PISMO VIJEĆNICIMA OV-A HADŽIĆI: Ako  ne znate prepišite od drugih…., zašto smo vas birali…!?

Published On 6. October 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Vijesti

Na rad vijećnika Općinskog vijeća Hadžići  nikada nije  bilo  toliko gnjeva građana   kao u ovom sazivu. Kažu da i pored toga što oko 5.000 građana, njihovih birača, primaju neku od vrsta socijalne pomoći,bez imalo stida i srama sebi su povećali paušal, a načelniku i općinskim funkcionerima plaće, iako su i do sada imali najveće na području općine. Kada  je riječ o riješavanju životnih pitanja, poput pitke vode, deponija i drugih aktueklnih tema  tu i ne progovore….Iako u općini Hadžići rade rekordan broj administrativaca  nedavno  usvojili Odluku da se primi još osam novih  činovnika, stranačkih poslušnika….

Pismo Šaćira Tabaka, poljoprivrednika, koji je javno uputio vijećnicima Općinskog vijeća Hadžići izazvao je brojne  komentare građana.

Poštovani vijećnici,

Ovako rade vijecnici u Konjicu. Na tematskoj sjednici Općinkog  vijeća naše opstine, 2015 godine, predložio sam da se i u našoj opštini osmisli i osnuje  Savez poljoprivrednih udruzenja, kao u Konjicu i Jablanici. Čak sam indirektno prozvao odgovorne i kazao ako ne znaju osmisliti slično da prepišu od Konjicana.

Većina se složila sa mojim prijedlogom i ušlo je u zapisnik. Sve što se proizvede u konjičkoj opštini,čak i u manjoj količini  mojih proizvoda, konjička zadruga otkupi, koja je u sklopu Saveza.

Sve ove navode možete provjeriti u arhivi Opštine.

MRTVO SLOVO NA PAPIRU

Zaključak vijeća je bio da se oformi komisija koja bi uz stručnu pomoć i pomociju  poljoprivrednika oformila “Savez poljoprivrednih udruženja opštine Hadzici”. Medjutim, lobiji pojedinih političara su pobijedili i do danas je zaključak Vijeća ostao “mrtvo slovo na papiru”.

DIVLJE SVINJE DOLAZE U AVLIJE

Primjera radi kad medvjed ošteti košnice kanton se digne na noge dok u drugoj grani poljoprivrede “divlje svinje” već uveliko hodaju po našim avlijama.Zato opominjem vijećnike kojima sam dao svoj glas da bar pokušate uvjeriti kolege da malo ozbiljnije sagledaju činjenično stanje i da prozovu odgovorne zašto zapisnik stoji u ladici više od godinu dana.

I da spriječite pojedince i pojedina udruženja da kojekakvim projektima dobivaju novac od “nas” poreznih obveznika, kaže se u pismu Šaćira Tabaka, uzornog poljoprivrednika  iz Tarčina.

PRIJE RATA BILI NAJBOLJI U KS,IMALI KOMBAJ KAO  U VOJVODINI…

Povom pisma dobili smo više komentara građana. Samo djelimičmo, zbog opširnosti, prenijećemo neke od njihovih mišjenja.

Prema pisanju može se vidjeti da su neki  i radili u Zemljoradničkoj zadruzi  Hranisava, odnosno Tarčin, koja je svojevremeno bila okosnica razvoja poljoprivrede na području općine Hadžići, a koja je danas planski uništena.

-Ti se obraćaš onim koji su uništili poljoprivredu. Prije rata u Zemljoradničkoj zadruzi sijale su se velike površine obradive zemlje, bilo razvijeno stočarstvo. Naša općina  po tome bila  vodeća u Kantonu Sarajevo.

Svakog mjeseca u Domu u Tarčinu  održavali smo sastanke, mi određivali ko će dobivati  neki od posticaja.Imali smo kombaj, kao u Vojvodini.Do kasne jeseni kupili žito sa naših imanja, ali i poljoprivrednika i građana. Tokom rata žito iz Silosa spasilo je stanovnike Hadžića.

SVE PRODAŠE ARAPIMA

Šta imamo danas.Prodaše nam najbolje poljoprivredno zemljište.Daju Arapima, prodaju za male pare. Zadruga je pusta, uništena, bez mašina, bilo čega. Više naše zadruge u Tarčinu grade arapska naselja.To je djelo načelnika, rukovodstva općine i naših kupljenih vijećnika. Ni za jednog od njih od vijećnika  nebi smjeli dati glas.Oni su izdali narod, svoje glasače, oni gledaju samo sebe, koliko će šta dobiti i ništa više, kažu mještani Tarčina.

„POTKOVI“

Moj Šaćire, zar ti misliš da su oni to zaboravili u ladici, da to nebi učinili da su htjeli.Njima poljoprivreda  nije u interesu.Njima je u intersu koliko će šta dobiti.Čitao si ovih dana po društvenim mrežama kako su………..(jednog  od uposlenika ) željeli istjerati jer su bili ljuti , posebno šef ,  što nije podijelio „potkov“, odnosno novac, koje je dobio od Arapa.To je dugo  bila glavna tema u čaršiji.

Koliko je njih do sada dobilo takozvane potkove, čitaj novce i druge poklone.Čitaš kako je……. ( jedan od bivših vijećnika, koji je očito  dobro upućen, dugo bio sa njima, otvoreno  i argumentovano govori o mnogim lopovlucima ) a  koji je, kažemo,  dobro upućen u sve radnje, kada je u jednom svome komentaru rekao da je  nadležnim govorio kako…….. ( ti i ti) uzimaju novac od……., a ovaj mu rekao „Šta si zapeo za 5.000-10.000 KM, drugi uzimslu više,  pa šta „.

ZEMLJIŠTE ĆE SE JOŠ VIŠE KRČMITI

Zašto su uništili zemljoradničku zadrugu ? Sva poljoprivredno zemljište kojim je upravljala Zadruga  sada prelazi u nadležnost općine Hadžići.Sada će je još više krčmiti, prodavati za male pare, puniti svoje džepove.

SVE SE ZNALO…

U ZZ Tarčin bio je Nadzorni odbor, Skupština preduzeća i druga upravljačka tijela.U općini Hadžići postoji služba koja radi oblast poljoprivrede.Postoji i Općinsko vijeća koje svake godine razmatra informaciju o poljoprivredi i radu ZZ Tarčin. Šta je ko  preduzeo? NIŠTA! Zar misliš da oni nisu mogli sve to spriječiti da su htjeli. Svake godine imali su informaciju o radu ZZ Tarčin, imali su sve podatke, radila je općinska služba…

Danas politika bira direktora, koji radi po upustvu te iste politike. Nekada je na čelo preduzeća dolazila stručna osoba, danas se traži podobna…

PLANSKI UNIŠTENA POLJOPRIVREDA, GRAĐEVINSTVO, DRVNA INDUSTRIJA….

 Ona je  (poljoprivreda ) planski uništena.Isto kao GP „Ingrap“, DI „Bjelašnica“.Svi oni nakon rata radili su punim kapacitetom.

Imali  hale,postrojenja, najsavremenije mašine, i drugu tehnologiju. Šta su ovi „ naši“ učinili, svukli ih u ravan, ostavili pustu ledinu..

Četnici su ukradili sve mašine.Ostale hale, poslovne zgrade,  prostrojenja, kranovi…. ovi „naši“  sve to doveli do ledine.Više štete učinili….

…..( jedan se od čelnika)  javno u medijima  hvali da u nekadašnjoj Bjelašnici u jednoj parceli ima   20 dumuna zemlje gdje može  da se  gradi,i kaže  gdje to još ima u KS.

GRADI, RUŠI, GRADI…

Trebao je  kazati da je bilo  100 dunuma zemlje , treba  je kazati zašto je  to sve  plasnki politika  uništila .  Treba kazati kako to da je  čovjek za pljačku DI „Bjelašnica“ ,gdje je radilo 800 radnika, nagrađen za čak 5,3 miliona KM  našeg novca.

Kažu tu doveli, vodu, struju, kanalizaciju…., a sve to tu i bilo.Tvorica radila na struju,nije na petrolejku ,bila voda, kanalizacija…..

NAGRADA ZA PLJAČKU

Niko ne odgovara, niti će odgovarati. Danas je, na žalost, organizovani kriminal, pljačka društvene imovine.I za to se bude nagrađeno.

Sve nam prodaše, najljepše ljepote, i time pune budžet.Danas općina Centar i Novi Grad imaju razvijenu poljoprivredu od naše općine. Prije rata imali  smo  kombajne , traktore,imali najbolju poljoprivredu u Kantonu Sarajevo.Naši proizvodi, meso i mlijeko hranili su grad Sarajevo. Sijali  sve povšine.Tada se  čak  društveno zemljište  Šumarstva i drugih  davalo i građanima da siju…

SVE PRODAŠE

Danas imamo sve manje poljoprivednog zemljišta.Sve prodaše, ama  baš džaba. Jedno je što se piše da su prodali za  pare, a drugo što odlazi u nečije džepove .Čitamo li komentare preko društvenih mreža…?

I STOKE SVE MANJE…

Sve je manje  i stoke.Neka se otvoreno kaže čije je ovo plan, zašto se to radi, za čije interese.

Posticaje od poljoprivrede daje se po nečijim željama. Evo, šaljem vam jednu informaciju koju je prije više godina, kada su radili vijećnici Općinskog vijeća  Hadžići  , bili zastupnci građana, za razliku od ovih danas,  bunili se , kako su  posticaje od poljoprivrede dobili……………… objavite to i vidite da li su ti isti imali  i saksiju na balkonu, kako je rekao jedan od njih  ( vijećnika ).Objavite ovu informaciju. Nek ovi sadašnjih vijećnici vide kak se tada radilo.

TREBAMO IH KAZNITI

 Ni za jednog od današnjih vijećnika  nebi smjeli glasati, trebamo  pokazati da mi nismo ludi, da pored očiju, kako oni misle ne vidimo, pored ušiju  ne čujemo, nije tako.

Treba ih kazniti, kako nam ti isti nebi ponovo radili ovo što danas rade.Trebamo birati mlađe, stručnije, poštenije koji će se boriti za građane, svoje birače,dobrobit naše općine, a ne ove danas koji prodaju našu najbolju zemlju, koji pored rekordnog broja činovnika, žele primiti čak još osam novih administrativaca, koji su sebi povećali primanja, načelniku i drugim  funkcionerima plaće, iako su i do tada imali najveća primanja u općini…..

(Poštovani građani, mišljeniu smo ipak, da ovo što nama pišete, trebali napisali pored tog istog  teksta. Svjesni smo, i imamo razumjevanja da , kako kažete, nebi ispaštala vaša djeca i drugi od vaše rodbine, jer ovi, kako ističete, ne žele istinu.A mi, ipak , mislimo da i pored svega trebate  javno objaviti svoja imena, i reći  svoje mišljenje. Naravno, iznijeti  samo istinu i dokaze.Mi smo izbacili imena koje vi prozivate, koji su šta kazali…dobili,…. jer ste za sve to i vi imali priliku da javno kažete i iste prozovete. Također, možete i vi objaviti dio iz te ranije informacije , ko je dobivao posticaje, koje ste nama poslali. Mi to, ipak, nećemo objaviti. Nećete nas uvući da mi istražujemo, prozivamo, govorimo o Vilovcu i drugim temama o kojima nam pišete, iako cijenilo ono o čemu radite i pišete.( Imena autora poznata redakciji )

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *