HADŽIĆI  Godišnjica bitke na Prehulji : Spriječili obruč  prema Sarajevu, Hercegovini…

Published On 13. May 2020. | By saliha | Vijesti

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen obilježje u Trznju  danas je obilježena godišnjica Prehuljske bitke, koja je imala izuzetan značaj za odbranu slobodnog dijela Hadžića, ali i BiH.

Presudna  “Bitka na prevoju Prehulja“,  desila se 13. maja 1992. godine, kada su slabo naoružani dobrovoljci, zajedno sa policijom uspjeli da se odupru agresorskim snagama koje su iz pravca Bradine krenuli ka slobodnim hadžićkim prostorima.

Ljudi su se organizovali i na kamionima krenuli ka Prehulji. S puškama, sjekirima… Eto, time smo krenuli i zauzeli Prehulji, kažu mještani Trznja.

Da je kojim slučajem agresor zauzeo ovo  područje to bi značio potpun obruč i totalan presjek komunikacije prema Sarajevu, Hercegovini i Srednjoj Bosni. Tek kasnije kada je zauzeta Prehulja, i osujećena namjera agresora, vidjelo se sa kojim  oružjem su krenuli u zauzimanje Tarčina i Pazarića. Bilo je to najmodernije naoružanje . Ovdje je srce pobIjedilo savremeno  oružje, kazao je Nihad  Šehić predsjednik Udruženja veterana policije Hadžići.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *