HADŽIĆANI OGORČENI: Kome je u interesu  prodaja olimpijske ljepotice, zašto nema konkursa….

Published On 25. January 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Foto:Hoće li izletište postati privatni posjed

 …Nakon prodaje najljepših predjela Hadžića, vlast bi sada, bez konkursa, željela prodati Veliko polje na Igmanu, gdje je vodozaštitna zona. Zašto se radi bez konkursa i najboljih ponuda?

..Hoće li izetište na Velikog polju postati privatni posjed,

…Ko je dobio 200.000 eura na kafu,o čemu se godinama govori preko društvenih mreža,hoće li i ovdje  „potkovi“  presuditi,

..Zašto su vlast i vijećnici prevarili građane: Donijeli odluku da se u  Ljubvčićima grade tvornicu drvne industrije, a izgrađena vila tajkuna.Zašto za ovaj kriminal niko  ne dgovara,

…Zašto je   uništen park u centru  Hadžića, posječena stabla, iako  je on u planovima razvoja bio ukras centra općine,

…Zašto je suprotno zakonu,  na kriminalan način u sred Hadžića,  suprotno Regulacionom  planu , odluka općinskog vijeća, bez javne rasprave  i drugih obavezujućih odluka, izgrađena  benzinska pumpa i autopraonica…, Zašto i za ove nezakonite radnje niko ne odgovara?

…Je li i tu  bilo „potkova“ i  ko je sve šta dobio…, pa se od Hadžića pravi kasarna…

…Govorili da će investicija od 50 miliona na Oseniku donijeti provcat turizma u Hadžići, otvoriti 50 radnih mjesta, a ono vile za bogataše…

…Kazali da će u Crepljanima biti više gostiju nego na Igmanu i Bjelašnicu, da će to preporoditi općinu, a ni do danas ništa od toga.Zašto bez konkursa prodaju najlješe dijelove općine, kome je u interesu…?

…Je li hotel „Fery“  na Velikom polju u vlasništvu Granova, bivšeg nogometaša Sarajeva, ili šeika Muhameda el- Kasimia, bizismena i vlasnika kompanije „Emirates“ , kako su tvrdili u općini,…

….Zašto vlast i vijećnici Općinskog vijeća  zemljište ne daju u zakup , na određeni period umjesto prodaje, kako se radi u dugim sredinama…

…Hoće li presuditi  nova većina sa dva vijećnika, koji su izdali birače i građane, i odmah nakon izbora prešli u vlast, a sve, kako se govori u Hadžićima ,zbog lične koristi….Hoće li biti  novih prelatača i „papaka“…

Na sjednici Općinskog vijeća Hadžići, koja će se održati  u četvrtak 28. januara, najviše intersovanja biće  po Odluci  o pristupanju izradi Plana parcelacije „Brezovača“. Na dnevnom redu je i odluka o usvajanju plana parcelacije „Lokve 1“, i  „Češće“.Razmatrati će se i Odluka o usvajaju Regulacionog plana „Olimpik 4“ i „Tinohovo“.

Vijećnici će razmatrati izvještaj o radu Jedinstvenog općinskog organa i Općinskog vijeća za 2020. godinu i programe rada za ovu godinu.Razmatrati će se i informacija o izvršenju Budžeta za prošlu  godinu, te budžet za ovu i projekcije budžeta za 2022. i 2023. godinu.

Na  sjednici se  trebala  razmatrati  odluka o  usvajanje urbanističkog  plana Veliko polje Igman, ali je, kako ističe  Admir Mujanović, predsjednik kluba vijećnika  stranke Nezavisni blok, zbog proceduralne greške  odlučeno da se skine  sa dnevnog reda.

Prodaja olimpijske ljepotice, što je već duži period namjera vlasti u Hadžićima, izazvalo je veliko interesovanje građana.

OTVORENO PISMO MUJANOVIĆA

Preko društvenih mreža Mujanović je uputio otvoreno pismo , gdje  predlaže  da se ovo zemljište proglasi javnim interesom i preda općini Hadzici na upravljanje, na način da se ne može prodati, ali da se moze dati investitorima na korištenje.

-Na ovaj način  spasili  bi dosadašnju praksu prodaje zemljišta i sačuvali Veliko polje od prodaje. Ja sam zagovornik razvoja, ali sam protiv prodaje zemljišta.Kada jednom prodamo zemljište , trajno ostajemo bez grunta i ne možemo ga  vratiti . Ja ću se boriti svim silama, i pozivam i ostale vijećnike da se zajedno izborimo i spriječimo prodaju 380300 m2 zemljišta na Igmanu, kaže Mujanović.

IZVORIŠTE PITKE VODE

Upozoravamo sve vijećnike da se dio ovog projekta nalazi u  vodozaštitnoj zoni i da se može ugroziti izvorište Vrelo Bosne. Imamo činjenicu da 80% stanovništva Sarajeva koristi vodu sa Vrela Bosne. Zbog toga svaki vijećnik mora  dobro razmisli hoće li počiniti zločin nad stanovništvom Sarajeva. Budžet se ne povećava prodajom grunta,  to  je zločin, tvrdi Mujanović u emotivnom pismu građanima Hadžića .

Poručuje  da se na Igmanu ne smije  dogodi ono što se dešava na Bjelašnici.

Ističe  slučaj   kada je u pitanju  izvorišta Krupa , kada su zbog  nemarnog rada  ostale  poljedice,  i gdje  usljed  jače  kiša  veliki broj stanovnika Hadžića  i privrednih subjekata ostaje bez vode …

UMJESTO FABRIKE „NIKLA“ VILA TAJKUNA

Vijeće također, kaže Mujanović,  ne smije dozvoliti da se desi ono šta se desilo u Pazariću kada je data suglasnost za izgradnju fabrike pločastog namještaja, a danas na tom mjestu  sagrađana   privatna vila.

U slučaju da  Općinsko vijeće usvoji urbanistički plan, samo zato što je to rekao načelnik općine i vrh stranke,svaki pojedinac u vijeću će snositi veliku odgovornost i posljedicu, kaže Mujanović  u otvorenom pismu vijećnicima i građanima Hadžića.

Tako se ponovo nastavlja priča o namjeri vlasti  da proda dio Velikog polja na Igmanu, čime bi, sumljaju građani, bili uskraćeni za izletište na  ovoj olimpiskoj ljepotici, jer bi time postao privatni posjed.

ZAŠTO NEMA KONKURSA?

Ako  općina Hadžići ima namjeru prodati olimpijsku ljepoticu zašto ne raspiše konkurs, pa da vidimo čija će ponuda biti najpovoljnija.To bi isto tako trebali uraditi kada je u pitanju gradnja objekata na Brezovači, i drugim mjestima, poput gradnje takozvanih arapskih naselja, kažu građani.

-Načelnik je tvrdio da je hotel  „Fery“ kupio šeik Muhamed el-Kasimi, bizismen i vlasnik „Emirates“, i da ima namjeru graditi  turistički sport ,sportsko-rekreativni centar na području Velikog polja. Sada vidimo da je vlasnik „Ferya“, Granov, bivši igrač Sarajeva. Znači jedno se govori, a sasvim drugo radi .

Sa našim ljepotama se trguje, zarađuje  u koristi  nečijih  interesa, kažu građani, i pitaju zašto se umjesto prodaje zemljište ne izdaje  u zakup na odrđeni period. Nigdje u svijetu nema primjera  da se trajno prodaje zemljište gdje su održane olimpijske igre.Ovim bi trajno izgubili  ljepotice, i nebi bilo šanse da se nekada ponovo organizuje to ili neko drugo veliko takmičenje.

PRIMJER „ BEOGRAD NA VODI“

Ističu primjer „ Grada na vodi u Beogradu“ gdje  vlada Srbije  arapskom investitoru   nije prodala zemljište.

To će koristiti do ugovorenog periodu, a poslije toga  zgrade, hoteli, trgovi i sve drugo  prelazi u ruku države. Zašto i mi tako nešto nebi uradili, zašto prodajemo  svoje veliko blago koje nema cijenu, za čije interese to činimo,  kažu građani.

Arapi i Turci po Srbiji grade velike tvornice, zapošljavaju radnike, a mi njima za male pare prodajemo prirodne ljepote.

Dobili smo pismo više građana, a posebno izdvajamo  bivšeg fukncionera Općine Hadžići koji tvrdi da je prodaja Igmana veliki zločin.

BENZINSKA PUMPA U CENTRU OPĆINE JE VELIKA GLUPOST

-U prijeratnom planu  razvoja imali smo  jedno, a ovi sada rade sasvim nešto drugo.Ni lud čovjek nebu dozvolio da u centru Hadžića, između dvije najveće stambene zgrade, napravi benzinska pumpa i autopraonica. U srcu općine tako nešto napraviti je van svake pameti. Imali smo izvanred plan razvoja općine, tačno se znalo gdje šta graditi, čak i koju vrstu sadnica posaditi .Vidite dokle smo išli. Ovi nam čak  i park uništili, posjekli stabla. To nebi učinili  ni u  nekom zabačenom selu, a  kamoli u centru općine. To je veliki zločin, kojeg će generacije pamtiti.Park  bio   urađen  po Regulacionom planu, arhitekti odredili njegovu veličinu, otvarao općine.Sada se, na žalost,  Hadžići prave poput kasarne.

SVE ZA LIČNI INTERES

Vlast kupila vijećnike, ovi se prodali, izdali građane, svoje birače, sve zbog interesa. Ranije su vijećnici radili srcem, nisu imali nikakvih primanja, cilj je bio ljepše mjesto, dobrobit društvu, izgraditi školu, sportsku dvoranu, srednjoškolski centar… Sve smo mi to imali još sedamdesetih godina, prije mnogo većih općina u Sarajevo, ističi bivši visoki funkcioner  i privrednik, koji je dao veliki doprinos u razvoju općine.

GINULI ZA ZA IGMAN I BJELAŠNICU

Imali olimpijski  Igman, Malo i Veliko polje, imali turizam, olimpijadu, koja će se vječno pamtiti… Hadžići su bili jedni od organizatora najveće sportske manifestacija na svijetu.Mi smo gradili Igman i Veliko polje, radnim akcijama, srcem, dobrovoljnim radom i veliki broj stanovnika dao je svoje učešće u izgradnji olimpijskih terena. Borci živote ugradili u Igman i Bjelašnicu da bi ga sačuvali.

Ovi hoće prodati Velike polje na Igmanu… Uništili nam fabrike koje su nakon rata radili  punim kapacitetom, uništili okosnicu razvoja općine. Iako su imali savremene mašine, mehanizaciju, posla…Ovdje su tajkunski interesi bili veći od društvenih.

NEMA ZBOROVA GRAĐANA…SVE NAOPAKO

Sve  smo radili sa planom, sa priznatim  stručnjacima.O planovima razvoja imali  rasprave u svakoj  podružnici.Danas, na žalost,  godinama zborovi građana nisu ni održani, članove savjeta u  mjesnim zajednicama umjesto građana   predlagale stranke. Sve  naopako, o svemu odlučuje  samo nekoliko ljudi. Zato nam i jest tako.Općinsko vijeće, čini mi se , postaje formalnost. Kupe se vijećnici , i odluke donose po svom nahođenju.

GRADE PO UPUTAMA TAJKUNA

 Ovi danas rade gdje im kaže tajkuni. Ko da više  „ potkova“, i može graditi gdje kod i šta god hoće. I zato nam i jeste takvo stanje.

Kada se prevozi nađena bomda od 100 kilograma, zaustavi se saobraćaj, postoje pratnje i mnoge druge sigurnosne mjere. Ispod naših prozora, u cisternama ispod zemlje ovi   postavili  tone nafte, benzina, plina…Nedo Bog havarije svi bi letjeli u vazduh.Teški kamioni da bi izašli sa benzinske pumpe, nakon sipanja goriva, moraju ići u rikverc. To ni u jednoj zemlji u svijetu nema, čak ni Africi, osim ovdje u Hadžićima.

UNIŠTILI FABRIKE

Uništili nam fabrike, drvnu industriju, zemoradničku zadrugu, GP „Ingrap“….I danas  imam novine gdje je nakon izbora pisalo da je načelnik općine prije izbora bio tehnički direktor  GP „Ingrap“. Kasnije kada je uništeno preduzeće toga više nema.Nema  ni na općinskoj internet stranici. Kada je planski uništeno njegovo preduzeće, šta mi možemo očekivati da nam spasi Igman i Veliko polje, u očaju  govori bivši funkcioner općine Hadžići.

 JEDNO SE GOVORI,DRUGO RADI

Načelnik je tvrdio da je hotel  „Fery“ kupio šeik Muhamed el-Kasimi bizismen i vlasnik „Emirates“, i da ima namjeru graditi  turistički sport ,sportsko-rekreativni centar na području Velikog polja. Sada vidimo da je vlasnik „Ferya“, Granov, bivši igrač Sarajeva.

Snašim ljepotama se trguje, zarađuje , udovoljava  nečijem interesu.Ako općina Hadžići ima namjeru prodati naše ljetope zašto ne raspiše konkurs, pa da vidimo ko će i šta više  i bolje ponuditi.

Ovdje se sve radi u malim krugovima. Općinsko vijeće sa kupljenm vijećnicima postaje formalnost.Radi se sve za nečije interese, tajkune, ne misli se na razvoj, posljedice prodaje…

EURI NA KAFU

 Godinama se preko društvenih mreža  govori u čije to džepove odoše 200.000 eura, što je dao vlasnik Vilovca  na kafu.Zemljište prodano po niskoj cijeni, a ovamo pare trpaju u privatne džepove. To je samo što se zna, o čemu se duži period javno govori.Šta je po tome uradilo Općinsko vijeće, ljudi koji sjede u njemu.

DONIJELI ODLUKU O GRADNJI FABRIKE, „IZAŠLA“ VILA TAJKUNA

U  Ljubovčićima se trebala graditi fabrika drvne industrije. Odluka donesena na sjednici Općinsko vijeća. Gdje je danas ta fabrika? Čovjek ne može vjerovati da je umjesto fabrike izgrađena privatna  vila i da niko ne odgovara. Koga to štite vijećnici Općinskog vijeća Hadžići? Da li građane, ili vlast i tajkune.Nebi sada javno govorio šta  sa priča   ko je sve  šta   dobio. Vjerujte povraćamo mi se od toga.

Vlada grada Beograda nije prodala zemljište za gradnju „ grada na vodi“, također arapskom investitoru.To će, po ugovoru,  koristiti određeni period, a nakon isteka  to prelazi u ruke države. U Beogradu, investicija arapa vrijedna više milijardi. Grade savremene zgrade, hoteli, parkovi, trgovine, savremene tržne centre….I tu radi arapski investitor.Ali  pod zakup, nema prodaje.Kada prođe period predviđen ugovorom sve to ostaje državi.

U ČIJE DŽEPOVE ODOŠE PARE?

..Zašto i mi tako neznamo uraditi, ili nećemo.  Zašto zauvijek prodajemo ljepote, dajemo naše bogatstvo, koje cijenu nema.

Zašto  to prodajemo, zašto neko milione da trpa u džepove,  i od toga po inostranstvu  gradi vile, kaže naš sagovornik.

 Govorili su o investitiji na Oseniku od nekih 50 miliona, da će tu biti turistička meka, da će zaposliti najmanje 50 radnika.Gdje je to danas, zašto je pusto, zašt vile za bogataše, zašto jedno govore, a savim drugo rade, zašto vijećnici ne pitanju što su prevareni…

Za Crepljane govorili da će tu biti najveće izletiške Sarajlija,veće od Igmana i Bjelašnice, turistički centar.. .

Kada je izgrađeno ponovo ništa. Nema ti obećanih turista, pusto kao i na Oseniku.

Zašto prodaja Velikog polja na Igmanu, zašto ponovo prevara, zašto se jedno priča, drugo radi, zašto se „potkovi“  trpaju u privatne džepove, zašto se priča da   od toga hajra imaju i neki vijećnici !?

ZAŠTO NEMA KONKURSA

 Zašto nema konkursa, da vidimo ko će ponuditi  više, imati bolji projekt.

Konkurs bi morali raspisati i kada je u pitanju gradnja na Brezovači i drugim mjestima, a ne da pored novaca neki na poklon dobijaju kuće, apartmane, da se unaprijed zna kome će se šta prodati i dobti, kao da im je to  babovina.

Naš bivši funkcioner koji je dosta doprinjeo razvoju Hadžića,  mnogo kritike uputio je i na dosadašnji rad vijeća i kupovinu dvojice vijećnika.I više puta u  pismo to ponavlja.

LIČNI INTERESI VIJEĆNIKA

– Oni su prodali i sebe i građane koji su ih birali.Za vlastite interese. Čujem da mešetare da  još hoće da kupuju, jer imaju tanku većinu.Možda neće javno preći, ali će raditi sve što im se kaže, a to vam je jedno te isto, jadno i bijedno,  za lične interese..

-„Jednog vijećnika pitam kako bi ti mogao tako nešto učiniti, šta bi ti na to rekli građani, a on mi kaže:-„ .ebo građane,  ko ih .ebe, ovi na vrhu prodaju državu, pa šta! Vidiš ,da su uništili sve velike firme, gigante, ko je odgovarao.Pa šta da i ja kao vijećnik nešto  ne hajrujem,  zaposlim…“.

Vjerujte da se ježim na takvo razmišljanje. To je grozno, i zato nije čudno što smo ostali i bez parka u centru opštine, što su posječena stabla, što su slagali da ću tu izgraditi javni toalet, čekaicu sa centralnim grijanje, što su u samom centru izgradili benzinsku pumpu….

 Ovo nisu Hadžići kakve smo mi planirali, i vjerujte srce me zaboli kad vidim šta ovi danas rade, a šta smo mi bili  planirali.

 Pismo je na osam strana, a uzeli smo neke bitne karakteristike, jer se mnogo toga ponavlja, šta su radili, postigli, šta ovi danas od Hadžića prave, rad Općinskog vijeća i  kupovina vijećnika i većine u Vijeću.Oni, kako kaže,  kod vlasti postoji samo da bi legalizovali nečije , tajkunske namjere…..


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *