Sjednica OV Hadžići :Ponovo presudili „preletači“ Mujo Ibrica i Rusmir Sušić

Published On 25. February 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

-Oni su ponovo odlučili, poput izvještaja o radu Pravobranilaštva Općine Hadžići, koji je usvojen sa 14 glasova vijećnika dok 13  misli  da izvještaj ne održava pravo stanje na terenu, i da isti ne mogu podržati. I ovog puta ponovo   su presudili glasovi dvojice vijećnika,”preletača” koji su odmah nakon izbora kazali da idu u zagrljaj vlastima, i da sa njima imaju većinu.

-Podjele  vlasti i opozicije  bilo i prilikom dodjela najvećih  općinskih  priznanja. Vijećnici kažu da   na ovaj način  priznanja gube na značaju.

-Da bi dobili najveće općinsko priznanje glavnu ulogu, kako se čulo na sjednici vijeća, igra   simpatije prema vlastima  i politička pripadnost. Prilikom glasanja vijećnici Kluba  (NB) napustili  sjednicu.

JARANSKE,PRIJATELJSKE VEZE, STRANAČKA PRIPADNOST…

Najveća  općinska  priznanja dodjeljuje se na osnovu prijateljkih, jaranskih odnosa  i političke pripadnosti. Ovo je u najkraćem  rezime rasprave sa današnje  sjednice Općinskog vijeća prilikom razmatranja Odluke o dodjeli  općinskih priznanja, koja su uručuju u povodu 6.marta Dana reintegracije Hadžića.

-Za razliku od ranijih godina, kada su  se najveća općinska priznanja dodjeljivala prema zaslugama i doprinosu u razvoju pojedinih oblasti i  općine Hadžići,   sada ta ista priznanja, na koji  način se dolazi do njih,  gube svaki značaj, kazao je Mirsad Dupovac ( SDP).

-U svemu ovom najvažnija je politička pripadnost, i ovu dodjelu možemo nazvati privatnom, mada se odluka  donosi na Općnskom vijeću, najvećem organu vlasti. Klub vijećnika Nezavisnog bloka izlazi iz sale,i nećemo učestovati  u raspravama i glasanju dok je ova tačka na dnevnom redu, kazao je Admir Mujanović ( NB).

KO SU DOBITNICI

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća kolektivna „ Šestomartovska plaketa“  dodjeliti će se   planinarskom društvu „ Brezovača“ Hadžići.

Od pojedinaca  ovo priznanje, također većinom glasova,  dobili  su Asim Merdanović  i Hazim ef. Emšo.

Na  svečanoj sjendici Vijeća  kolektivne zahvalnice  općine Hadžići uručiti će se  : „TOP TIMU TRI“, Udruženju  za sport i rekreaciju „Fitness centar Dynamic“ i GULF REAL ESTATE“ „.

Od pojedinaca priznanje su dobili  Midhat Mehremić, Adnan Balić i Enisa Telarević.

Posebno počasno priznanja „ Prijatelj Hadžića“,  također većinom glasova, uručiti će se   Elviru Kazazović.

PRAVOBRANILAŠTVO  JEDVA PROŠLO

Raspravljalo se i po izvještaju o radu Pravobranilaštva Općine Hadžići. Na kraju informacija je usvojena  glasovima 14 vijećnika dok  ih 13 nije podržalo.Rečeno je da informacija ne odražava pravo stanje na terenu, i da bi naredna trebala biti mnogo konkretnija.

I ovog puta  presudili su glasova „prelatača“ Muje  Ibrice ( Stranka za BiH) i Rusmira Sušića iz  BPS Sefera Halilovića,  kojih su se odmah nakon izboru priklonili vladajućoj stranci.

Prema mišljenju građana sve je to urađeno zbog ličnih interesa.

Većinom glasova vijećnici su usvojili set prostorno-planskih akata i to odluke o pristupanju izradi planova parcelacije za stambena naselje “Osenik 1”, “Pazarić 2” , “Tarčin 2 i 3”, “Tarčin 5”, “Luke” i “Drozgometva”. Usvojene su odluke o usvajanju i provođenju regulacionih planova za stambena naselja “Ušivak“,”Musići”, “Olimpik 1” i “Olimpik 2”.

Admir Mujanović je tražio odgovor, jer kako je rekao prema njegovim informacijama neki objekti na na lokalitetu „Olimpiku“ su već izgrađeni, a ovdje se traži usvajanje izrada plana parcelacijem odnosno regulacijonih planova.

Irhana Izmirlić, pomoćnica načelnika  je između ostalog istakla da bi po tom pitanju najbolji odgovor dala inspekcija.

Na kraju sve je usvojeno većinom glasova. I ovog puta “prelatači” su odigrali presudnu ulogu.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *