KORISNO Zašto smo gladni ubrzo nakon doručka

Published On 10. January 2021. | By saliha | Magazin

 

Što više hranljivih vlakana jedete, to duže treba da se svare, pa ćete duže i biti siti

Jeste li se ikad pitali kako to da ste gladniji nakon doručka nego kada uopće ne doručkujete? Razlog za to je nivo šećera u krvi. Kada jedemo ugljikohidrate – čiji se unos i preporučuje za doručak – tijelo ih konvertira u glukozu koja ide u naš krvotok. Nivo glukoze onda raste, a što brže raste, brže i opada – uzrokujući osjećaj gladi, letargiju i potrebu za slatkišima.

Razlika između zdravih cijelih žitarica i rafiniranog šećera i bijelih ugljikohidrata upravo je u trajanju tog procesa pretvaranja u glukozu.

Što više hranljivih vlakana jedete, to duže treba da se svare, pa ćete duže i biti siti. Organizmu je potrebno duže da svari proteine, hranljiva vlakna i masti, pa konzumiranje ovih namirnica uz ugljikohidrate za doručak pomaže da duže budete siti.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *