OV Hadžići : Prodajom zemlje  Budžet  općine povećan na 13,1 milion KM

Published On 26. March 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Vijesti

Čekrlija: Ispitati  pljačku  i uništenje DI „Bjelašnica“   OV Hadžići

 Za razliku od Nacrta Budžeta koji je bio nešto veći od 12 miliona , na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, većinom glasova, usvojen je Budžet u  iznosu od 13.145.071,00 KM.

 Ovo  povećanje  rezultat je, kako je rečeno na sjednici,  prodaja zemlje  koja je planirana u ovoj godini.

Za izgradnju takozvanih arapskih naselja do sada su  prodani najljepši dijelovi općine Hadžići. Posebno zabrinjava činjenica da su  objekti  građeni  i na poljoprivrednom zemljištu.

Kao što se zna u posljednje vrijeme sve  aktuelnija  tema  je i prodaje Velikog polja na Igmanu, a ovaj potez vlasti naišao je na oštru kritiku javnosti.

Već se sada zna da je u planu i prodaje dijela Brezovače, koja se nalazi  uz sami put za olimpijski Igman i Bjelašnicu. Koliko će u tome uspjeti vidjeti će se, jer je dio zemljišta u vlasništvu Sarajevo-šuma.

Istražiti uništenje DI „Bjelašnica“

 Elvir Čekrlija, vijećnik Naroda i pravde, predložio je da se pokrene pitanja odgovornosti pljačke i uništenja DI „Bjelašnica“ Hadžići,  najvećeg kolektivu u Hadžićima. Tražio je da se krivcima oduzme imovina.

 Po njegovoj inicijativi   niko se nije oglasio, pa će se po svemu sudeći, kao i do sada, sve  završiti na tome. 

U ovom kolektivu, u tri smjene , radilo je oko 800 radnika.  Nakon rata imali su   najsavremenije mašine, hale, kranove, postrojenja i drugu opremu,  ali je u kriminalnoj privatizaciji sve  do temelja uništeno. 

Dopis načelnika

 Dosta burna i oštra diskusija vodila se po dopisu  načelnika općine Hadžići Hamde Ejubovića  upućen  političkim strankama i vijećnicima.

Naime, načelnik općine je kazao da će on procjeniti na koja će se vijećnička pitanja odgovarati, a na koje ne, i koja su, kako je kazao po njem provokacija.

Ta vijećnička pitanja i incijative  za koje on procjeni, kako je naglasio , uopće se neće ni nalaziti u materijalima za sjednice Općinskog vijeća,i  biti će kao da nisu ni postavljena.

Mirsad Dupovac (SDP), oštro je reagovao kazavši da se načelnik , suprotno zakonu i poslovniku o radu ne može postaviti iznad Vijeća,  najvećeg organa vlasti.

-I nas je neko birao, mi smo predstavnici naroda, njima odgovaramo za svoj rad i niko nam nemože kazati šta možemo govoriti, koja pitanja  postavljati, da li će se to nekom sviđati  ili ne.Ako vi načelniče sa nekim imate privatni  rat vodite ga izvan vijeća .  Vi predsjedavajući krivi ste što se ovaj dopis načelnika uopće i našao u materijalima današnje sjednice . Nama građani govore o problemima, šta i koje incijative  uputiti, i niko nas po zakonu u tome nemože sputavati.Načelnik bi  za svoj rad trebao odgovarati vijeću, a ne staviti se iznad njega, kazao je Dupovac.

Admir Mujanović (NB ) je istakao da u ovom sastavu  ima nekoliko odvažnih vijećnika, na čija pitanja načelnik ,očito je , do sada nije  odgovarao. Rekao je da je za korupciju i druge nezakonite radnje podnio prijavu protiv načelnika, kao i tužbu za klevete o njegovom ličnom životu.

Na  četvrtoj  sjednici Općinskog vijeća  klub vijećnika SDA  podnio je  incijativu  da se preispita život Mujanovića. Išli su toliko daleko, pa su tražili  da se preko Ministranstva inostranih poslova  BIH  ispita čak i njegov boravak u Njemačkoj.

Jedno od pitanje koje je klub vijećnika  SDA u svojoj incijativu tražio  je čak da se preispita promjena njegovog imena,  gdje su, suprotno  zakonu za zaštitu ličnih podataka  javno  iznijeli   kako se Mujanović ranije zvao.

Mnogi su kazali da su načelnik i stranka  SDA na ovaj način  zloupotrijebili Općinsko vijeće za lični obračun protiv Mujanovića.

TI ISTI RANIJE SE NISU ODVAJALI OD NJEGA

 Ranije je Mujanović  bio član SDA,  kojeg su  načelnik i ti isti  akteri iz SDA ukivali  u zvijezde. O njemu su govorili  kao o  velikom čovjeku i humanisti, čijom je zasluga što su  na Đurđevači otkrivene dvije masovne grobnice.Hvalili su ga da je on zaslužan je što je Rade Veselinović, koji je tokom rata u Hadžićima činio velike zločine završio u zatvoru. Mnogi od čelnih ljudi stranke SDA od njega se takoreći i nisu odvajali.

Međutim, očito je, kada je Mujanović u pitanju ,sada je sasvim neka druga priča, da čovjek ne povjeruje. Od njega su pravili heroja, a sada ga nazivaju izdajicom. Nekada su se, kako reče jedn član SDA, prosto utrkivali ko će ga više pohvaliti.

O KRIMNALU, KORUPCIJI, NEPOTIZMU…

Kao niko do sada Mujanović je otvoreno govorio o kriminali i korupciji, nepotizmu u općini Hadžići,  o  ” potkovima”, izvođačima radova i drugim slabostima na koje su ukazivali građani. Međutim, niko do sada, kao on nije  imao hrabrosti da  tako javno prozove  odgovorne.

Mnogi kažu da je njegova velika zasluga što je trenutno stopirana prodaja Velikog polja na Igmanu, gdje je 1984. godine održan dio najveće sportske manifestacije u svijetu, da to isto  pokušava i na Brezovači. Što, očito je, uveliko  remeti nečije planove.

Prema saopćenju koje je medijima upitil stranka NB  zbog prijetnj  Mujanović je načelnika Ejubovića prijavio policiji.

KAKO JE UMJESTO FABRIKE IZGRAĐENA VILA TAJKUNA

Jedno od  pitanja na koje građani duži period traže odgovor  je  kako je moguće da se u Ljubovčićima umjesto  fabrike drvne industrije izgradi vila tajkuna. Na sjednici Općinskog vijeća  jednoglasno je donesena odluka o dodjeli zemljišta za izgradnju fabrike. Međutim, umjesto  tvornice i novih radnih mjesta, kako je tada rečeno na sjednici Općinskog vijeća , izgrađena je  vila, pa mnogi kažu da je na ovj način zloupotrebljeno Općinsko vijeća, i da bi za to neko morao odvarati.

Građani  otvoreno pitaju  zašto niko od nadležnih za ovakve radnje ne snosi sankcije.

Da li je ova inicijativa Mujanovića, prema nadležnim organima naljutila odgovorne pa ovakvo brno reaguju ostaje da se vidi.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *