Suđenje Mehmedagiću i Pekiću: Svjedoči direktor BH Pošte Mirsad Mujić

Published On 11. January 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Na Sudu BiH danas će biti nastavak suđenja Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije i Muhamedu Pekiću uposleniku OSA-e za zloupotrebu položaja u službi zbog neovlaštenog izuzimanja snimka videonadzora iz BH Pošte kako bi utvrdili identitet pošiljaoca krivične prijave protiv Mehmedagića.

Tim činom došlo je do uznemirenja javnosti i nesigurnosti svakog anonimnog prijavitelja korupcije i krivičnih djela, kazao je tužilac Oleg Čavka na prošlom ročištu 18. decembra kada je počelo suđenje. U optužnici je navedeno da je izazvana i nesigurnost Amine Ohranović i Mirele Bubalo.

Danas će na ročištu svjedočiti Mirsad Mujić, direktor BH Pošte, Edin Šikalom šef Odjela za sigurnost u BH Pošti i Nedim Matoruga, uposlenik BH Pošte na okolnosti na koji način je izuzet snimak videonadzora i kome je predat.

Kao svjedoci tokom sudskog procesa pojavit će se i Nusret Selimović, komesar MUP KS, Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH, Ensad Korman, v.d. direktora FUP-a, Mirela Bubalo, Amina Ohranović.

„Kad se vidi način izvršenja ovog krivičnog djela shvatite moć OSA-e. I to daje jednu specifičnu težinu. Nesporno je da OSA prikuplja podatke o svima, međutim, ukoliko ti podaci mogu predstavljati prijetnju po sigurnost BiH oni se obrađuju. Međutim, imperativno je određeno da se podaci koji se prikupe, a nisu prijetnja po sigurnost BiH momentalno uništavaju. To ovog puta nije učinjeno te je snimak objavljen na portalu Istraga.ba 9. i 10. septembra“, kazao je Čavka na početku suđenja.

Direktor BH Pošte Mujić svjedočit će o svom kontaktu sa Mehmedagićem i zašto je postupio po usmenom nalogu odnosno da mu Mehmedagić rekao da je ugrožena sigurnost BiH.

Šikalo će svjedočiti o načinu kako je snimak snimio i ko mu je dao šifre, a Matoruga je bio u kancelariji u momentu kada je Mujić Pekiću predao USB sa videom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *