Hadžići :Počela nova školska godina : Sretno školarci !

Published On 2. September 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Danas je počela nova školska godina. Ovaj dan posebno će pamtiti prvačići i njihovi roditelji.Dječija bezbrižna radosti sada će zamjeniti škola, udžbenici, domaći zadaći, crtanke, bojice..Taj dan svima ostaje u sjećanju, urezan za cijeli život.

Sve škole na području općine Hadžići spremno su dočekale novu školsku godinu.Broj učenika je približno isti kao i prošle godine.U svim  postoje i  školske kuhinje.

OŠ“6. mart“ Hadžići : Rezultati za pohvalu

Prema riječima Muhameda Čovića, direktora OŠ „6.mart“ Hadžići, u ovoj školi ukupno ima 655 đaka, a u tri odjeljenja upisano je 65 prvačića.

Godinama učenici ove škole velike rezultate postižu u nastavnom i vannatavnim aktivnostima. Govore to mnogi pehari, nagrade, diplome…

-Roditelji učenika plaćaju  obrok , a za učenike čiji su roditelji slabijeg materijalnog stanja,  užina je besplatno. Ova škola ima dobru saradnju sa humanitarnom organizacijom „Ikre“, a i više donatora spremni su pomoći u finansiranju ovakvih  slučajeva, kaže Čović.

OŠ „Hilmi ef. Šarić“ : Vraćaju  se sa medaljama, peharima i drugim nagradima

Slično je i u OŠ „ Hilmi ef. Šarić“ u Tarčinu gdje ukupno ima  560 učnika. Vitrine su premale da bi se istakle sve medalje, dipome, nagrade i pehari koji su postigli učenici i nastavnici ove šole.

 Po prvi put u školske klupe sjesti će  60 prvačića.I ovdje, kako nam je kazala  direktorica Zineta Bajrić više donatora sa područja Tarčina, koji žele ostati anonimni, plaćaju užine za učenika slabijeg materijalnog stanja.

OŠ“ Hadžići“ : Novo škola

OŠ „ Hadžići „ je nova škola u kojoj  ukupno ima   596 učenika.Od toga broja u tri odjeljenja upisano je 73 prvačića.Imaju i jedno područno odjeljenje u Binježevu.

Mi imamo svoju modernu vlastitu kuhinju, a obrok učenika plaćaju roditelji.I ovdje, kako nam je kazala direktorica Dženana Alispahić, preko humanitarnih organizacija jedan broj učenika užinu dobivaju besplatno.

OŠ „9 maj „ Pazarić:Jedna od nastarijih škola u BiH

OŠ „ 9 maj“ u Pazariću je jedna od najstarijih škola u BiH.Ukupno imaju 406 učenika, a u dva odjeljenja upisalo je 48 prvačića. Kako nam je rekao Edin Kazazović, direktor škole, u više navrata raspisivali su tender da neko od specijalizovanih organizacija preuzmu kuhinju i spremanje obroka za učenika.Međutim, zbog malo broj učenika do sada nije bilo zainteresovanih, pa ćemo vidjeti kako postupiti u ovom slučaju.

-Sigurno  da će  kao i do sada učenici  imati užinu, a za one slabijeg materijalnog stanja preko humanitarne oprganizacije „Ikre“ obezbjeđeni su besplatni obroci, kaže Kazazović.

Iz godine u godinu u ovoj školi postižu sve  bolje rezultate, pa se spravom ubraja među najbolje u KS.

UKINUTI PLAĆENJE

Za mišljenje o plaćanju obroka u školama pitali smo  građana. Većina njih kažu da je ovaj problem lako riješiti.Neka se ukine plaćanja  poslanika i parlametaraca u mnogiom komisjama u toku radnog vremena, i da se novac  usmjeri u te svrhe. Oni neće biti posebno oštećeni, ionako imaju visoka primanja , a ovaj problem bio  bi trajno riješen. Mišljenja su da se treba ukinuti i plaćanje u komisijama u Općinskom vijeću Hadžići, a većina se slažu da bi vijećnici bolje radili kada nebi bilo paušala.

Tada bi došli do izražaja mladi i sposobni ljudi, koji se ne mogu  kupiti. Sada ne mogu doći od ovih sadašnjih, koji umjesto svojih birača  rade za vlast, kažu građani.

Prvi dan u školskim klupama

Prvačići su došli sa roditeljima, bližom rodbinom.Svi su željeli da na najljepši način zabilježe taj dan, da se slikaju, da se pamti…

Šta reći nego SRETNO, ŠKOLARCI !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *