Pilav: U putu pacijenta uvijek je bilo propusta i uvijek će postojati

Published On 7. April 2020. | By saliha | Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba KS kazala je da je broj potpuno oporavljenih od koronavirusa u KS dva, broj hospitaliziranih na Podhrastovima je osam, na respiratoru je jedan pacijent. Ukupno je zaraženih od koronavirusa u KS 50.

Ona je kazala da je ukupan broj smrtnih ishoda u KS četiri.

“Smrtni slučajevi će se uvijek dešavati. Nema potrebe da stanovništvo živi u strahu i agoniji, zdravstveni sistem u KS djeluje u najboljim okolnostima u ovoj pošasti. Put pacijenta  – Krizni štab je 5. februara napravio put pacijenta i algoritam”, kazala je Pilav. 

Dodala je da je jučer izdat apel da u cilju održavanja povoljne epidemiološke situacije svi stanovnicima, bez obzira na lijepo vrijeme da izlaze samo ukoliko je to neophodno zbog posla ili nabavke lijekova. 

“Zdravstveni sistem KS je spreman u ovom momentu za situaciju. U putu pacijenta uvijek postoje propusti i uvijek će postojati, domovi zdravlja su dobro opremljeni”, kazala je Pilav. 

Mehmed Kulić, direktor JU Dom zdravlja KS kazao je da je dio Kriznog štaba i da su naredbe takve da su dovele do promjena u metodologiji rada domova zdravlja.

“Bile su potrebne brojne promjene da se učine, pa smo morali postavljati šatore, pa kroz tu trijažu smo morali postaviti informacijski sistem, naredbama KŠ morali smo da pravimo H timove koji ranije nisu postojali da ih obučimo i opremimo da bi mogli ići po kućama, uspostavljanje call centara i ogromnog broja poziva prema ljekarima, imamo zagušenje određenih linija. Mi smo bili u prilici da svim drugim ustanovama obezbijedimo skrb zdravstvenih osiguranika da uzimamo briseve na cijelom području KS, potpisali smo ugovore sa drugim ustanovama te smo preuzeli druge pacijente. 

Zamolio bih i zdravstvene radnike i pacijente da izdržimo na ovom zadatku jer mi smo dobro započeli ovaj posao. Odobreni su nam prijemi zdravstvenih radnika njih 60, radnica na održavanju čistoće 50. 

Komentirajući smrtne slučajeve koji su se dogodili Kulić je kazao da su se uposlenici vodili putem pacijenta koji je propisan još petog februara i postupali smo kako je to bilo predviđeno. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *