SŠC Hadžići: Već u prvom roku popunjen planiran broj učenika

Published On 21. August 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Za raziku od ranijih godina kada je gimnazija bila hit, sada se na zanat  upisivali učenici sa odličnim uspjehom. Većina učenika ove godine nakon školovanja našli posao.

Od nadležnog ministarstva traže saglasnost da upišu novih pet učenika.

Uskoro počinje nova školska godina.Prvi put u historiji  u Srednjoškolskog centra u Hadžićima već u prvom roku upisano  svih  216 učenika. Čak  šta više sad  imaju  više zahtjeva za upis nego što je planirano.

-Imamo novih pet zahtjeva roditelja za upis djece i  od nadležnog  ministarstvu   tražiti ćemo  saglasnost.Vjerujem da će izaći u susret. Svima njima mi ćemo sa svoje strane  obezbjediti praktični dio nastave. Imamo veliku saradnji  sa više privrednih organizacija, a naši učenici pokazali su se kao vrsni majstori , i tu neće biti problema.Ove godine, za razliku od ranije, kada je hit bila gimnazija, sada je najveći interes za radnička zanimanja.To je potpun obrat.Za frizere, a i druga zanimanja upisivani su učenici sa odličnim usojehom.Po prosjeku ocjena za frizera recimo, svi oni mogli su se upisati u bilo koju tehničku školu, kaže  Selver Ejubović direktor Srednjoškolskog centra u Hadžićima. 

Čujemo da je značajan  broj učesnika po završetku školovanja  našli stalno zaposlenje.

-Većina njih   dobili su posao u organizacijama gdje su  obavljali praksu.Pokazali su se kao dobri radnici, i normalno je što poslodavac hoće da prime provjerene  i kvalietne radnika, koji su se dokazali  kroz školovanje.Tu prije svega mislim na učenika koji su izučavali ugostiteljsku i odsjek prehranbenog smjera. Jagma  je za naše bravare, plinske instalitere, keramičare…Za razliku od gimnazije danas  sa znatom  lako nađe posao.I zapadno tršište stalo traži neka od ovih zanimanja, i to je glavni razlog što danas zanati, odnosno radnička zanimanja traženijih od bilo kakvih drugih  škola.

Pored kabineske  nastave ove godine po prvi put u sklopu škole imati ćete i vlastiti restoran.

-Prošlog mjeseca izvršena je primopredaja objekta, i tom prilikom za goste i uposlenike napravljena su prva jela.Pored ulaza iz škole , postoji i drugi iz dvorišta. U okviru restorana postoji lijepo uređena bašta  u zelenilu tako da se razmišlja  da restoran bude otvoren i za građane.Ovaj restoran ima višestruku korist.Pored toga što će tu praksu obavljati naši učenici, svi oni koji putuju iz Tarčina, Pazarića i drugih mjesta, slobodno vrijeme  do početka nastave  više neću  provoditi  po kafićima  u Hadžićima , već će odmah doći u školu , u naš restoran , gdje mogu ručati, popiti sok i dobiti sve druge usluge, kaže Ejubović.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *