U BiH je najčešće prezime Hodžić

Published On 15. November 2013. | By admin | Izdvojene vijesti, Magazin, Vijesti

 

Od najduže ravne linije po kojoj možete ploviti do prosječne cijene Big Maca ili svjetskih najčešćih prezimena, ove karte pokazuju kako vodimo naše živote ili kako bismo ih možda trebali voditi

mapeOd najduže ravne linije po kojoj možete ploviti do prosječne cijene Big Maca ili svjetskih najčešćih prezimena, ove karte pokazuju kako vodimo naše živote ili kako bismo ih možda trebali voditi.

Jedna od karata pokazuje gdje u svijetu postoji najveći rizik od suše, dok na drugoj možete vidjeti u kojem moru ćete najprije naletjeti na gusare, što može poslužiti kao upozorenje onima koji tamo žive. Prema ovoj pomorskoj mapi, čini se da je piratstvo manje popularno oko obala Evrope, dok su vode u blizini istočne Afrike i Indije dom velikog broja gusara. Karta također pokazuje da Indonezija ima najviše ovakvih opasnih voda i da je u zapadnoj Africi zabilježen porast piratskih aktivnosti, što je naznačeno u ružičastim područjima.

Na jednoj od karata prikazana su najčešća prezimena i prema njoj u BiH je najzastupljenije prezime Hodžić, u Hrvatskoj Horvat, a u Srbiji Jovanović, piše Daily Mail.

Kada je u pitanju konzumiranje alkohola, tu prednjači Velika Britanija i zajedno sa svojim bivšim kolonijama jedna je od rijetkih zemalja gdje se i dalje voze po lijevoj strani ceste.

Neke od mapa prikazuju SAD u zanimljivom svjetlu. Karta najbolje plaćenih javnih djelatnika pokazuju da državni nogometni treneri imaju veće prihode od čelnika Univerziteta.

Prema Kinezima na ‘rječnik-mapi’, Velika Britanija je ‘zemlja hrabrih’, a ne SAD, Finska lijepo miriše, a Šveđani su ‘vrlo sretni vojnici’. Ova karta sadrži sva mandarinska imena (nacionalnog i službenog jezika Kine) evropskih naroda prevedena ne engleski, izuzev Rusije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *