U UTORAK SJEDNICA OV HADŽIĆI: Ponovo Odluka o prodaji zemlje, planovima parcelarizacije  naselja, izmjeni Regulacionog plana….

Published On 7. August 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

U utorak, 11. avgusta ,održati će se sjednica Općinskog vijeća Hadžići.I ovog  puta  najviše materijala odnosi se  se na   parcelarizaciju naselja,rasprodaji najljepših predjela Hadžića.

 Pod trećom tačkom naći će se  Odluka o načinu i uslovima prodaje građevinskog zemljišta u svrhu izgradnje.

Četvrta tačka je  Odluka o izradi parcelarnog plana naselja „Luke“ Tarčin, zatim  stambenog naselja „Lokve 1“ Pazarić, stambenog naselja „Vilovac 2“.

Na dnevnom redu je i  Odluka o izmeni i dopunama Regulacionog plana prostorne cjeline Binježevo, zatim Odluka o usvjanju  Parcelarnog plana „Dragovići“ Pazarić….

Vijećnici će raspravljati i po  Odluci  o dopunama Odluke o građevinskom zemljištu….

„ DIZAČI RUKU“

Treba li reći da će sve to, kao i dosada, većinom glasova  biti usvojeno.Vijećnici koje su birali građani  ne konsultuju svoju bazu. Čim izbori proću, tada , ko zna koji put prevare svoje birače, gledaju  šta će i koliko i ovog puta ušićari, šta dobiti da bi se priklonili vlastima, bili  njihova glasačka mašinerija. O tome smo razgovarali sa bivšim vijećnikom Općinskog vijeća, koji je i te kako upoznat sa mnogim stvarima.

GRAĐANI ZNAJU DA SU KUPLJENI

-Oni su kupljeni.Zna se i gdje  i kada su održani sastavci vlasti i njih.To  nije nikakva tajna.Većina građana Hadžića zna o tome, otvoreno se priča  šta je kome obećano, šta je ko dobio…Dva vijećnika SBiH u ovom mandatu napustili su svoju stranku, mada im je ta ista stranka  dala  sve . Na osnovu nje  dobili su mandate. Javno su izdali stranku i birače koji su glasali za njih.Javno su kazali da su ih prevarili, ponizili, da im ništa ne znače.A oni ih izabrali.Mislite li su da otišli iz ljubavi. Jedan vijećnik iz SDA mi kaže da  neki  vijećnici iz opozicije više rade za vlast nego iz njegove stranke. Zato danas mogu usvojiti bili koju informaciju, odluku, bilo koji materijal, kaže naš sagovornik.

UNIŠTILI PARK DA BI SAGRADILI PEKARU,PRODAVNICU BOJA I LAKOVA…

Zamislite, uništili park da bi tu sagradili prodavnicu boja i lakova, pekaru….Gdje to još ima. Ako imate pare u Hadžićima možete graditi na bilo kojem mjestu, šta god hoćete. Gdje je ta najavljena evropska čekaonica sa centralnim grijanjem, javni toalet, gdje je nastrašenica duž cijelog objekta kako su obećavali, kako je bilo na maketi postavljenoj u centru Hadžića prije gradnje. Gdje je odgovornost vlasti i vijećnika.

Park je uništen na osnovu tajkuna, njihovih zahtjeva.Uslov je, što većina u Hadžićima zna, da radove izvodi i muž jedne od rukovodeće radnice u općini Hadžići.Ako je on u igri može sve.Da se uništi park, srce općine, neizgradi čekaonica sa centralnim grjanjem, javni toalet…Ta ista i danas radi made je odavno trebala biti u mirovini, ističe naš sagovornik.

BESPRAVNO  IZGRADILI PUMPU U CENTRU HADŽIĆA

Oni su bespravno izgradili benzinsku pumpu i autopraonicu u samom centru Hadžića, između dvije najveće stambene zgrade. Suprotno svim zakonima.Napravili krivično djelo. Da je pravne države, da vijećnici zaista rade  kako su položili zakletvu, da su uz građane, svoje birače, neko bi ovdje morao krivično odgovarati.Zna se ko je sve  i ovdje dobio  dobre darove na kafu….

Znate li  imali li gdje  u svijetu  primjer, osim ove benzinske pumpe, da se toči gorivo, a da pored same cisterne prolaze djeca, građani…Ovdje uslova za  rad pumpe nema.Javni put ne mogu zatvriti poštu tu prolaze vozila i građani, a on je postojao prije bespravno izgrađene pumpe.A, ipak, dozvala izdata. Mimo svih propisa i pravila. Država nam je, na žalost,  takva.

NEDO BOG, BILO BI KAO U BEJRUTA

Ne do Bog da se bilo šta desi čitavi Hadžići letjeli bi u vazduh. Ovdje bi bilo isto kao u Bejrutu. Tone goriva, plin raznijeli bi širi dio Hadžića.Da bi se bespravno izgrađena pumpa i autopraonica  legalizovala vlast i vijećnici  morali  su mijenjati Regulacioni plan  Hadžića.I to su uradili  uz pomoć većine vijećnika iz opozicije.

MILIONSKA NAGRADA ZA UNIŠTENJE TVORNICE

Da ovog puta ne govorimo o nekim drugim kriminalnim radnjama, uništenju Bjelašnice, milionskoj nagradi vlasniku što je uništio 800 radnih mjesta. Do temelja uništio  tvornicu koja je izgradila Hadžiće, koja je postojala više od 100 godina,koja  je imala savremene mašine, mehanizaciju, kranove, hale, poslovne zgrade, oko 100 dunuma zemlje,sve uslove da bude još veći ginant. Zna se da je sve  urađeno uz pomoć  vlasti…

GRAĐANI ĆE PLATITI ŠEST MILIONA KM

Za kupovinu zemljišta sa smećem vlast i vijećnici su   zadužili građane Hadžića  šest miliona sa kamatom, nagradili  vlasnika što je uništio  giganta.Ali, i drugi su tu pokupili kajmak, a i sada su dragi „potkovi“,zato  ni po koju cijenu ne daju vlast.

DI „Bjelašnica“ je  izgradila Hadžiće, isto kao i GP Ingrap, koji je također  uz pomoć politike planski uništen.

Kada sam bio vijećnik tada se radilo  mnogo odgovornije.Hadžići su imali siguran prijevoz,  ni približno nije bilo toliko socijanih slučajeva, nije bilo javne kuhinje, odgovornije smo odrađivali svoju zadaću…Danas za sat- dva završi se sjednica od nekih šesnaest tačaka dnevnog reda….Još sebi povećali paušal, a funkcionerima plaće.Načelniku općine  dali  koeficijent za plaću  kao  da je  gradonačelnik.

KAKO RADE  BABE KOJE  SU ODAVNO TREBALE BITI  U  PENZIJI…

Prosto je nemoguće da  i danas , suprotno zakonu,u općini Hadžići rade neki rukovodeći radnici , a redovne uslove za  penziju stekli još  prije više  godina…..Ovo vam sve govori o odgovornosti, radu vijećnika, provođenju zakona, koji se primjenjuje samo prema nekim slojevima građana. Mito i korupcija danas  su uzeli  toliko maha da urušava državu, da nam mladi zbog takvog stanja sve više odlazi iz zemlje, ističe naš sagovornik.

PRODAJA PRIRODNIH LJEPOTA

Generacije  Hadžića žaliti će što se danas u bescijenje, uz pomoć vlasti i vijećnika,  prodaju najljepši djelova Hadžić. Takozvana „arapska naselja“  grade se na najboljem poljoprivrednom zemljištu.

– Jedan poljoprivrednik mi je rekao da zbog uništenja ZZ Tarčin morao da se   udruži sa zadrugom u Konjicu, da bi na  taj način lakše prodavao svoje proizvode.Eto, dokle smo došli,a naša općina bila vodeća u Kantonu Sarajevo po razvoju poljopivrede.Ovi  danas sve to uništili…

  FORMALNE JAVNE RASPRAVE

Za gradnju takozvanih arapskih naselja mještani se ne pitaju.A morali bi  biti prvi upoznati, oni dati saglasnost za to, jer se  radi na njihovom području.Toga nema.Kasnije, kada se sve završi, formalno se  u sali općine organizuje javne rasprave, gdje budu  uposlenici općine, kaže naš sagovornik.

JE SU LI SU ARAPSKI DOLARI VAŽNIJI OD MJEŠTANA

-Otvoreno  sam pitao nadležne u općinu Hadžići da li su arapski dolari važniji od stanovnika Kasatića.Uništili su nam prirodni izvor, gdje je tempetura vode i ljeti i zimi bila ista – šest stepeni.Mrzlo pod nogama ili pekao zvizdan.Ovdje je temperatura vode uvijek bila ista.To je bio jedistven izvor.Izgradnjom arapskog naselja u Crepljanima previše su otišli u dubinu, izvor zagadili, i prema nalazu  Zavoda za javno zdravstvo Kntona Sarajevo voda se našeg  prirodnog  izvorišta više nije za piće.Uništavaju nam  prirodne blagodati, nas ništa ne pitaju,a niko za to ne odgovara, kaže  Ahmed Sadiković Buba.

„DIZAČI RUKU“ KREĆU U AKCIJU

Te iste vijećnike vidjećete sada pred izbore kako vas  oblijeću, vuku za ruke,  tražeće još jedan mandat, da bi zatim, čim izbori prođu, opet radili po starom, u bezcijenje rasprodavali prirodne ljepote, rušili drveća u  parku u centru Hadžića za interes tajkuna, gledali svoje interese koliko će šta dobili da bi ponovo bili sigurna mašinerija vlastima…I  tako ponovo   do novih izbora…


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *