GODIŠNJICE: Sjećanje na velike heroje, dan kada je oslobođenja kasarna Krupa…

Published On 11. May 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Maj je mjesec otpora, pobjeda, opstanka naroda.U maju je pobjeđen agresor.Nije se ostvarila namjera da će za 15 dana  BiH biti pokorena. Za to su, u prvom reda, zaslužni doborovoljci, junaci u patikama.

Veliki heroji, koji su ostali da brane svoje ognjište bili su stanovnici XII Hercegovačke ulice.Svaki stanovnik Hadžića trebao bi imati DVD i svjedočenje Hamde Kovačevića.Trebao bi znati sa koliko volje, elana su se borili, branili svoje ognjište.Mada su ih neki sprečavali u tome. Video svjedočenje najbolje će reći istinu o svemu, kako je jedan od policajaca, koji je sa sobom doveo i srpskog policajca i prijetio hadžićkim herojima da moraju zatrpati rovove, da se moraju predati agresoru.I taj bivši policajac bio je vijećnik Općinskog vijeća,danas se sramno veliča…

Na kraju su se, ipak, predali i platili veliku cijenu.Ubijeni su više puta.Svirepo..

Ispred nekadašnjeg Radničkog doma 11. maja 1992. godine  ubijen su : Adil Kovačević, Dženan Kovačević,Zijad Kovačević, Uzeir Kovačević,  Pero Medić, Mladen Soldo, Remzo Ćosić,Armin Ćosić, Ismet Hodžić, Atif Isić, Edin – Kaća Kovačević, Almir Kovačević, Miralem Kovačević, Zamir Kovačević i Avdo Kovačević.

Rodbina i prijatelji, predstavnici Općine i boračkih organizacija cvijeće su položili i na spomen- obilježje u centru Hadžića.

-Svakim dananom sve nam je teže.Posebno kada znamo da za te zločine niko nije odgovarao, rekla nam  je rodbina ubijednih.

Nakon što su ih mučki ubili ispred Radničkog doma, zločinci su ih nabacali na kamion i odvezli u kamenolom Krupac, zapalili benzinom i zatrpali.

Novo ubistvo.Zločin nad zločinom.

PODVIG ZA HISTORIJU!

Na svakom mjestu  Hadžići  imaju svoje heroje, gdje  bi trebali  ustati  kad im se spomenu  imena.

 Mehmedalija Hujić, sa grupom odvažnih junaka  11. maja, u rano jutro izašao  na Tinovo i spriječio agresora da uđe u Lokve. Za današnju slobodu dao je život. Bio   prva žrtva, prvi šehid Općine Hadžića. Isti dan u borbi za  kasarnu  Krupa život je dao i Nihad Fejzić.  

ZAŠTO JE UKINUT FOND KOJI NOSI IME PRVOG ŠEHIDA  HADŽIĆA?

Poslije okončanja agresije na BiH i povratka hadžićana u svoje Hadžiće, prvi poslijertni organi vlasti Općine Hadžići su osnovali Fond za stipendiranje učenika i studenata i dali mu naziv “Mehmedalija Hujić”, kako bi se ovaj istinski patriota i gazija sačuvao od zaborava.

Navedeni Fond za stipendiranje je egzistirao do 2013.godine kada je konačno ugašen.O tome u otvoreno pismu Hidajet Hujić, autor više knjiga piše,  citiramo:
Tako se postupa sa onima čiji se lik i djelo treba omalovažiti, a njegov doprinos u odbrani domovine svesti narodski kazano “u ravan”, pa makar i kao šehid ležao u kaburu 27 godine.

Na drugoj strani postoje oni poslušni i podobni koji se retroaktivno forsiraju i ukivaju u zvijezde, pa makar i nebili zaslužni, jer je sada trenutno „dobar vakat za pogana insana“, a notorna je istina da historiju pišu živi a ne umrli, kaže između ostalog Hujić u otvorenom pismu javnosti..

Osim SUBNOR-a Hadžići niti jednu druga  boračka organizacija nije javno digla svoj glas, suprostavila se sramnoj odluci vlasti da se ukine Fond koji je nosio ime prvog šehida općine Hadžići. Zar i ovo nije  i jadno i sramno.

Oslobađanje kasarne  Krupa

Saborci, rodbina, prijatelji, predstavnici Općine i boračke organizacije   na spomen- obilježje položili su cvijeće. Prisjetili se tih velikih dana kada je osujećen pokušaj agresora da zauzme ovo područje, kad su oslobodili kasarnu Krupa, zarobili oružje za dalju borbu.Bila je ovo velika pobjeda. Za pamćenje, historiju. Zarobljeno oružje kasnije će odbraniti Pazarić i okolinu.Na kasarnu su krenuli slabo naoružani.Njihovo najveće oružje bilo je srce, volje, želja za slobodom.

  -Iz tada oslobođene kasarne, koju su držale snage JNA, oduzeto je značajno naoružanje i municija  i odbranjen narod, kazao je između ostalog  Esad Muhibić, predsjednik Patrioske lige Općine Hadžići.

UMJESTO HEROJA IME NOVOJ ŠKOLI HTJELI DATI ČOVJEKU KOJI JE SLUŽIO  USTAŠKOM REŽIMU

Danas, na  žalost, nijedna ulica, škola , niti bilo koja druga ustanova ne nosi ime po nekom od hadžićkih heroja.

Zar nije žalosno da su umjesto velikih boraca nadležni u općini Hadžići  htjeli da se nova škola u Hadžićima zove po Enveru Ćolakovića, koji je bio u diplomatiji ustaškog poglavnika, fašističkog  režima  Ante Pavelća.

 Čolaković je bio   ataše za kulture u ustaškoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj. I ovdje niti jedna boračka organizacije, osim SUBNOR-a, nije digla svoj glas.Čak šta više na sjednici Općinskog vijeća u dva navrata progurala se incijativu, ali na sreću to su spriječili zastupnici u Skupšini KS i Vlada KS.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *