PISMO   Hvala veliki čovječe  na humanosti, hrabrosti,  uz tebe smo…..

Published On 11. April 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Multimedija Sve, Vijesti

Zašto je vlasnik Vilovca na kafu dao čak 200.000 eura…Umjesto tvornice u Ljubovčićima „nikla“ vila tajkuna.  Zemljište  sa smećem DI „Bjelašnica“    općina Hadžići sa kamatama platila  čak  šest miliona KM…Umjesto fabrike obuće  u industrijskoj zoni  nikla trgovina Robota…Kako je i zašto unišen park i posječena stabla u centru Hadžića?…..Zašto niko nije odgovarao za bespravnu gradnju benzinske pumpe u centru Hadžića,  zašto niko od nadležniuh službi ni rukovodilaca općine nije odgovarao što je istekao zakonski rok, i da je umjesto izvođača radova na  putu od OŠ „ 6 mart“ do TRZ, rekonstrukcija  puta plaćena   iz Budžeta, sredstvima građana.Je li i ovdje bilo „ potkova“?……

Na ovaj način želim da se javno zahvalim Admiru Mujanoviću, velikom humanisti, čovjeku velikog srca, koji se pored humanosti  pokazao kao izuzetno hrabar, koji je  razokrijo  mnoge radnje suprotne zakonu, koji je stao uz običnog  čovjeka, i kada je najbitinji pokazao  svoje pravo lice.

NA KAFU 200.000 EURA

Nakon što je javno ukazivao  na  kršenje zakona, kada je vlastima i drugim nadležnim, kako sam čitala,  ukazivao da to prestanu činiti, i kada  ga nisu  željeli poslušati, kada su im darovi  na  kafu od čak 200.000 eura , i ko zna koliko još drugih bili draži , javno se distancirao od takvih  ljudi.

POMAGAO LJUDIMA I U RS

Admir je uradio više od mnogih organizacija, udruženja, i kako  neko reče,  za Dom zdravlja  Hadžići  dao  je veći doprinos  nego i jedna privredna i druga organizacije  na području općine.I koliko sam pratila išao je čak u Bratunac u RS, kupovao hranu našim ljudima , pomagao  za koga god je zna da mu je potrebna pomoć. Svaka čast  dobri čovječe !

BRINUO SE I O ŠKOLARCIMA

Dirnula me i njegova pomoć školarcima da je radio na nabavci kompjutera  za djecu slabijeg imovnog stanja, koji nisu mogli pratiti nastavu putem interneta.Uradio je nešto što je trebalo društvo, njihove škole i općina  Hadžići.Oni su trebali vidjeti ko od učenika nema kompjuter, ko nemože pratiti nastavu na ovaj način, i da  iz svojih sredstava, odnosno Budžeta općine to djeci  nabave. To je ipak, umjesto društva,  uradio Admir, što se još jednom pokazao kao izuzetan čovjek, humanista velikog srca.

Oni koji ti govore da ne objavljuješ svoje humanitarne akcije nemoj ih slušati, ljuborni  su na tvoj doprinos, veliko srce, plaćeni su da ti tako govore, da bi odustao od toga….

OPĆINA ODBILA POKLON OD DRUŠTVENOG ZNAČAJA

Ono što me posebno nadahnulo  je da  je općini Hadžići kupio savremeni aparat za dezinfekciju,  koji  je općina Hadžići odbila.Želio je još, kako sam pročitala, da općini kupi koliko god im je potrebno.Oni su to odbili iz samo njima znanih razloga.Vjerovatno gledajući sebe i svoje poglede, nisu mogli vjerovati da  neko   može odvojiti  toliko svojih sredstava  za društvo, građane Hadžića, da ima neko ,koji će toliko sugrađanima otvoriti  srce, po kome će ga pamtiti građani ove općine…

Naši ulazi u stambenim zgradama, to mogu reći sigurno za svoju, a prema riječima prijatelja  tako je i u drugim, ne nedifenciju se , prepušteni smo na milost i nemilost infekekciji, a imali smo mašine.

DA LI SU ODBILI ŠTO NEMA POTKOVA?

Postavljam otvoreno pitanje zašto se to ne radi.Da li su odbili savremene mašine zato što oni  tu  nisu imali  potkova, darova…, na što su, što pokazuju mnoge činjenice i dokazi ,  i te kako navikli.

Umjesto u Budžet općine, dati nekom  200.000 eura na kafu je veći kriminal.Gotovo pola miliona KM. Da ima bar malo pravne države,  samo za ovu činjenicu davno su neki trebali završiti u zatvoru.

 Mujanović je javno pisao da je  vlasnik Vilovca, kome je općina Hadžići prodala 300 dunuma zemlje, među kojima su, kao što  je rekao jedan od radnika šumarstva posebna vrsta šume, koja se kao ogledni primjer tu uzgajala.

KRIMINAL PRIJAVIO TUŽILAŠTVU

Ovaj dar na kafu od 200.000 eura Mujanović  je , kako smo javno preko društvenih mreža mogli pročitati, prijavio tužilaštvu.

Mada su objekti na Vilovcu odavno završeni tek  sada se  vrši  javna rasprava, što je moralo  biti  prije same prodaje i gradnje. Kakava je svrha sadašnje javne rasprave, izuzev da se pokrije kriminal .

SADA JAVNA RASPRAVA,OB JEKTI ODAVNO IZGRAĐENI…

Objekti odavno izgrađeni, u funkciji, a prije same dodjele zemljišta i gradnje  na tom djelu po zakonu, prije toga   moralo se čuti i mišljenje građana, obaviti javna rasprava.

Međutim,ovdje , a i drugim slučajevima, kako smo mogli pročitati, parcelacija se vrši kada je sve završeno, što ubjedljivo govori koje su se  činile protivzakonite radnje .

ZAŠTO UMJESTO FABRIKE „NIKLA „VILA TAJKUNA?

Općina Hadžići, odnosno Općinsko vijeće, kako smo mogli pročitati u medijima , u Ljubovčima je dala zemljište za izgradnju tvornice drvne industrije. Umjesto tvornicu, suprotno zakonu, vlast u Hadžićima zemljište dala  za izgradnju privatne vila.Kontaktirala sam kolegicu, cijenjenu pravnicu, koja ističe da je to kriminal,krivično djelo, da ni jedan nadležni organ , niti načelnik općine, ni po kom zakonu to nije mogao učiniti. Ako je Općinsko vijeće donijelo odluku da je to zemljište nekom dato  za izgradnju privrednog objekta…

Znam da su se mještani  radovali tvornici i radnim mjestima.Međutim, i ovdje su prevareni, a da niko ne odgovara….

ZAŠTO ĆUTE VIJEĆNICI?

Ovdje  je velika odgovornost i Općinskog vijeća, koji, koliko znamo ,nikada  nisu pokrenuli pitanje odgovornosti nadležnih.Ovo dovoljno govori o njima i njihovom radu.

I o ovome slučaju  jedino  je progovorio Mujanović, istakavši  da će i o tome obavjestiti tužilaštvo. I time  je još jednom  pokazao svoju hrabrasti, čovjeka za pravdu i istinu , da se bori za običnog  građanina.

ZA SMEĆE DALI ŠEST MILIONA

Imala bi zaista mnogo toga da kažem.Recite mi poznjete li slučaj da je zemljište sa smećem  u Hadžićima, vrijednije  od  parcele u  centaru Sarajeva.Zato mi ni danas ne može biti jasno da je općina Hadžići zemljište bivše tvornice DI „Bjelašnica“, koja je kriminalno uništena, a time i 800 radnih mjesta, prije pet godina sa kamatama platila čak šest miliona maraka, kako se javno godinama  govori preko društvenih mreža.

MOGLI NAPRAVITI TVORNICU U NJEMAČKOJ

 Za toliko novca, čovjek je mogao napraviti, kako mi reče jedna prijateljica, koja živi u Njemačkoj  solidnu firmu.

Ni danas mi ne može biti jasno da su  toliko  nagradili čovjeka što je uništio najstarijeg privrednog giganta u našoj općini….

JEDNO GOVORE, DRUGO MISLE, TREĆE RADE…

Slušala sam nadležne da kažu da je velika navala za kupovinu zemljišta DI „Bjelašnica“, da će se već u toj i narednoj godini sve  uloženo vratiti.Prođoše godine a od toga ništa.Umjesto tvornice obuće  u nekadašnjoj Bjelašnici  izgradili trgovinu  Robota .U industrijskoj zoni !

Recite mi gdje to ima.Ovdje jedno govore, drugo  misle, a sasvim treća je  priča za javnost….

U PARKU IZGRADILI PRODAVNICE…..

Slagali su nas i za park u centru općine.Posjekli stabla da bi tu izgradili trgovine, slagali da će tu biti moderna čekaonica sa centralnim grijanjem,toalet…

..  ( izacili ime )……….., dobitnik Šestomartovske plakete, najvećeg općinskog priznanja,  hrabri pripadnik ARBiH,tu postavio tabla o zločinu nad zelenilom, uništenim parkom,koju je vlast skinula.Kad- tad doći će nova vlast  i tu će tabla ponovo biti postavljena, da svijedoči…….

UMJESTO MOTELA GRAĐANI POŠASTILI BENZINSKOM PUMPOM

…Kao i kod benzinske pumpe u centru Hadžića.Umjesto motela u centru Hadžića bespravno gradili benzinsku pumpu,bez znanja Općinskog vijeća, javne rasprave i drugih akata,  između dvije najveće stambene ugrade.Da bi kasnije dobili dozvolu, kako se moglo pročitati u štampi,  morali čak mjenjati regulacijoni plan općine.I da niko ne odgovara. Umjesto motela vlast nas „počastila“ benzinskom pumpom u cemom centru Općine, a da niko ne odgovara.

REKONSTRUKCIJU PLATILI GRAĐANI UMJESTO IZVOĐAČA…

….Ni danas u općini Hadžići niko ne odgovara za protivzakonite radnje. Nedavno smo čitali da je vijećnik još 2017. godine traži da izvođač puta od OŠ „ 6 mart“ Hadžići do Tehničko-remotnog zavoda, zbog loših radova izvrši rekonstrukciju o svome trošku, pošto postoji zakonski rok.Međutim, to će kasnije biti  urađeno sredstvima građana iz Budžeta, tek kada istekne   zakonski rok.Neko šutio tolike godine.U kojoj nadležnoj službi  u općini Hadžići je bila rekonstrukcija puta, tko je bio u nadzornom odboru, kako  da umjesto izvođača to plaćaju građani, iz Budžeta…

Umjesto da se od tih sredstava u nekom od sela izgradi i asfaltira novi put. Hoće li neko reći da i tu nije bilo darova, da nisu završili u nečijim džepovima….

Admir Muinanović jedan je od rijetkih koji je imao hrabrosti o slabostima javno govoriti… Stranačkom zapošljavanju, gomilanju administracije i drugim negativnostima….

I zato pišem ovom pismo da ga podržim , a u tome nas ima dosta…

-Vjeruj, samo u mojoj zgradi imaš veliki broj ljudi koji će biti uz tebe.Kao vijećnik mislim da ćeš ostvariti ono što si započeo, što javno govoriš.Kao što vidiš imaš podršku. I to veliku.Sa novim, mladim, iskrenim ljudima vjerujemo da će Općinko vijeće biti sasvim drugačije od ovog sadašnjeg, gdje se kupuju vijećnici, glasovi,gdje takoreći i nema opozicije……

NAPOMENA

Skratili smo pismo  čitateljske . Zbog djece, kaže,ne želi javno da se potpiše, koja su joj sugerisalo da zbog zdravlja ne piše  komentare…  Više tački ispred i iza  govore da smo tu kratili  tekst.

-Napisala sam samo ono što se odavno zna i o čemu se godinama javno govori preko društvenih mreža i drugih medija, a da zbog kršenja zakona niko ne odgovara… 

Kao i o izborima 2008. godine…. (ovaj dio, kao i neki drugi smo izbacili).

Naslov, podnaslov,  i slika Admira Mujanovića Redakcija.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *