnogi mještani vodu su donosili sa svog izvorišta .

UNIŠTENE PRIRODNE LJEPOTE

 U sred Kasatića  izgradili su javnu česmu, a vodu su doveli sa svog  izvora, u kojoj je temperatura uvijke ista.

Međutim, danas voda sa izvorišta u Kasatćima više  nije  za piće. Mikrobiološka isitivanja, koje je uradio Zavod za javno zdravstvo KS pokazala su  da je voda zagađena, i taj nalaz, kao upozorenje građanima, stavljen je pored česme, na oglasnu ploču na sred Kasatića.

-Ovo je posljedica izgradnje arapskog naselja u Crepljanima,koji se nalazi  više  našeg mjesta. Sada kada kiša padne voda na izvorištu  bude bjela, a okus je sasvim drugi od   ranije.Prilikom izgradnje arapskog naselja u Crepljanima skinuto je mnogo zemlje,nekadašnji  prirodni sklop u Crepljanima   je u potpunosti promjenio izgled, a posljedice osjećaju mještani, kaže  Ahmed Sadiković.

Mi ovdje, što pokazuju stećci,  živimo stoljećima.Kako to da je sada  neko važniji ko dolazi sa strane od nas starosjedioca. Kako da nam uništavaju naše prirodno bogatstvo, poput vode, u korist nečijih interesa.Pitamo se  zar su arapski dolari važniji od stanovnika Kasatića, kaže  Sadiković.

“NAPITI ĆU SE, MAKAR UMRO”!

Na oglasnoj ploči, koja je postavljena pored česme, naljepljen je izvještaj  mikrobiološke analize Zavoda za javno zdravstvo, koji upozorava građane da voda nije za upotrebu.

-Međutim, i pored toga  neki je piju.Kada se vraćaju sa njive, umorni i žedni. Kada se upozore  da je opasno, da je  voda , kakako je pokazala analiza Zavoda za javno zdravstvo KS zagađena, kažu „ napiti ću se makar odmah umro“, kaže Sadiković.

Da li i ovaj problem obrađen u informaciji komunalne inspekcije ostaje da se vidi.

DNEVNI RED

Na sjednici je slijedeći  dnevni red:

Izvještaj o izvršenju Budžeta Općine Hadžići za period od 01.01. do 30.06.2019. godine,

Odluka o izmjenama i dopunama Budžeta Općine Hadžići za 2019. godinu – Prijedlog, Regulacioni plan „Sportsko – rekreacioni centar Tarčin“,

Regulacioni plan „Sportsko – rekreacioni centar Tarčin“ – Prijedlog, Odluka o usvajanju Regulacionog plana „Sportsko – rekreacioni centar Tarčin“ – Prijedlog, Odluka o provođenju Regulacionog plana „Sportsko – rekreacioni centar Tarčin“ – Prijedlog,

Odluka o pristupanju izradi Plana parcelacije Stambeno naselje „Vilovac“ Tarčin – Prijedlog,

Odluka o načinu i uslovima prodaje građevinskog zemljišta u svrhu izgradnje – Prijedlog,

Informacija o radu komunalne inspekcije na području općine Hadžići,

Rješenja imovinsko – pravne službe, Rješenje o utvrđivanju javnog interesa: izgradnja lokalnog puta, oborinske i fekalne kanalizacije u naselju Miševići, Rješenje o utvrđivanju javnog interesa: izgradnja kanalizacione mreže za odvodnju oborinskih voda iz „Privredne zone Hadžići“,

Kao dopuna dmevnom red vijećnicima su  dostavili Odluku O ZAŠTITI I ZAŠTITNIM MJERAMA ZA IZVORIŠTA PITKE PODZEMNE VODE BUNARA B-1 U PODRUČJU POGONA COCA COLA HBC B-H d.o.o. SARAJEVO


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *