Četvorka utvrdila model podrške Srebrenici

Published On 22. February 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Lideri stranaka Četvorke održali su danas sastanak u Općini Stari Grad u Sarajevu.

Predsjednici SDP-a Nermin Nikšić, Naše stranke Predrag Kojović, Naroda i pravde Elmedin Konaković te Nezavisne bh. liste Ibrahim Hadžibajrić obratili su se medijima nakon sastanka.

Nikšić je kazao da su na sastanku nastavili tamo gdje su stali, da su razgovarali malo i oko izbora u Mostaru i Srebrenici.

– Potvrdili smo čvrsto opredjeljenje Četvorke da idemo dalje i da se širimo u BiH da razgovaramo sa drugim partnerima kako bismo stvorili potreban blok stranaka koje bi 2022. bile u prilici da ostvare pobjedu i formiraju vlast. Dogovorili smo se, imamo urađen draft zakona o pomoći građanima Srebrenice, ne vlastima, koji ćemo vrlo brzo uputiti u proceduru i koji bi sistemski trebao da riješi problem pomoći građanima Srebrenice – kazao je Nikšić.

Komentirajući planirani model pomoći Srebrenici, Konaković je rekao da je riječ o draftu zakona koji je SDP pripremio.

– Na tome se zahvaljujemo, uradili su prvi veliki korak. Kolega Nikšić i ja smo svjedočili sastanku šta poslije izbora. Nije postojao ni plan B ni plan C. Četvorka nudi plan B, on znači da će se institucionalno, formiranjem određenog ureda za Srebrenicu, izdvajanjem propisanog iznosa budžetskih sredstava na nivou godine svih kantona i općina u kojima imamo utjecaj, obezbijediti  ozbiljni fondovi kako Bošnjaci, ili Bosanci i Hercegovci, pod pritiskom neke Dodikove politike ne bi bili prisiljeni da je napuste. Imali smo dogovor da naša ofanziva u petak bude snažna prema međunarodnoj zajednici, desilo se da se nije čula nijedna rečenica iz Sarajeva – kazao je Konaković.

Dodao je da je ovo bio slučaj ili potpunog prepuštanja Srebrenice ili buđenja bh. snaga koje će tretirati Srebrenicu kako zaslužuje.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *