Godišnjica Prvog korpusa ARBiH : Zašto su borci nezadovoljni ?

Published On 2. September 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Jesmo li zaboravili naše velike heroje!?

Polaganjem cvijeća na šehidskom mezarju „Karhimani“, gdje se nalazi i spomen soba borcima Devete brdske brigade, učenjem Fatihe  i minutom šutnje  danas  je u Hadžićima obilježena godišnjica formiranja Prvog korpusa ARBiH.

 Prvi korpus  dao je veliki doprinos odbrani  Sarajeva i BiH, a u toj časnoj borbi  značajan doprinos dali su borci Devete brdske brigade i pripadnici policije ove općine.

Između ostalog sačuvali su i put za Igman i Sarajevo , tada jedinu komunikaciju za glavni grad BiH.Veliki broj boraca  za današnju slobodu dali su živote i dijelove tijela.

Malo prisutnih

 Bode u oči da je i danas  na ovoj značajnom manifestaciji bio veoma mali broj prisutnih.Neki od sagovornika nam kažu da su ljudi nezadovoljni što još ni do danas nije urađena revizija boraca , da su veliki broj  njih dobili status borca, mada se zna da rova i puške nikada nisu ni vidjeli…

Boračka udruženja u službi strnke

Boračke organizacije više rade za svoje političke partije nego borce.Recite, kako to da ni do danas nisu ispravljenje greške iz knjige „Svjedoci istine“, koju se izdala i finansirala općina Hadžići, po kojoj ovdje nisu činjeni zločini, nije bilo logora i zvjerskog ubijanja…Može li to neko objasniti ?

Zašto se ne sprovode zaključak Općinskog vijeća da se greške isprave i štampa nova knjiga. Ništa nije urađeno ni nakon što je druga strana knjigu općine Hadžići poslala u Hag, da, kako kažu, dokaz da  nisu činili zločini, da to piše u knjizi koji su  napisali „ pošteni „ Muslimani, da iza te knjige stoji Općina Hadžići, sve boračke i druge organizacije….

Šta kažu u udruženje porodica šehida ?

 Slaže li se stim i udruženje porodica šehida koji bi, po odgovori iz vijećničkog pitanja od prošle godine, trebali dati saglasnost da se greške isprave i štampa nova knjiga.

Za sedam dana, kako se kaže u četvrtom odgovoru na vijećničko pitanja,novu  knjigu sa ispravljenim greškama dali bi  na štampanje.

 Sve ove i druge igre dovele su do toga da danas pred sudom BiH žrtva odgovara a krivci mirno šetaju.

Sve te i druge igre građani dobro razumiju, i zato ih nema na ovim velikim manifestacijama.

Bio u službi zločinca Pavelića,i htjeli da nova škola,  umjesto hadžićkih heroja, nosi njegovo ime

Zato je danas umjesto naših velikih heroja dat prijeg da se ime novoj školi u Hadžićima da po  čovjeku koji je služio ustaškom poglavniku Anti Paveliću.Mi mu ne možemo ni ime izgovoriti. Bio  kulturni ataše  zloglasnom Paveliću i htjeli da ga učenici pamte umjesto hadžićkih heroja.

Da nije bilo Muharema Fiše, tadašnjeg minitra za boračka pitanja, i drugih časnih ministara Vlade KS, koji su bili protiv toga da se ta incijativa OV Hadžići po drugi put uopće i nađe na sjednici Skupšine KS, ko zna možda bi i sramna  incijativa vijećnika OV Hadžići, na čiji rad su građani ogorčeni, i prošla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *