Još se traži 74 Hadžićana:Čekaju li nadležni da svjedoci umru, kako bi ratni zločinci ostali nekažnjeni

Published On 25. May 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Vijesti

–U kasarni „Slaviša Vajner-Čiča“u Lukavici, pred očima oko 300 zatočenika  izdvojeno i mučki ubijeno 46 logoraša, za čijim skeletima se još uvijek traga.

Mada se sve zna ko je, kada , gdje i po čijem naređenju počinio  zločin, tužbe još uvijek nema.

-Danas se sudi ljudima koji su branili narod od pokolja, dok zločinci mirno šetaju i smiju  se.

-Zašto u Općini Hadžići odbijaju ispraviti kardinalne greške iz knjige „Svjedoci istine“, Vahida Alađuza, koja je najbolje odbrana za drugu stranu.

 -Zašto su odbili pomoći u izdavanju knjige i dokumentarnog  filma  Remzije Balića, koja govori istinu o zločinima,  koja je prema mišljenju Instituta za istraživanje zločina i međunarodnog prava Unvrziteta u Sarajevu  optužnica za zločine na području općine Hadžići.

 U povodu Dana nestalih, koje organizuje Udruženje za traženje zarobljenih i nestalih općine Hadžići,  položeno je cvijeće na  spomen-obilježje.

 -Najviše Bošnjaka u Hadžićima nestalo je krajem maja 1992. godine s toga smo odredili da  Dan nestalih općine  bude upravo ovaj datum, 25. maj.U Gradskoj džamiji za sve njih proučena  je Hatma dova, kazala je sekretar Udruženja Ferida  Nišić.

 U NAJVEĆIM MUKAMA UMRLO 46 LOGORAŠA

 I nakon 29  godina još uvijek se traži  74 „nestalih“. Mada se zna  da nisu nestali, već umirali u logorima od premlaćivanja,na  kopanju rovova, na prvim borbenim linijama, ubijani u živom štitu…

Najviše njih u jednom danu mučki je ubijeno u kasarni „Slaviša Vajner- Čiča „ u Lukavici. Čak 46 zatočenika 1992. godine umrlo je od batina u najvećim mukama.Ovdje se sve zna.Ko je počinio zločin, kada,po čijem naređenju, ko je napravio spiskove, crvenom olovkom ispred imena zaokružio imena koja trebaju nestati…

– I moj brat Miralem mučki je ubijen u logoru Lukavica. Zna se da je zajedno sa 46 logoraša umro od batina .Tu su bili dva amidžića Mujo i Irfan Musić, te više rođaka. Ni do dan danas ne znamo gdje su njihove kosti, godinama govori Mehmed – Hemo Musić. Kaže da mu je svake godine sve teže.

 ZAŠTO NEMA TUŽBI

 I poslije 29 godina postoje  svijedoci, logoraši koji su bili  tu, gledali neviđene zločine. Istina, sve ih je manje.Umiru, a tužbu protiv komandanta kasarne u Lukavice nadležn u općini Hadžići nisu ni podnijeli. Ljude tukli do smrti.Umirali od batina, u velikim mukama, uz  jauke koje su se prolamale kasarnom. Kakav zločin!

 NEVINI ODGOVARAJU,ZLOČINCI SE ŠETAJU

 Dok se danas već deset  godina sudi nevinim Hadžićinima koji su branili narod od pokolja, tužba protiv čelnika  takozvane Srpske općine Hadžići nije ni podnesena…Niko od čelnika nije ni odgovarao. Zločinci mirno šetaju i smiju se žrtvi.Žalosna činjenica!

 ZAŠTO TUŽBA NIJE PODNESENA?

 Zašto,  kad-tad to će se jednog dana morati objasniti.Tolika općinska administracija, toliko boračkih udruženja, a tužba nije podnesena.Zar to nije tužno i žalosno.

Od 2011. godine, pred Sudom BiH, sudi se  osmorici  nevinih političkih, vojnih i policijskih  čelnika koji su branili narod. Njima se sudi,a zločinci mirno šetaju.Njima se sudi, a nadležni u Općini Hadžići poslije toliko godina  tužbu nisu ni podnijeli.

I ne samo to.

IZDALI KNJIGU KOJA BRANI DRUGU STRANU

  Izdali su knjigu „Svjedoci istine“, po kojoj kod druge strane nije bilo logora,mučenja, ubijanja…  Prema knjizi Vahida Alađuza, koju  je finansirala Općina Hadžići , oni su poginuli, nestali…nisu mučki ubijeni u živom štitu, na prinudnom radu na prvoj borbenoj liniji… Znači kod agresorske strane nije bilo zločina.

Što je još tužnija ta ista knjiga općine Hadžići, koja je izdata iz Budžeta, sredstvima građana Hadžića, najbolja je odbrana prilikom suđenja za zločine sa druge strane

ZAŠTO SE NE ISPRAVE GREŠKE ?

 Mada gađani 14 godina traže da se greške isprave, a po tom pitanju po šesti put postavlja se i vijećnička pitanja.  Međutim, sve se završava na tome.

 Zna se da je tu istu knjigu druga strana poslala u Hag, da kod njih, kako kažu, nije bilo zločina i ubijanju, da to kazuje i knjiga općine Hadžiči, koji su pisali „pošteni Muslimani“.  Hoće li kada ti „Pošteni Muslimani“ reći zašto se to čini, z kojih razloga?

KOME NEODGOVARA ISTINA

S druge strane čovjek koji je objavio pravu istinu o zločinima nad stanovništvom ove općine danas se progoni.Ti isti morati će i to  kad-tad objasniti .

Zašto  su odbili pomoći  u izdanju knjige i dokumentarnog filma Remzije Balića  „Šest logora pakla“? Zašto  mu se prijetilo da istu ne smije izdati, i ako to učini da će imati posljedice do kraja žiuvota, biti prebačen na drugo radno mjesto izvan zgrade općine, istjeran s posla, da se tu više nikada neće vratiti, da slobodno može zaboraviti vrata općine Hadžići… Izuzev jedne sve ostale prijetnje brzo su se ostvarile.

 Zašto  istina nekima  ne odgovara. Mada  je po mišljenju Instituta za istraživanje zločina i međunarodnog prava Unvrziteta u Sarajevu knjiga Remzije Balića optužnica za zločine na području općine Hadžići, u ovoj općini odbili su pomoći u izdavanju ovih djela od društvenog značaja.

  Mnogo je pitanja na koje će se, kad- tad morati dati odgovor.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *