Kako se iz opozicije prelazi u  vlast : Almin Bašić novi predsjedavajući OV Hadžići

Published On 19. August 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Vijesti

 Nakon  spora sa načelnikom Ejubovićem, zbog, kako je javno govorio  napada i vrijeđanja, Bašić sada postaje prvi saradnik načelniku.

Zahvaljući glasovima SDA,Almin Bašić, vijećnik Platforme za progres novi je predsjedavajući Općinskog  vijeća Hadžići.

Međutim, ovo još uvijek ovo nije konačno završeno. Admir Munanović (NB) je istakao da je prilikom izbora Mirze Mušanovića, dosadašnjeg predsjedavajućeg,   upućena  žalba Ustanovnom sudu,  na čije  izjašnjvanje se još uvjek se čeka. Po ustavu BiH načelnik općine i predsjedavajući Općinskog vijeća ne mogu biti  iste nacionalnosti, kazao je Mujanović.

Protivkandidat Bašiću bio je Mirsad Dupovac iz SDP-a, koji se izjašnjava kao Bosanac, i koji je takođe najvio žalbu, a  zajedno sa opozicijom  dopis će se uputiti OHR-u, Američkoj ambasadi i Visokom predstavniku.

-SDA se svrstava u red onih partija koje ne poštuju ustav ove zemlje.Tri nacionalne partije rade po istom, i ovo je rušenje ustavnog poretka zemlje, naglasio je Dupovac.

Zamiljivo je istaći da je prije više godina  Bašića  tužio načelnika Ejubovića zbog fizičkog napada i vrijeđanja.Preko društvenih mreža Bašić je tada često loše  govorio o radu načelnika Ejubovića, a sada će, kao predsedavajući Općinskog vijeća,  biti prvi saradnici.

-Ja nisam ni opozicija ni pozicija.Raditi ću za narod, kazao je Bašić u svom prvom obraćanju.

Znači li ovo da je Bašić prećetnu prešao u vlast, jer SDA ovom prilikom nije imala svog kandidata.Nakon odlaska  Salke Japalka iz SDA , koji sada djeluje kao nezavisni vijećnik, SDA je izgleda veoma brzo, dolaskom Bašića  za predsjedavajućeg Općnskog vijeća ponovo obezbjedila većinu.Je li ovo bila jedina trgovina i dogovor pokazat će vrijeme.

Zanimljivo je  takođe istaći da je svojevremeno na sjednici Općinskog vijeća, ovaj isti načelnik općine  vijećnike Stranke za BiH, čiji je vijećnik i Mujo Ibrica, sada zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća uspoređivao za Karadžićem i Mladićem.Preko medija tražili su javno izvinjenja načelika i nagovjestili tužbu protiv njega.

Odmah nakon održanih lokalnih izbora Ibrica je  iz opozicije nagovijestio da će biti vladajuća većina koja je formirana sa SDA i BPS-om. Pored pozicije zamjenika predsjedavajućeg općinskog vijeća, Ibrici su, kako se stalno govori  preko društvenih mreža, obećane i još neke usluge.

Tako se nastavlja trgovina sa vijećničkim mjestima, i izigrava volja  naroda.  Da Mujo  Ibrica ( SBiH), Rusmir Sušić (PBS) nisu prešli u vlast sa SDA, opozicija bi imala većinu u Općinskom vijeću, posebno nakon izlaska Salke Japalaka iz SDA.Građani spravom pitaju koliko se i zašto prodaju mandidati, i izigrava njihova volja.

Da su se u SDA veoma brzo snašli odlaskom Japalka i da su vješti u ovim radnjama pokazuje i izbor Almina Bašića za predsjedavajućeg Općinskog vijeća.

Pored ove tačke dnevnog reda i po drugim bilo je dosta burno, posebno prilikom diskusije po informaciji o unutrašnjoj organizaciji i stanju kadrova općinskih službi za upravu općine Hadžići, gdje su pala i neke teške riječi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *