HITNA SJEDNICA Vijeće ministara proglašava stanje prirodne nesreće izazvane pandemijom

Published On 17. March 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Nakon što je Predsjedništvo BiH usvojilo zaključak među kojima je više tačaka za čije je provođenje nadležno Vijeće ministara BiH u vezi pandemije koronavirusa, danas bi trebala biti održana vanredna sjednica tog tijela kako bi se donijele potrebne odluke nakon što su entiteti RS i FBiH donijele odluku o proglašenju vanredne situacije odnosno stanja prirodne nesreće.

Od 18 usvojenih tačaka sedam je u direktnoj nadležnosti Vijeća ministara BiH. 

“Predsjedništvo BiH očekuje od Vijeća ministara BiH da proglasi stanje prirodne ili druge nesreće izazvane pandemijom korona virusa, u skladu sa Okvirnim zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u Bosni i Hercegovini te da se u skladu sa ovim zakonom popuni i aktivira Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje. 

Predsjedništvo BiH smatra da je donesena odluka Vijeća ministara BiH o ulasku stranih državljana iz zemalja zahvaćenih pandemijom adekvatna i da je treba na dnevnom nivou analizirati i u skladu sa potrebom i preporukama nadležnih zdravstvenih institucija dopunjavati.

Predsjedništvo BiH traži od Vijeća ministara BiH da se broj graničnih prelaza svede na minimalan broj neophodan za povratak državljana BiH i nesmetan promet roba a sve u dogovoru sa susjednim zemljama.

Predsjedništvo BiH traži od Vijeća ministara BiH, entitetskih vlada, kantonalnih vlada, Vlade Brčko Distrikta i lokalnih zajednica da hitno poduzmu mjere iz vlastite nadležnosti kako bi se ublažile posljedice krize na poslovanje privrednih subjekata u BiH i zaposlenih u tim subjektima.

Predsjedništvo BiH zahtijeva od Vijeća ministara BiH da intenzivira komunikaciju sa svim međunarodnim organizacijama i institucijama koje mogu pružiti pomoć BiH u ovoj situaciji.  

Predsjedništvo BiH poziva Vijeće ministara BiH da pripremi prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o javnim nabavkama i uputi u hitnu parlamentarnu proceduru kako bi se otklonile prepreke za hitnu nabavku opreme i drugih stvari potrebnih za suzbijanje širenja COVIDA-19.

Predsjedništvo BiH traži od Vijeća ministara BiH da, na osnovu iskazanih potreba entitetskih, kantonalnih i vlade Brčko Distrikta, sačini listu urgentnih potreba za sredstvima neophodnim za borbu protiv COVID-19″, dio je zaključka Predsjedništva BiH nakon vanredne proširene sjednice kojoj nisu prisustvovali ministri iz HDZ BiH. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *