DVA LICA NAČELNIKA HADŽIĆA:   Govorio, Hadžići nisu poljoprivredna općina, ko vam je to utuvio u glavu, sada kaže da je tu najviše zaposlenih na području općine….

Published On 2. April 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Foto: Načelnik Ejubović  na sjednici Općinskog vijeća izjavio da svi vijećnici izbiju iz glave da su Hadžići poljoprivredna općina.Ne znam ko vam je to utuvio…

 

Prije rata Hadžići su po razvoju poljoprivrede  bila vodeća općina u Kantonu Sarajevo.I nakon rata u planovima razvoja poljoprivreda i Zemljoradnička zadruga imali su prioritet u razvoju.

Međutim, po načelniku Hamdi Ejuboviću , na sjednici Opoćinskog vijeća od oktobra 2014. godine, vijećnicima je doslovno kazao da to sebi  jednom zauvijek izbiju iz glave.

-Ko vam je  utuvio u glavu da su Hadžići poljoprivredna općina.Općina Hadžići je šumska i planinska, bio je ubjedljiv načelnik općine Hadžići.

PLANSKO UNIŠTAVANJE

Nekoliko  godina nakon toga Zemljoradnička zadruga Tarčin, okosnica razvoja poljoprivrede na području općine Hadžići će uistinai nestati.Planski je uništena.Smišljeno, podlo, a poljoprivreda bila okosnica razvoja općine. Odjednom to nije . Kako i zašto ostaje bez odgovora. Najbolje poljoprivredno zemljište kasnije će se davati  za gradnju takozvanih  arapskih naselja….

PARE ZA PJEVAČE

Bez uspjeha bilo je ubjeđivanje nekih vijećnika da je to pogrešno, da je poljoprivreda u Hadžićima bila vodeća grana u KS, da poticaj razvoja poljoprivrede od 60.000 KM, koliko je općina  Hadžići izdvajala  treba povećati, da je nemoguće da se za sedam dana Hadžićkog ljeta i pjevače daje 30.000 KM, a za poljoprivredu, koja bi trebala biti vodeća grana u Hadžićima ,samo duplo više.

U tekstu Dnevnog avaza, od 27. oktobra 2014, godine, nakon rasprave na sjednici Općinskog vijeća piše, citiramo:

-U budžetu za poticaj razvoja poljoprivrede ove godine predviđeno  je skromnih 60.000 KM.Upola manje od ovog iznosa daje se za „Hadžićko ljeto“ i pjevače.

PITANJE VIJEĆNIKA

Na sjednici Opoćinskog vijeća  Rijad Boloban (SDP) nadležnim u Općini i vijećnicima postavio je pitanje „ Ono što mene zanima kakvo će biti dugoročniefekti izgradnje stabmeno-rezidencijskih naselja, sobzirom da smo mi planirali biti privredna i poljoprivredna općina“.

U istom tekstu dalje piše, citiramo.

Prema riječima Hamde Ejubovića (SDA), ova važna privredna grana će još više stagnirati.

-Hadžići nisu poljoprivredna općina!Svi koji tu sjedite, izbijte to sebi iz glave.Ne znam ko vam je to utuvio.Općina Hadžići je šumska i planinska,- bio je kategoričan  načelnik Ejubović.Završen citat.

UNIŠTENA ZEMLJORADNIČKA ZADRUGA

Svoje riječi načelnik općine Hadžići ubrzo će pretvoriti u djelo.Nestati će Zemljoradnička zadruga Tarčin koja je imala velike površine najboljeg poljoprivrednog zemljišta, mehanizaciju, 40 muznih krava….Sve je to zbrisano.

Poput GP „Ingrap“ i DI „ Bjelašnice“,koji su zapošljavali 1.200 radnika jednoistavno će nestati, a da niko neće odgovarati.

Za uništenje Bjelašnice, velikog giganta, kasnije će općina Hadžići uveliko nagraditi bivšeg vlasnika najvećeg kolektiva u Hadžićima. Dati će mu čak 5,3 miliona bez kamata. Zemlja sa otpadom plaćena skuplje nego zemljište na Marin dvoru u Sarajevu.Gdje to ima? Je li tu bilo potkova, je li za to neko odgovarao… ?

INFORMACIJA O POLJOPRIVREDI

Mada se svake godine na sjednici Općinskog vijeća razmatra informacija o poljoprivredi,a time  o radu Zemljoradničke zadruge Tarčin, u općni Hadžići, a i vijećnici Općinskog vijeća prstom nisu mrdnuli da  ne dođe do uništenja okosnice razvoja poljoprivredne proizvodnje.

 Naredba načelnika općine da vijećnici sebi izbiju iz glave  da su Hadžići poljoprivredna općina pretvorena je u djelo.

DRUGA PRIČA

Danas, međutim, od istog načelnika, koji je govorio da Hadžići nisu poljoprivredna općina, da svi oni koji misle tako sebi izbiju iz glave, da su Hadžići šumska i planinska općina…drukčije priča.

Kada je uništena i Zemljoradnička zadruga Tarčin, okosnica razvoja poljoprivrede, kada se najbolje poljoprivredno zemljište daje  za izgradnju,  neki dan za javnost govori  sasvim nešto drugo, da čovjek ne povjeruje. Citiramo:

„NISU POLJOPRIVREDNA OPĆINA,IMAJU  1000 POLJOPRIVREDNIKA“

 „U ime 1000 poljoprivrednih gazdinstava registrovanih na području općine Hadžići zatražio sam od Federalnog štaba civilne zaštite da se ublaže mjere zaštite od koronavirusa na način da se dozvoli poljoprivrednim gazdinstvima da izvrše proljetnu sjetvu sa svim raspoloživim potencijalima i kadrovima. Taj kadar čine i oni koji su mlađi od 18 godina, a isto tako i oni koji imaju više od 65 godina života. Ukoliko se sjetva ne obavi na vrijeme neće se imati šta ni požnjeti.

„NAJVIŠE ZAPOSLENIH“ ?

Mi imamo 1000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i to je preduzeće sa najviše zaposlenih na našem području. Svima je poznato da se virus ne širi na otvorenom prostoru, pogotovo ne na suncu jer UV zračenje uništava i viruse i bakterije i koristi se za sterilizaciju. To se zračenje povećava sa povećanjem nadmorske visine. Tako da  ovaj naš zahtjev otvara polemiku sa našim kriznim štabovima o mjerama koje su do sada toliko restriktivne da čak ne uvažavaju ni ove prirodne zakone koje bi mogli iskoristiti da se zaštitimo od virusa“, kazao je danas načenik Ejubović u izjavi za BHT 1“.Završen citat.

DA ČOVJEK NE POVJERUJE

Ponovo smo dobili pismo bivših uposlenika,  koji su  radili   u Zemljoradničkoj zadruzi Tarčin, koja je bila okosnica razvoja općine, gdje su Hadžići bili vodeća općina u KS.

-Kakva dvoličnost…….. ( izbacili smo ružne riječi ), da čovjek ne povjeruje. Načelnik općine nema ovlasti da donosi odluke u ime FŠCZ,ovo je samo predstava za javnost. A, mogu je, trebao i morao  spasiti Zemljoradničku zadrugu od propasti. A nije!.Umjesto stagniranja poljoprivrede i stočnog fonda,  mogli smo ići ka razvoju, hranu izvoziti. To mu je bila dužnost i obaveza…..

SIJALI  PŠENICU ,HELJDU…,IMALI KOMBAJ

Na ovakav, dvoličan  način………., na žalost   vlada  se 20 godina.Općina  Hadžići uništila je našu Zemljoradničku zadrugu.Sijali smo ječan, heljdu, pšenicu…. imali stočni fond. Neko je želio našu zemlju uzeti za sebe, za gradnju arapskih i drugih naselja.Pogledajte pored ceste,  pored Garovaca ,gdje se sijala pješenicu, ječam, zob… danas je nova benziska pumpe i drugi objekti.Te žitarice  svi  su mogli vidjeti .Prije rata imali smo kombajn, radili kao u Vojvodini.Da nismo planski uništeni danas smo mogli izvoziti hranu.Pšenica iz Silosa tokon rata spasila je građane. U općini Hadžići za posticaj  poljoprivrede davali su veoma malo, skromno, samo duplo više nego što su davali  za Hadžićko ljeto“, pjevačima.Eto,to vam sve govori  koliko su vodili računa o poljoprivredi.Pouzdano znamo da su za poljoprivredu znatno više izdvajali  u općini Centar, Starom Gradu,Novom Gradu…. Pa, gdje to ima.Kakav je to razvoj i posticaj.

SMANJUJE SE I STOČNI FOND

 Ti isti , koji su uništili poljoprivredu, koji su govorili da Hadžići nisu poljoprivredna općina, da svi koji tako misle sebi to izbiju iz glave, danas se u javnosti predstavljaju kao zaštitnici poljoprivrednika.Danas je u općini Hadžići uveliko smanjen i stočni fond, zahvaljujući takvoj politici  uništena je i Zemljoradnička zadruga Tarčin. 

U daljem tekstu koji je preširok, kritikuje se vijećnici Općinskog vijeća.

„Šta možete očekivati od onih koji su nazivani “kantama za otpatke, da nisu nizašto, da su običan otpad, koji su pred narodom  javno  riječima ispljuvani sa svih strana, da su im  ti isti danas  otišli   u zagrljaj.

UNIŠTAVAJU I SVOJU STRANKU

Uništili svoju stranku  zbog svojih ličnih interesa, kao što su i poljoprivredu.Koji su poređivani sa Karadžićem i Mladićem, gdje smo javno čitali u štampi. Šta kazati kada u Hadžićima nema opozicije, da su kupljeni, da se javno  govori ko je u ime općine…… , a ko ispred stanaka……….  bio na dogovoru u Zoviku, Brezovači……..

Hoće li se sutra kazati,  kada se bude prodavale parcele na Igmanu i Velikom polju, da nismo ni imali Olimpijadu………?

200.000 EURA NA KAFU

Šta reći kada čovjek javno govori da je investitor Vilovca, kome  je prodata najbolja poljoprivredna zemlja, nekome na kafu dao čak 200.000 eura.Da je on  bio prisutan, vidio, da je to prijavio tužilaštvu….Gdje su te pare.Koliko je još bilo takvih i sličnih darova…..Umjesto u kasi općine euri i dolari odlepršali u nečije džepove, gdje se danas po inostranstvu grade …..

N.SMAJLOVIĆ

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *