HADŽIĆI Šokantan nalaz Zavoda za javno zdravstvo: Mještani naselja Smucka otrovali se fekalijama

Published On 9. August 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Laboratorijska analiza pokazala je kontaminaciju bakterijama indikatorima fekalnog zagađenja

Mještani hadžičkog naselja Smucka otrovali su se zagađenom vodom! Pokazala je to analiza koju je uradio Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

– Laboratorijska analiza pokazala je kontaminaciju bakterijama indikatorima fekalnog zagađenja i na uzorku vode iz rezervoara i na uzorcima vode kod krajnjih korisnika.Izdate su zdravstvene preporuke i preporučene korektivne mjere, te su obavješteni nadležni organi i institucije – kazao je za portal “Avaza” Zlatan Hamza,  specijalista zdravstvene ekologije i higijene u Službi za zaštitu i unapređenje životne sredine Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, prošle sedmice desetine građana ovog naselja se zbog stomačnih tegoba javilo za pomoć dežurnim ekipama u ambulantu u Tarčinu koja pripada Domu zdravlja Hadžići.

Nakon masovne pojave stomačnih tegoba kod građana, voda za piće je poslana na analizu te je utvrđeno da je došlo do trovanja vodom iz lokalnih rezervoara.

ŠTA RADE U OPĆINSKOM VIJEĆU?

Godinama su iz Zavoda za Javno zdravtvo kantona Sarajevo upozoravali nadležne i Općinsko vijeće da se na ovom polju mora nešto pod hitno učiniti,ali sve se, nažalost,  završavalo na tome.

U Komunalcu, kome bi prioritetan zadatak treba biti snadbjevanje građana pitkom vodom, sada se  sve više bave građevinskim radovima, rade na održavanju gradskog groblja, a sada,kako  kažu, raditi će i na održavanju puteva.

Za vlast općine prioritet  je prodaja najljepših predjela općine i izgradnja arapskih naselja.Ne pomaži ni vapaji građana, javna sapćenja niti drugi vidi borbe. Većina u Općinskom vijeću, ti poltroni, koji će za lične interese dati sve što treba, usvojiti će i prodati  sve ako su njihovi interesi u pitanju.

Bez obzira da li su  bili javno popljuvani, nazivani kantama za smeće, poređivali ih sa „Karadžićem i Mladićem“…Za lične interese preći će preko svega,kao da ništa i nije bilo, prodati će se….

JESU LI SU ARAPSKI DOLARI VAŽNIJI OD MJEŠTANA

Prilikom izgradnje arapskog naselja u Crepljanima uništili su prirodno izvorište pitke vode u naselju Kasatići, te se više, kako su pokazale analize, ne može koristiti. Za to niko nije niti će odgovarati.Preletači u Općinom vijeću, njihova većina, preći će preko svih tih i drugih životnih pitanja.

-Otvoreno  sam pitao nadležne u općinu Hadžići da li su arapski dolari važniji od stanovnika Kasatića.Uništili su nam prirodni izvor, gdje je tempetura vode i ljeti i zimi bila ista – šest stepeni.Mrzlo pod nogama ili pekao zvizdan.Ovdje je temperatura vode uvijek bila ista.To je bio jedistven izvor.Izgradnjom arapskog naselja u Crepljanima previše su otišli u dubinu, izvor zagadili, i prema nalazu  Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo voda se našeg  prirodnog  izvorišta više nije za piće.Uništavaju nam  prirodne blagodati, nas ništa ne pitaju,a niko za to ne odgovara, kaže  Ahmed Sadiković Buba.

„DIZAČI RUKU“

Te iste vijećnike vidjećete svaki put pred izbore kako vas  oblijeću, vuku za ruke,  tražeće još jedan mandat, da bi zatim, čim izbori prođu, opet radili po starom, u bezcijenje rasprodavali prirodne ljepote, rušili drveća u  parku u centru Hadžića za interes tajkuna. Gledaju samo  svoje interese, koliko će šta dobili da bi ponovo bili sigurna mašinerija vlastima…I  tako ponovo   do novih izbora…

UNIŠTILI PARK DA BI SAGRADILI PEKARU,PRODAVNICU BOJA I LAKOVA…

Zamislite, uništili park da bi tu sagradili prodavnicu boja i lakova, pekaru….Gdje to još ima.Sada je u parku prodavnica odjeće…

Ako imate pare u Hadžićima možete graditi na bilo kojem mjestu, šta god hoćete. Gdje je ta najavljena evropska čekaonica sa centralnim grijanjem, javni toalet, gdje je nastrašenica duž cijelog objekta autobuske stanice kako su obećavali, kako je bilo na maketi postavljenoj u centru Hadžića prije gradnje. Gdje je odgovornost vlasti i vijećnika.

RADE ZA INTERESE TAJKUNA

Park je uništen na osnovu tajkuna, njihovih zahtjeva.Uslov je, što većina u Hadžićima zna, da radove izvodi i muž jedne od rukovodeće radnice u općini Hadžići.Ako je on u igri može sve.Da se uništi park, srce općine, neizgradi čekaonica sa centralnim grjanjem, javni toalet…, ističe naš sagovornik.

BESPRAVNO  IZGRADILI PUMPU U CENTRU HADŽIĆA

Oni su bespravno izgradili benzinsku pumpu i autopraonicu u samom centru Hadžića, između dvije najveće stambene zgrade. Suprotno svim zakonima.Napravili krivično djelo. Da je pravne države, da vijećnici zaista rade  kako su položili zakletvu, da su uz građane, svoje birače, neko bi ovdje morao krivično odgovarati.Zna se ko je sve  i ovdje dobio  dobre darove na kafu….

Znate li  imali li gdje  u svijetu  primjer, osim ove benzinske pumpe, da se toči gorivo, a da pored same cisterne prolaze djeca, građani…Ovdje uslova za  rad pumpe nema.Javni put ne mogu zatvriti poštu tu prolaze vozila i građani, a on je postojao prije bespravno izgrađene pumpe.A, ipak, dozvala izdata. Mimo svih propisa i pravila. Država nam je, na žalost,  takva.

PLANSKI UNIŠTILI GIGANTE

U Hadžićima su planski uništili velikog giganta DI „Bjelašnica“ gdje je radilo 800 radnika.Ovaj kolektiv izgradio je Hadžiće.Nema ni GP „Ingrap“ u kojem je radilo 400 neimara, koji su radili i van granica naše zemlje.Kao isa  Bjelašnicom danas mu se ni za trag ne zna.Uništili su i ZZ „Tarčin“, koja je bila vodeća u KS…I tako mogli bi nabrajati dugo i naširoko. A oni su  skoro 20 godina u vlasti, u Općinskom vijeću…


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *