Polovična optužnica i proces: Kako je slučaj ‘respiratori’ zaobišao Seku i Asima?

Published On 30. April 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: Rasim Belko

Jedan optuženik iz SDA izađe, tri se rode. Otprilike tako funkcioniše organizam koji iznova rađa i odgaja kriminalce i korumpirane političare kakvih bi se teško riješilo i daleko snažnije pravosuđe od onog u Bosni i Hercegovini. 

Na vrhu piramide je jedan od najdugovječnijih kumova u liku i djelu Bakira Izetbegovića. Nesumnjivo je da SDA po uređenju i hijerarhijskim položajima najviše liči na italijansku Cosa Nostru. Jer, dok je šef daleko od očiju žandarmerije, osobe od povjerenja obavljaju prljave i mutne poslove, završavaju, sređuju, štite glavu kuće.

No, za razliku od Sicilijanaca koji novcem, ucjenama i prijetnjama kontrolišu službe i institucije države, Bakir kapone Izetbegović i SDA imaju svoje institucije. Prva među njima je Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine i Bakirov pajac na njenom čelu.

Osman Osmica Mehmedagić prvi je u nizu ključnih ljudi Izetbegovićeve organizacije i vjerovatno jedan od najvažnijih s pozicije očuvanja mutnih radnji i poslova Izetbegovića i njegove organizacije. Jer, mnogi su mislili da će afera “Respiratori” biti uvod u konačni kraj SDA i Izetbegovića, ali su zaboravili da najorganizovanija bošnjačka mafija ima moćne alate.

A tamo gdje je Osmica u blizini je multiplicirana ličnost Asima Sarajlića. Kažu, a ne znam jel tačno, da ujutro stane pred ogledalo i ponavlja koji Asim, šta Asim, onaj Asim, koji Asim… Toliko je vele usavršio tehniku da može nestati sa snimka na kojem je uhvaćen kako je završavao gradonačelnika i ko zna šta još. Sarajevom se inače širi priča da ako te odbije cura, ako hoćeš nešto preko reda, ako ti treba dobar komad mesa u mesari podvikneš: “Selam, Asim me poslo” i sve ste završili.

No, Osmica i Asim su na šahovskoj ploči SDA kriminala lauferi, čiste u jednom smjeru. Ili eventualno konjići, ovisno o uglu gledanja i potrebama kuma. No, da biste kuma zaštitili baš kvalitetno ključna je figura kraljice. Kraljice koja ruši sve, kreće se brzo i jednostavno, kraljice koje se mnogi boje. Kažu da joj se otrov u pogledu krije.

Sebija Izetbegović je kraljica kuma Bakira Izetbegovića. Ona je najveća brana koja štiti kuma od utjecaja raličitih ataka na vođu operacije. U slučaju “Respiratori” Izetbegović je kraljica koja kontroliše konjiće Asima i Osmicu, dok zalaže topove i pijune.

Kraljica Izetbegovića uspjela je oboriti planove Suda BiH da svi vide suđenje u slučaju “Respiratori”, zaboravila je sve, pa i najsitnije detalje zbog kojih bi neko mogao pomisliti da baš ona uz kuma i konjiće stoji iza nabavke respiratora. Opasna, nepredvidiva i pomalo šizofrena uvijek je korak ispred Tužilaštva BiH.
Taman kad su svi pomislili da je gotovo, da je priča zaključena, Izetbegović je napravila igrokaze u namjeri da sačuva svog kuma i njegov posao. Vrtila je oko malog prsta Vladu Kantona Sarajevo, otresla o pod tužioce Tužilaštva BiH i u mrvice pretvorila svaku nadu medijskih i NVO sanjara da je Nostra SDA odzvonilo i da će vrhuška završiti u zatvoru.

Iako je Bakir kum, kraljica Seka je daleko pronicljivija i oštrija. Jer, Sebija za razliku od Bakira zna da bi umjesto Fadila Novalića, Fikreta Hodžića i Fahrudina Solaka na optuženičkoj klupi trebali biti ona, Bakir, Asim, Osmica i još poneki junoša s dvorca kuma Nostra SDA.

Zato ova igra i ide u pogrešnom smjeru. Jer, dok se pod pritiskom svekolike javnosti pokušava osuditi pomenute Fadila, Fikreta i Fahrudina, krivci su daleko sakriveni, baš kao i tragovi novca koji vode do bračnog para Izetbegović i njihovih pomagača. Jer, zašto bi u suprotnom Asim bio ispitan u ovom slučaju, Sebija saslušavana kao svjedok i zbog nje bilo prekinuto online prenošenje suđenja.

A Osmica, jel stvarno mislite da u Nostra SDA nisu znali šta će se desiti prije no što je Tužilaštvo BiH odlučilo da će se nešto desiti.

Sumirano, postoje li ozbiljni tužioci u Tužilaštvu BiH, a takvima ne smatram postojeće, istraga će napraviti zaokret i uputiti se na Poljine, do Asima i njegovog ogledala, a Osmica je svakako tu negdje, češće je na Sudu nego na poslu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *