Čeka se indentifikacija još troje ekshumiranih Hadžićana

Published On 10. October 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

 Dok mnogi Hadžićani i dalje traže tijela svojih najmiliji, dotle nadležni  odbijaju  ispraviti greške iz knjige „Svijedoci istine“, koju je finansirala i izdala  Općina Hadžića, a koja brani zločine sa druge strane. Zašto optužnice za zločine nisu podnesene..? Samo u Lukavici u jednom danu do smrti pretučeno 46 logoraša, a u pomenutoj knjizi lažno piše da nisu bili u logoru, da su nestali, poginuli…Tu istu knjigu druga strana poslala u Hag, kao dokaz, da, kako kažu, nisu činili zločine, da to potvrđuje pomenuta knjiga koju su je napisali „poštenu Muslimani“

Od  12  svirepo ubijenih Hadžićana, čija su tijela nedavno ekshumirana u blizini Golog brda na Igmana,  na  potpuna indentifikacija DNK analize čeka se za još  tri tijela.

 Ovo je rečeno na sastanku porodica  zarobljenih i streljanih  mještana iz Donjih Hadžića, koji su ubijeni  u ljeto 1992. godine  i člana Kolegija direktora instituta za nestale Amra Mašovića.

-Kada tužilac bude zakazao indentifikaciju odazovite se.Prenijeti  ću tužiocu da su porodice zamolile da ne čekaju da dođu svi DNK nalazi, i da se što prije završi indentifikacija, kazao je Mašović.

-Mi znamo o kojim tijelima se radi.Spisak ubijenih  odmah  samo dostavili Institutu za traženje nestalih. Prilikom ekshumacije sva tijela bila su kompletna, uz njih  su pronađeni  i određeni predmeti koji su pripadali žrtvi. Dodatnom DNK analizom neće se ništa novo  desiti. Predugo se čeka da porodice ukopaju svoje najmilije. Majke i druga rodbina žele  za života  da ukopaja svoje i klanjaju im dženazu.To im je  životnja želja,  kazala nam je Ferida Nišić, sekretar udruženja nestalih općine Hadžići.

Pod rubrikom „ nestalih“ vodi se 86 Hadžićana, starosti  od 19 do 77 godina. Sa ovih 12 pronađenih na Golom brdu na Igmanu spisak će se  smanjiti na 74 „ nestala“.

ZAŠTO TUŽBE NISU PODNESENE

Dok još uvijek velike broj građana  traži kosti svojih najmiliji, dok se i danas sudi osmorici nevih Hadžićana koji su branili narod od pokolja,dotle, na žalos, nadležni u općini Hadžići ni tužbu protiv agresora  nisu  podnijeli.Samo u jednom danu u Lukavici je do smrti pretučeno 46 logoraša, čije se kosti i danas traži.Ovdje se sve zna.Ko  ih je doveo Lukavicu, ko ih je i kada ubio i sve druge pojedinosti.Svjedoci tome bili su  oko 300 logoraša  iz Hadžića. I svjedoka je danas sve manje. Da li nadležni u općini Hadžići žele  da svjedoka uopće ne bude ?

LAŽNO JE DA NIJE BILO LOGORA, UBIJANJA…

 Po knjizi   Vahida Alađuza,  „Svjedoci istine“,  koju je izdala i finansirala Općina Hadžića, oni uopće nisu bili u logoru. Oni su, kako lažno piše u knjizi  općine Hadžići, nestali ili  pogodinuli . Kakva laž! Ljudi  umirali u logoru o batina  u najvećim mukama. Njihovi krikovi i danas odzvanjaju u ušima logoraša  koji su zajedno s njima bili u  logorima.

ČETIRI VIJEĆNIČKA PITANJA,ČETIRI LAŽI

Zašto nadležni u općini Hadžići brani drugu stranu, pitanje je na koje će historija kad-tad morati dati odgovor. Više od deset godina građani traže da se greške isprave i štampa nova. Četiri puta na ovu temu, na sjednici Općinskog vijeća  postavljana su vijećnička pitanja.Mada je  još 2008. godine bio zaključak Općinskog vijeća da se sve greške isprave i štampa nova, to još ni do danas  nije učinjeno.I svaki put drugi odgovor, koji nema realizaciju.

„POŠTENI MUSLIMANI“

Tu istu knjigu, odmah po izdavanju, druga strana poslala u Hag, kao dokaz, kako kažu , da  kod  njih nije bilo logora, ubijanja i drugih zločina, što pokazuje pomenuta knjiga koji su napisali „ pošteni Muslimani“….

Iz općine Hadžići ,u  odgovoru na zadnje vijećničko pitanje , kažu da su sve greške iz knjige „Svjedoci istine“ ispravljenje, ali sada treba saglasnost boračh udruženja, odnosno udruženja porodica šehida. Kada dobiju saglasnost, knjigu će, kako kažu, odštampati za sedam dana.

TKO BRANI DRUGU STRANU ?

Kakav igra bez granica. Kakva sramota  nadležnih ! Da se ovo dešava kod druge strane, sve bi, kako kažu mještani Lokava, koji su umjesto na obilježavanje godišnjice odbrane svog mjesta, prošlog mjeseca  sjedjeli kod svojih kuća,  nabili bi   s noge na nogu.

Ističu da  nadležni  godinama prosipaju šuplje priče, lažu narod , bez trunke  stida i srama. Dok se našim nevinim sudi.

ZAŠTO  ZA ISTINU TREBA SAGLASNOST UDRUŽENJA?

Zašto sada teba odluka udruženja porodica šehida da bi se kazala istina. Je li pomenuto udruženje za dvije godine poslalo saglasnost, ili se i oni slažu da kod agresora nije bilo logora, ubijanja, zločina…

Zašto se uvijek traže neki razlozi da se knjiga ne štampa, da i dalje ostaje lažna, da nije bilo logora , ubijanja, zločina…Zna se da je ta ista knjiga općine Hadžići  bila najboja odbrana za optužene kod druge strane. Odbranila  Radu Veselinovića, upravnika i zamjenika logora Kula…Kakva je to sramna igra?

TUŽNO I ŽALOSNO

A dok oni ne pošalju saglasnost, porodice tih istih šehida i dalje  će tražiti  kosti svojih najmiliji. Mnogi ,na žalost , su  umjerli, nisu dočekali da ukopaju svoje, da im klanjaju dženazu, da im se ispuni posljednja želja…

Zar sve ovo nije čudno, tužno  i žalosno.

Postavlja se pitanje zašto sada uopće treba nečija saglasnost da bi se kazala istina. Tim prije  ako je   još prije deset godina bio zaključak Općinskog vijeća da se  sve greške iz knjige isprave   i štampa nova .Tko to ne da, i iz kojih razloga… ? Historija će i  na to pitanje  dati odgovor.

PITANJA BEZ ODGOVORA

 Više od deset godina građani  traže da se sve greške iz knjige isprave i štampa nova. Četiri puta na ovu temu postavljana su  vijećničko pitanje. Ko je zakočio da se štampa nova knjiga sa ispravljenim greškama, iz kojih razloga, zašto knjiga do sada nije odštampana. Za sada to su pitaja bez odgovora.

Ko i zašto brani drugu stranu, kad-tad historija će i na to pitanje dati odgovor.

NASLUŠALI SE ŠUPLJIH PRIČA

Šupljih priča, kako kažu mještani Lokava previše su se naslušali, te iste  više  i ne žele slušati. Zato su odlučili da i ne dolaze na manifestacije.Kada je bilo najteže ostali su i odbranili svoje mjesto, uz velike žrtve. Lokve su dale   24 šehida, gotova da nema kuće da neko nije ranjen…Odbranili su svoje mjesto kada je bilo najteže, nisu dali put spasa,svoje  BiH….

Ovi u miru više od deset godine, uz milionski budžet građana, ne žele da isprave greške iz knjige  Vahida Alađuta , koju je finansirala i izdala općine Hadžići,a koja brani drugu stranu.

„AKO IZDAŠ KNJIGU ZABORAVI VRATA OPĆINE…“

Sa druge strane Općina Hadžića odbila je finansirati knjigu i dokumentarni film „Šest logora pakla“, autora Remzije Balića, koja govori o agresiji, zločinu, gdje su, kada ,kako i na koji način ubijena nevini Hadžićani….

Historija će dati odgovor zašto je čovjeku prijećeno ako izda knjigu da će debelo zažaliti, da će biti prebačen na drugo radno mjesto, istjeran s posla, da se tu više nikada neće vratiti….

„Zapamti, ako knjigu izdaš zaboravi vrata općine Hadžići. Tu se više nikada nećeš vratati „ bila je jedna od prijetnji.

ZA RUBRIKU „VJEROVALI ILI NE“

Mislio je, kaže , da je to nečija šala, da je nemoguće  uraditi.Odmah po izdavanju knjige čovjeku isključen internet,jedinom u zgradi općine, prebačen na drugo radno mjesto izvan zgrade općine, u MZ Tarčin, gdje je radio čovjek sa srednjom školom.Odmah po izdavanu knjige,  2012. godine,dali mu dvije zaredom negativne ocjene. U 2012. godini čovjek ima čak povećanje plaće za pet odsto za uspješan rad u predhodnom periodu i za tu istu  godinu godinu dobio negativnu ocjenu.Čitavu godinu  nagrađivan povećanje plaće, i dobio negativnu ocjenu. Podatak za rubriku „Vjerovali ili  ne“….Pravni eksperti su istakli da takav slučaj još nije viđen u sudskoj prasi. Kome je i zašto smetala istina, tko je želio da knjiga i dokumentarni film Remzije Balića  ne ugleda svjetlost dana, tko odbija da se isprave greške iz knjige Vahida Alađuza i štampa nova, da nije bilo logora, ubijanja, mučenja…koja i danas brani drugu stranu.

ŽRTVA ODGOVARA, ZLOČINCI  SE SMIJU

Nije čudo što danas žrtva odgovara, a zločinci mirno šetaju i smiju se.Nije čudo što se izjednačuje žrtva i agresor. Našim nevim se sudi, mi ispadamo agresori, dok kod druge strane, po toj istoj knjizi  Vahida Alađuza, koju je finansirala i izdala općina Hadžići, koju su napisali „ pošteni Muslimani“, nije bilo logora ubijanja… I ti isti ponovo će, bez trunke stida i srama, sutra   pričati  iste šuplje priče…

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *