Rat saopćenjima nakon izbora predsjedavajućeg: SDA u OV Hadžići ima većinu zahvaljujući svojim satelitima

Published On 19. August 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Na danas održanoj sjednici Općinskog vijeća Hadžići po drugi put je prekršen Ustav F BiH, Ustav Kantona Sarajevo, te Statut Općine Hadžići, tvrde to iz SDP-a.

Zahvaljujući podršci Platforme za progres, SDA i dalje ima većinu u Općinskom vijeću Hadžići, iako je ovu stranku jučer napustio vijećnik Salko Japalak (SDA). Zauzvrat dobili su fotelju predsjedavajućeg Općinskog vijeća u koju je danas sjeo Almin Bašić, kadar Platforme za progres. O sudbini Hadžićana pored njih odlučuju i vijećnici iz BPS-a i SBiH-a. 

Prekršen ustav

Na danas održanoj sjednici Općinskog vijeća Hadžići po drugi put je prekršen Ustav FBiH, Ustav Kantona Sarajevo te Statut Općine Hadžići, tvrde to iz SDP-a.

– Naime pomenutim aktima jasno je definirano da predsjedsvajući i načelnik Općine ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda, odnosno iz reda Ostalih. S obzirom na to da u Općinskom vijeću Hadžići ima izabranih nebošnjaka, današnjim izborom predsjedavajućeg iz reda bošnjačkog naroda, prekršen je Ustav Federacije poglavlje VI član 1, Amandman na član 37 Ustava Kantona Sarajevo, te član 28 Statuta Općine Hadžići – saopćili su iz SDP-a. 

avaz.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *