HADŽIĆI   Da li su arapskih dolari važniji od mještana…?

Published On 28. April 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Vijesti

 Foto: Dio teksta:Ovo  pitaju mještani  Kasatića nakon što im je Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo , 28.6. 2019. godine, dostavio Izvještaj o mikrobiološkom ispitivanju vode, gdje stoji da im je  voda na prirodnom izvorištu zagađena…

 Prirodno  izvorište  u Kasatićima slično je kao  na Buni  kod  Mostara. Voda izvire ispod stijene, samo što je ovdje u pitanju manji potok.

 VODA NAJBOLJEG KVALITETA

 Istraživanja su pokazala da se rijetko viđa takav kvalitet  vode kao u Kasatićima.

Da je  veći kapacitet izvorišta, mogla bi se, po prirodnim sastavu,  prodavati kao fenomen voda.

Temperatura vode i ljeti i zimi  ovdje je uvijek   ista, bez odzira da li je napolju minus ili plus 40 stepeni. Na prirodnom izvorištu u Kasatićima uvijek je bilo standardnih  šest stepeni. Pekao „zvizdan“ ili ledilo pod nogama.

Međutim, nakon izgradnje arapskog naselja u Crepljanima, mještani Kasatića mogu sada samo u pričama da govore  o svom fenomenu i kvalitetu vode , koji  se rijetko  nalazi.

ARAPSKI DOLARI U  PRVOM PLANU

 Arapski dolari  i potkovi, o čemu se duže vrijeme  javno  govori u Hadžićima, očito je, bili su važniji, veći, jači…

Stručne analize pokazuju da je sada  izvorište  u Kasatićima zagađeno,zauvijek izgubljeno.

 Nalaz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo  kaže da  voda  više nije za piće….Tužna priča….

-I zimi je ljeti na ovom  izvorištu temperatura vode bila je uvijek ista – šest stepeni.Analize su pokazale da je to bila izuzetno kvalitna voda, tako da su mještani  pored gradske  često donosili i pili vodu sa ovog izvorišta.I kada bi slučajno nestalo vode na gradskom vodovodu mi smo imali svoju vodu za piće.Međutim, nakon izgradnje arapskog naselja „Crepljani“ ovo izvorište je , prema analizi Zavoda za javno zdravstvo KS ,   zagađeno. Čim padne kiša voda postane bijela.Ovo  prirodno izvorište  sada je zauvijek izgubljeno. Otišlo se previšu u dubinu, kaže Ahmed Sadiković- Buba.

NARUŠILI PRIRODNI SKLOP

Prilikom izgradnje arapskog naselja  narušili  su prirodni sklop.Tako  je to kada se radi bez plana, stručne analize zemljišta i sve drugo što je potrebno, pišu nam građani.

Tako je to ovdje kada   se parcelacija , umjesto prije same gradnje, vrši kada su objekti  završeni. Slično je u svim drugim sredinama,govore  mještani Osenika,Lokava,… ali i drugih mjesnih zajednica, gdje takozvana arapska naselja niči kao pećerke poslije kiše.I to na najlješim predjelima općine, na poljoprivrednom zemljištu….

 OBEĆALI  50 ZAPOSLENIH U OSENIKU,GDJE SU ….?

Kada  bi  neki, kažu, pitali šta se to gradi, zašto o tome ne znaju ništa građani , zašto se nizašto ne pitaju, kazali im nećete  se vi  nama mješati, sprečavati razvoj  općine…Ovdje u Crepljanima  biti će glavno izletište Sarajlija, ovdje će biti oaza zabave, procvat  turizma i Hadžića… Gdje je to obećano?

 Slično kao i na Oseniku, kada su kazali da će tu zaposliti 50 radnika , da će Osenik biti turistička oaza,da će dolaziti turisti sa svim strana, kada ono, ponovo …

IZNEVJERILI BIRAČE…

U tom momentu  važno je početi graditi, a  kasnije sve se  lako  progura na sjednicama Općinskog vijeća.Mašinerija radi, i većina iz opzicije su u dogovoru sa vlastima … Bez obzira što su neki recimo, kao  vijećnici stranke za BiH, popljuvani sa svih strana, govorili im da su kante za smeće,i tim isti tako riječima popljuvani već sada, i prije izbora, otišli  im u zagrljaj….

Iznevjerili  stranku koja im je ukazala povjerenje,svoje birače, iznevjerili  njihovo povjerenje,sve zbog ličnih interesa,i javno  kazali da su ih prevarili…

Sve se to radi  kada su u pitanju….

„ DIZAČI RUKU“

-Žalosna je činjenica da  je tek sada    na sjednici Općinskog vijeća Hadžići  usvojena Odluka o pristupanju izrade  plana parcelacije naselja „Drozgometva“ ,kao da se ovo  aprapsko naselje  tek treba graditi, a objekti odavno  izgrađeni.Takav je slučaj bio je i na prošloj sjednici OV-a  kada je, također, većinom glasova usvojena Odluka o pristupanju izrade   plana parcelacije naselja „Dragovići“. I u ovom slučaju objekti odavno izgrađeni.

Građani  spravom negoduju. Vijeće donosi Odluku o pristupanju izrade plana parcelacije nečega  što je već izgrađeno , a  da  građani, na čijem se području  gradi, nisu ni upoznati da će se tako nešto u njihovom mjestu uopće graditi , kazao je  Mirsad Dupovac, vijećnik SDP-a.

FORMALNE RASPRAVE

Javne rasprave se danas obavljaju  samo zbog  forme, da bi se prikrio nezakoniti rad,da bi sutra mogli kazati  da su za takvu gradnju bili  građani, da su oni tako nešto tražili,  željeli, da to sutra kažu eto to pokazuje i obavezujuća javna rasprava. A sprovodi se tek kada je sve završeno.

-Pitam vas kakava  je sada rasprava oko Vilovca, kada su objekti već izgrađeni, kakava je sada raspravo oko prodaje Velikog polja i Igmana kada su  sve odluke već donešene na sjednici Općinskog vijeća. Kada se nije raspisao konkurs za prodaju  zemljište, kada se ne zna po kojoj cijeni će se prodati naš olimpiski biser, je li prodaja prirodnih ljepota prioritet ove općine, i za koga  se radi…Zašto prodaje, zašto se ne izdaje u zakup…. O svemu tome   znaju samo oni koji su se dogovarali, koji obećavaju, prodaju…., kaže se u pismu građana.

HOĆE LI, I  KOLIKO, I OVDJE BITI DAROVA

Biti će vam isto kao i sa Vilovcem.Čovjek dao na kafu 200.000 eura.To je samo što se zna, što je, kako čitamo preko društvenih mreža prijavljeno Tužilaštvu….To vam je gotovo pola miliona. Koliko je još bilo takvih darova sami dragi Bog zna. Mislite li da je investitor tek tako dao tolike pare.Javno se govori……..,zar mislite da bi neki od plate mogli graditi objekte…

NIŠTA NIJE VJEČNO…

….Ovo je samo mali dio  što vam pišemo.Kad-tad ovi će sići sa vlasti, otvoriti će se knjige, vidjeti računi…., doći će novi vijećnici,vjerujemo  bolji i pošteniji, koji se neće moći kupiti poput Mujanovića, vidjeti  će se …. ( ko je 2017. godine) , kako se otvoreno piše na društvenim mrežama   čak 17 puta boravio u Turskoj….

NESTALI GIGANTI RAZVOJA HADŽIĆA

U Hadžićima je planski uništena drvna industrija „Bjelašnica“, kada su  radili punim kapacitetom, imali najsavremenije mašine, imali zemljište od 100 dunuma, koji su moglo da  grade  nova hale, tvornice,kada  su trebali  biti još veći gigant.

Nema ni GP“ Ingrap“. Planski je uništen kada je imao najviše posla.Mogao da postane  još veći, jači….Imali  novu betonaru, posljednja riječ tehnike, imali mehanizaciju, vozni park…, čak i svoj kamenolom… Sve planski unišeno , otišlo u privatne ruke….

JUČER GOVORILI JEDNO,DANAS  DRUGO, DA ČOVJEK NE POVJERUJE

Uništili i ZZ Tarčin, koja je bila nosilac razvoja poljoprivrede na području općine. Koji su imali velike površine najkvalitetnije zemlje, koja je prije rata poljoprivrednim proizvodima, mesom i mlijekom hranila Sarajevo, koja je bila  broj jedan u Kantonu Sarajevo, koja je imala mehanizaciju, 40 muznih krava…. Sve sada uništeno, nestalo..

Dok to nije planski odrađeno  dotle  govorili  da  Hadžići  nisu poljoprivredna općina, da je šumska i planinska, pitali ko vam je utuvio u glavu da su Hadžići poljoprivredna općina….

Danas, kada su poput  ostalih  kolektiva, noisioca razvoja općine „povaljeni do dna“, kada je zemlja ZZ Tarčin prešla u ruke općine, kada  Zadruge  više nama,  sada kažu da je  poljoprivreda oblast gdje  u Hadžićima ima najviše zaposlenih….  Da čovjek ne povjeruje.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *