Konstituisano OV Hadžići :Konačnu odluku dati će sud

Published On 31. December 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

 Iz opzicije kažu da svi izabrani ne mogu biti samo iz jednog naroda,te najavili sudski spor.Tražili da se  za zamjenika predsjedavajućeg izabere žena.

Posljednji dan 2020 godine u Hadžićima je održana  konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća na kojoj je za predsjedavajućeg izabran  Mirza Mušanović (SDA)a za zamjrnika Mujo Ibrica (SBiH).

Međutim, nastavak ove sjednice završiti će  na sudu.

Iz opozicije su tražili da se poštuje ustav i zakon BiH, najveći akti države, da se  poštuje nacionalna i polna struktura, da predsjedavajući i zamjenik nemože biti iz istog naroda.

Mada je za zamjenika predsjedavajućeg bila predložena doktor Anela Šehić-Lihovac, većinom glasova izabran je Mujo Ibrica, kome je ovo, kako su kazali iz opozicije,  nagrada za kaoliciju sa SDA.

Prije ove sjednice SDA je  sa strankom za BiH i PBS napravila većinu, koja je, po opoziciji, zbog ličnih interesa.

-Zakleli smo se da ćemo poštovati zakone ove zemlje, potpisali svečanu izjavu, ali se to ne poštuje, te vas obavještavam da ćemo pravdu tražiti pred Ustavnim sudom, kazao je Admir Mujanović iz Nezavisnog bloka.

Mi govorimo da se u organe vlasti u RS biraju ljudi  iste nacionalnosti, a i mi ovdje to isto radimo. Žalosno je da se tako ponašamo, govorio je Mirsad Dupovac (SDP).

Od deset žena vijećnica muški su „pokupili“ sve  čelne funkcije.

Već na samom početku rada počelo je sa nesporazumima i mada je konstituirano novo Općinsko vijeća Hadžići, konačno odluku dali je sve urađeno po zakonu dati će sud.

Po završetku Kostituirajuće sjednice održana je i 2. redovna sjednica Općinskog vijeća Hadžići na kojoj je jednoglasno usvojena Odluka o privremenom finansiranju potreba Općine Hadžići za period od 1.1. do 31.3. 2021. godine.

 KO SU VIJEĆNICI OV HADŽIĆI

SDA u ovom sazivu  ima 12  vijećnika , to su: Rizvo    Dženan ,Mušanović Mirza , Ejubović Alma , Japalak Salko , Dajdžić Sedin , Karić Nedžad , Čorbo Adnan , Čomor Lejla , Mujić Arnela, Fišo Muharem , Dupovac Muhamed i Dželko Zifet.

  Osam  vijećnika ima Narod i pravda, a ovu stranku će predstavljati :

Šehić – Lihovac Anela , Čekrlija Elvir , Fatić Vernesa , Kardaš Almir , Tabak Velida , Rešidović Lejla , Redžepovac Amina i Fišo Emina.

Vijećnici Nezavinog bloka su  Mujanović Admir i Horman Aldin,

a  SDP-a  Dupovac Mirsad i Fatić Minela.

Mujo Ibrica je iz  (SBiH), Rusmir Sušić (BPS) i Bašić Almin (Platforma za progres).

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *