Bh. političari se kloniraju na više pozicija, a mladi napuštaju državu

Published On 18. October 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: Rasim Belko

Politička zbilja Bosne i Hercegovine nakon prošlogodišnjih Općih izbora izrodila je podvojene političke ličnosti. 

U nedostatku mladih političkih lidera, koji su se sklonili, nakon što su uvidjeli da je u BiH politiku zamijenilo politikantstvo, dokazano neučinkoviti političari obavljaju dvostruke funkcije. 

Prvi čovjek Vijeća ministara Denis Zvizdić, istovremeno obavlja i funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta PS BiH, te je de facto sam sebi nadređeni i podređeni. 

Dvojne funkcije obavljaju i državni ministri Igor Crnadak (šef diplomatije i zastupnik u Narodnoj skupštini RS), Dragan Mektić (ministar sigurnosti i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta PS BiH) i Mirko Šarović (ministar vanjske i ekonomske trgovine i zastupnik u Predstavničkom domu PS BiH). 

U istoj poziciji su i Adil Osmanović (ministar civilnih poslova i zastupnik u Predstavničkom domu PS BiH) i Marina Pendeš (ministrica odbrane BiH i delegat u Državnom domu naroda).

I na nižim nivoima ista je situacija.

Aljoša Čampara je među rekorderima. Sposoban je da istovremeno obavlja poslove ministra unutrašnjih poslova FBiH, zastupnika u Skupštini KS i delegata u Domu naroda FBiH, te zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH. 

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara je i zastupnik u Predstavničkom domu FBiH. I potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović je federalna zastupnica.

U Predstavničkom domu PFBiH je i Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH. Edita Đapo je ministrica okoliša i turizma u Vladi FBiH i zastupnica u Predstavničkom domu BiH.

Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH je i zastupnik u Predstavničkom domu BiH. Ministar za pitanja boraca i invalida FBiH Salko Bukvarević je zastupnik u Predstavničkom domu FBiH.

Sebija Izetbegović, supruga Bakira Izetbegovića – lidera SDA, ponovo je izabrana na direktorsku poziciju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a paralelno s tim je i zastupnica u Predstavničkom domu FBiH.

Elmedin Konaković je predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i delegat u Domu naroda FBiH. 

Super-moć koju iskazuju politički podvojeni ministri, zastupnici, predsjednici… tema je za naučnu obradu. Vjerovatno je izvan Balkana nemoguće pronaći slične primjere. 

U svijetu se izbori organizuju da se bira vlast. U Bosni i Hercegovini se na izborima bira jedno, u stranačkim i nekim drugim centralama drugo. 

Od vlade do vlade, od parlamenta države preko entiteta do kantona. Sve iste face. Obećavaju, odlučuju. 

A mladi iz države bježe, jer se kloniraju oni kojima su stranke davno dale političku moć u ruke. A moći nikad dosta. Rezultat svega država u kojoj običan čovjek odavno ne može živjeti normalno.

Patria.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *