Ovo psihičko stanje utječe na svakodnevicu i izaziva bol

Published On 21. October 2020. | By saliha | Magazin

Iako često mislite da ste umorni zbog stresa trebalo bi bolje razmisliti o ovom simptomu

Iako se ne povezuju psihička stanja s fizičkim zdravljem istraživanja potvrđuju da neka od njih uistinu mogu boljeti.

Jako povezani

Depresija boli. Za razliku od drugih mentalnih stanja gdje se mogu javiti tuga, suze i osjećaj nemoći, depresija se može manifestirati kao fizička bol. Fizički simptomi demonstriraju da je depresija ipak jako stvarna i može utjecati na našu svakodnevicu. Evo nekoliko uobičajenih fizičkih simptoma depresije.

  1. Umor – To je uobičajeni simptom depresije, pa iako često mislite da ste umorni zbog stresa, ako se i psihički ne osjećate dobro trebalo bi bolje razmisliti o ovom simptomu. Umor radi depresije donosi i probleme s koncentracijom i uzrokuje nervozu.
  2. Niski prag tolerancije na bol – Imate li nekad osjećaj da vam „gore“ živci, ali ne možete pronaći fizičko opravdanje za bol? Ispostavilo se da depresija i osjećaj boli jesu jako povezani. Studija provedena prije pet godina pokazuje kako su smanjena tolerancija na bol i depresija povezani.
  3. Bol u leđima i mišićima – Ako vam se bol u leđima javlja čim sjednete za radni stol, možda je u pitanju depresija.

Iako se takva bol češće javlja zbog problema s kičmom, ona može biti i simptom psihičkog zdravlja, a to su potvrdile i neke studije.

Česta glavobolja

  1. Glavobolje – One su čest problem i iz tog ih se razloga ne tretira kao ozbiljan problem. Stres na poslu, svađa s partnerom, jako svjetlo, sve to može uzrokovati glavobolje. No ponekad ona ne mora biti povezana s tim. Ako ste primijetili da se javljaju često tokom dana, možda su znak depresije.

Problemi s vidom

Studija provedena prije 10 godina je pokazala kako mentalno zdravlje može utjecati i na vid. Naime, 80 učesnika ovog istraživanja koji su patili od depresije je izjavilo kako imaju poteškoća s razlikovanjem crnog i bijelog, a stručnjaci to nazivaju kontrastnom percepcijom.

Također, grčevi u trbuhu i bol koja se pogoršava ne moraju značiti da ste nešto loše pojeli već mogu biti prepoznatljiv simptom depresije, a to su potvrdili i naučnici sa univerziteta Harvard. Tu je i zatvor ili proliv koji mogu biti neugodna pojava i često su uzrokovani trovanjem hranom i virusima, ali emocije poput tuge, anksioznosti mogu biti posljedica mentalne bolesti.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *