Godišnjica pogibije Hikmeta  Mehmedića – Hikca , načelnika Štaba TO Hadžići :Vječno ćemo pamtiti naše heroje

Published On 20. September 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe  u Dupovcima, brdu Zagore  i u Gradcu, porodica, predstavnici  općine Hadžići i Koordinacionog odbora boračkih udruženja  obilježili su  27. godišnjica pogibije Hikmeta Mehmedića- Hikca, načelnika Štaba Devete  brdske brigade ARBiH.

O liku i djelu Hikmeta  Mehmedića  govorio je Ešref Barjaktarević, predjsjednik udruženja Devete brdske brigade koji je istakao da je od prvih dana agresija Mehmedić stao na branik odbrane R BiH.

-Bio je mlad, ali izuzetno hrabar i sposoban. Kao vojno lice stavio se na čelu Štaba Teritorijalne odbreane i uspješno vodio akcije ka oslobađanju zemlje.U jednoj takvoj izgubio je život na brdu Zagoni 1992. godine. Vječno ćemo ga pamtiti, kao i druge branitelje naše općine, koji su životima i dijelovima tijela branili i odbranili Pazarić, Tarčin i druga područja, koje je agresor po svaku cijenu žalio osvojiti. Da je  to uspio u totalnu blokadu stavili bi  Sarajevo, put za Herecegovinu i Srednju Bosnu…Ponosni smo na ove velike heroje, koje ćemo uvijek nositi u srcu, kazao je Barjaktarević.

Mehmediću  je posthumno odlikovan  „Zlatnim ljiljanom „ najvećim ratnim priznanjem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *