Tužilaštvo ništa ne radi: OHR koji je osnovan da bi pružao sigurnost BiH se osjeća ugroženo

Published On 24. April 2020. | By saliha | Vijesti

Piše: A. Čorbo-Zećo

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić poručio je jučer da će država Bosna i Hercegovina garantovati sigurnost i zaštitu uposlenicima međunarodne zajednice u BiH, odnosno uposlenicima OHR-a, od eventualnog pokušaja nasilja nad njima, imajući u vidu zahtjev uposlenika Ureda visokog predstavnika koji su poručili da se osjećaju nesigurno poslije izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je OHR neprijateljska organizacija za Srbe. 

Ovu čudnu informaciju među prvima je komentirao Vojin Mijatović (SDP).

“OHR koji je osnovan da bi pružao sigurnost BiH, da se starao o implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma, da osigura vladavinu prava, traži da ih država BiH štiti od Dodika, a Komšić brani isti OHR od napada Dodika”, začudio se Mijatović.

Nije se samo Komšić oglasio i ministar sigurnosti Fahrudin Radončić potvrdio je da je pojačana sigurnost OHR-u.

Uz puno razumijevanje da su uposlenici u osjećaju straha u OHR-u nejasno je kako se na drugačiji način ne može riješiti ovaj problem. Imamo osobu od koje se plaše, imamo prijetnje, ali nemamo nikakve reakcije institucija BiH koje bi trebale drugačije reagirati, jer je riječ o poznatoj osobi. Nije riječ o anonimnom pismu već javnoj prijetnji poznate osobe.

Kako ni do danas Ured visokog predstavnika (OHR) i međunarodna zajednica (izuzev SAD) nisu poduzeli konkretne mjere na sprječavanju ovakvog djelovanja Dodika sad im se čini se baš gubi uloga.

Mir i sigurnost u BIH upravo garantuje OHR. U kakvoj smo to danas situaciji. I samom OHR treba zaštita dok pravosuđe spava. Ured visokog predstavnika je ad hoc međunarodna institucija odgovorna za nadgledanje provedbe civilnih aspekata Mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini. 

Visoki predstavnik sarađuje sa građanima i institucijama Bosne i Hercegovine, te međunarodnom zajednicom kako bi osigurali da se Bosna i Hercegovina razvije u mirnu i održivu demokratsku zemlju, na putu ka integracijama u euro-atlantske institucije. To je jedan od mandata. 

OHR radi u pravcu momenta kad Bosna i Hercegovina bude u mogućnosti preuzeti  potpunu odgovornost za svoje poslove. Kako sada ako je i OHR u strahu?

Zašto Tužilaštvo BiH ne uradi svoj posao ili je to već zakasnilo propustivši učiniti soj posao prilikom pokušaja formiranja rezervne policije, pokušaja najave referenduma, proslave neustavnog Dana RS…

Prema Aneksu 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir, OHR ima status diplomatske misije u Bosni i Hercegovini. U OHR-u rade diplomati koje šalju vlade zemalja članica PIC-a, međunarodno osoblje koje OHR izravno angažira, te domaće osoblje iz Bosne i Hercegovine. Od jula 2018. godine, u OHR-u radi 15 stranih državljana, od kojih su 4 diplomate koje su postavile vlade njihovih zemalja, i 78 članova domaćeg osoblja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *