DVA KONCEPTA RAZVOJA HADŽIĆA:Nekada bili vodeći u BiH,za tri procenta „ brži“ od Republike..,danas prodaju najljepše predjele općine, uništili gigante, u Tarčinu otvorili javnu kuhinju….

Published On 23. September 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Multimedija Sve, Vijesti

 Hadžići su prije rata bili poznati po drvnoj, metaloj, građavinskoj industriji,  poljoprivredi…, gdje je radilo 6.500 radnika.

Hadžići su još sedamdesetih godina, prije većih općina u Sarajevu, izgradili Srednjoškolski centar, Sporsku dvoranu….Na području ove općine, 1984. godine,  orgaizovan je dio XIV Zimslih olimpijskih igara, najveće sportske manifestacije u svijetu.

Kako su pokazale zvanična saopćenja, nikada do tada olimpijske igre nisu bolje organizovane, a za dobar rad i rukovostvu općine Hadžića upućene su  čestitke..

UNIŠTILI TVORNICU KOJA JE IZVOZILA

U  sklopu giganta drvne industrije „Bjelašnica“, gdje je radilo oko 800 radnika ,izgrađen je i OOUR Prerade drveta, imali su tvornicu za proizvodnju prozora i vrata „Izomax“ , koji su svoje proizvode plasirali na gotovo sva kontinenta…

I poslije toliko  decenija, jedan hotel u Madridu i danas krasi  prozori i vrata  ove nekada renomirane firme iz Hadžića. Analize su pokazale da je drvo sa Igmana i Bjelašnice  najkvitetnije u Evropi, da se tu sudaraju dvije struje…

Giganta koji je izvozio širom Evrope, i druge kontinente ovi danas uništili, planski, za interese tajkuna..

Pored metalne, drvna industrija i građevinarstvo  bilo   srce razvoja Hadžića.

I GP „INGRAP“ SRAVNULI SA ZEMLJOM

GP“ Ingrap“ radove je  izvodio   po Njemačkoj i drugim zemljama…

Privreda Hadžića je cvijetala, otvarali su se  novi pogoni, tvornice, posao u ovoj općini našli su radnici iz Kiseljaka, Busovače, Ilidže, i drugih općina. Radilo je više od 6.500 radnika.

POLJOPRIVREDA BILA VODEĆA U KS – UNIŠTILI I ZZ  „TARČIN“

Hadžići su grad  Sarajevo hranili mesom, mlijekom i drugim proizvodim proizvodima.  Zemljoradnička zadruga, koja se tada zvala „Hranisava“  Tarčin,   bila je vodeća u Kantonu Sarajevo.Nabavljen je kombaj, kao u Vojvodini, koji je radio do kasne jeseni, proizvodilo  se žito, pšenica, ječam…

OPĆINA HADŽIĆI BILA „BRŽA „ OD REPUBLIKE

Kako   pokazuje tekst u Oslobođenju od 5.4.1977. godine, koji govori o čudu privrede u BiH,  rast industrijske proizvodnje u Hadžićima godišnje je bio veći za 14-15 odsto, otvaralo i po 820 radnih mjesta, da su Hadžići za tri procenta  bili „brži“ od Republike…

Privreda Hadžići je cvijetala.

Mlađim  sada , sigurno je, zvući čudno, ali većina građana po završetku školovanja odmah bi nalazila radna mjesta. Danas, na žalost, u potrazi za poslom mladi  odlaze iz zemlje.

UNIŠTAVAJU PRIVREDU, PRODAJU ZEMLJU,GRADE APSKA NASELJA…

Danas, na žalost , drugi je koncept razvoja Hadžića. Danas se prodaje najljepši predjeli  općine , gradi „Arapska naselja“, uništavaju tvornice koje su uzdigle Hadžiće..

 Uništena je drvna industrija Bjelašnica kada je imali najsavrmenije mašine, hale, postrojenja, kranove, koji su trebali biti još veći i jači u odnosu na prije rata.

Uništen je i GP „Ingrap“,  baš u trenutku kada je imao najviše posla.

Kada su imali novu betonaru, mehanizaciju, kamione, građevinske mašine, kada su trebali ponovo uzdići Hadžiće. Uništen je kada je imao sve, čak i svoj kamenolom…

 Zvući za nevjerovati da  su neki za  lične interese sa zemljom sravnili i ovaj kolektiv.

KO VAM JE UTUVIO U GLAVU DA SU HADŽIĆI POLJOPRIVREDNA OPĆINA!?

Da bi se što   brže  realizovali nečiji ciljevi , kako bi se na najboljoj poljoprivrednoj zemlji gradila takozvana „Arapska naselja“, izmišljaju se laži, govori kako ta oblast nema perspektivu, da je šteta  džaba bacati pare u poljoprivredu…

„Ko vam je utuvio u glavu da su Hadžići poljoprivredna općina“, izbijte to sebi jednom zauvijek iz glavne”.

U budžetu,  za posticaj razvoja poljoprivrede, općina Hadžići  godišnje bi izdvojila skromnih 60.000 KM, a 30.000 KM davali bi  za pjevače i „Hadžićko ljeto“.To vam sve govori kako se radi dok se ne uništi kolektiv.

Kada bi se na sjednici Općinskog vijeća postavilo pitanje zašto se poljoprivreda i ZZ  Tarčin  vodi ka uništenju, da su Hadžići poljoprivredna općina, da je u planovima razvoja ova oblast uz privredu imala prioritet načelnik Hamdu Ejubović  bi rekao, citiramo:

– Hadžići nisu poljoprivredna općina! Svi koji tu sjedite izbijte to sebi iz glave. Neznam ko van je to utuvio. Općina Hadžići su šumska i planinska, kazao je načelnik Ejubović.Završen citat.

UNIŠTENA PRIVREDA KOJA JE UZDIGLA HADŽIĆE

Tako se govorilo dok ZZ Tarčin, poput DI Bjelašnica, GP Ingrap,  nisu  u potpunosti uništeni.Dok poljoprivredna zemlja  nije prešla u ruke općine. Na najboljoj poljoprivrednoj zemlji, gdje se sijala pšenica, ječam… danas se grade arapska naselja…

JEDNO SE RADI DOK SE NE UNIŠTI KOLEKTIV,KAD TO UČINE DRUGA PRIČA

Kada je ZZ Tarčin uništena,sada isti načelnik kaže da je poljoprivreda srž razvoja općine Hadžići, da je tu najviše zaposlenih, da je tu perspektiva, da  ove godine ulaže i do pola miliona da se  kupuju mašine, sjemena…

A dok to nije odrađeno, dok nije uništena ZZ Tarčin, za posticaj poljoprivrede  davalo se gotovo kao za pjevače.

Ista općina, isti načelnik.., a dvije potpuno različite priče .Da čovjek ne povjeruje.

Zar je trebalo uništiti ZZ Tarčin, kao DI Bjelašnica, GP Ingrap.. da bi se kazalo nešto  što se oduvijek znalo. Zar je trebalo poljoprivredno zemljište predati u nečije ruke,da se na najboljoj zemlji grade arapska naselja…

MILIONSKA NAGRADA ZA UNIŠTENJE GIGANTA

Uništili drvnu industriju Bjelašnica kada je imala najsavremenije mašine, najviše posla, da bi milionima nagradila nekog ko je to učinio. Za nepovjerovati!

Kreditno  zadužiti građane Hadžića što je uništio najveći kolektiv u Hadžićima, koji je izgradio ovu općinu…Milionima ga   nagraditi. Planski, smišljeno, u ime tajkuna. O tih miliona i drugi su, sigurno je, imali   hajra.

Na sjednici Općinskog vijeća donijeli odluku da će se  za zemljište DI Bjelašnica općina zadužiti  za 3,5 miliona. Ostalo 1,5, milion, kako  je pisalo u materijalu  za sjednicu OV-a,dati će Vlada KS. Takav je kažu bio dogovor. A za dogovor od par hiljada maraka poptiše se ugovor, a ovdje nije bilo ničega.Zar to mnogo toga ne govori.

Sutradan sa bankom,  za te namjene nadlažni u općini potpisali kredit u iznosu od 5,3 miliona… Prevarili  vijećnike, građane, a da još do danas niko ne odgovara.

Isto  su uradili, prevarili   vijećnike i građane Hadžića  govoreći da će se u Ljubovčićima graditi tvornica drvne industrije. Na sjednici Općinskog vijeća za tu namjenu  jednoglasno donijeli i Odluku,građanima se hvalili novom tvornicom,  kad ono  ispade privatna vila.Bez imalo stida i srama.

I tu  još uvijek niko ne odgovara.

Benzinsku pumpu u centru Hadžića izgradili bez znanja vijećnika, Općinskog vijeća, izmjene Regulacionog plana i drugih zakonom  neophodnih odluka. Čak duže vrijeme nisu dali da se zakaže sjednica Općinskog vijeća, dok radovi na benzinskoj pumpi nisu bili uzeli puni zamah, Nakon toga kažu nećemo  to valjda sada rušiti.

Šta mislite koliki su tu bili potkovi, da li je i za ove kriminalne radnje neko odgovarao.

Kakav je to razvoj Hadžića ?

GRADI,RUŠI, GRADI…

Gradi, ruši, gradi, moto je  koji se, na žalost,   ovdje godinama provodi. Zato danas na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nikada nije bilo više nezaposlenih kao sada. Jedno se govori, drugo radi,  sasvim treće prvodi u djelo.

Da nema dokaznih materijala, vijećnika koji su se čudili tome, kojima je isti čovjek govorio sasvim nešto  drugo, ubjeđivao ih, recimo  da Hadžići nisu poljoprivredna općina,da to zaborave, da to sebi jednom zauvijek izbiju iz glave , čovjek bi se zapitao da li je to  moguće..

NAPAD NAJBOLJA ODBRANA!

Na  isti način, kao ovaj sa poljoprivrednom, da bi sebe prikazali u pozitivnoj svjetlu, javnosti se prezentiraju  drugi podaci, govore sasvim nešto drugo od stvarnih  činjenica, koje se kriju.

Tako  ubjedljivo, da čovjek ne povjeruje.

Drugi ,koji bi i pokušali da  kažu drukčije, da se tako nije govorilo  dok  kolektiv  nije u potpunosti uništen, dok neko nije ostvario  cilj,  nazivali su  se pogrdnim imenima, neznalicama,glupanima, budalama…

Za njih je napad je, očito je, najbolja odbrana.

Za tajkunske ciljeve, gdje se uzima  dobar dio kolača, sve se radi, uništava, prodaje…

U Hadžićima su prodati najlješi predjeli  općine..

SVE SPREMNO ZA PRODAJU OLIMPIJSKOG  IGMANA…

Privrede koja je uzdigla Hadžiće više nema. Ni drvne industrije, građevinarstva, ZZ Tarčin…

Za tajkune će se prodati i dio olipijskog Igmana. Čeka se da prođu izbori. Sve je spremno za to.

Govoriti će se jedno, raditi drugo, isto kao i za poljoprivredu, i prilikom uništenja drugih giganata, koji su brisani sa zemljom.Uništeni su  kada su imali najviše posla, koji su trebali biti još veći i jači. Sve se radi dok se ne ostvari cilj. Jer, u svemu ovome „potkovi „ su veliki.

NEKO PREŽIVLJAVA NA JAVNOJ KUHINJI,DRUGIM PLATA  4.300 KM

Ti isti  kažu da se  kao danas nikada  nije bolje   živjelo. A sasvim suprotno.

Danas prvi put u historiji Hadžićam  uTarčinu,  otvorena  javna kuhinja . Oko 5.000 građana primaju neku od vidova  socijalne pomoći, neki preko društvenih mreža mole za pomoć,  vreću brašna…, da nahrane djecu..

 Dok neki u općini Hadžići  imaju platu 4.300 KM

U bezcijenje su prodati  najveći giganti, uništena privreda, prodaju najbolju zemlju, najljepše predjeli općine….

BiH danas ima najviše milionera u svijetu u odnosu na broj stanovnika.

Šta mislite kako su do toga došli….?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *