ODLUKE Nakon napada u Hadžićima: Sindikat medicinskih sestara i tehničara KS traži zaštitu

Published On 28. August 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Sindikat medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo apeluje na Vladu KS i Vladu FBiH da hitno pristupe provođenju mjera

Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo oštro je osudio napade na medicinsko osoblje na radnom mjestu.

Najnoviji napad dogodio 19. avgusta u Domu zdravlja Hadžići, gdje je osoba koja je bila u pratnji pacijenta i uz prijetnje smrću fizički napala laboratorijskog tehničara nanoseći mu povrede udarcima šakama i nogama.

Kako su oni istakli mnogo je primjera gdje u urgentnim centrima i ambulantama neodgovorni pojedinci i nasilnici prijete, vrijeđaju i fizički napadaju medicinsko osoblje, a reakcija nadležnih je slaba ili nikakva.

Od nadležnih institucija Sindikat traži hitno poduzimanje mjera za zaštitu zdravlja i života zdravstvenih radnika u zdravstvenim ustanovama.

Predloženo je i usvajanje zakona na nivou FBiH kojim bi se napad na zdravstvenog radnika tretirao kao krivično djelo, proglašavanje zdravstvenih ustanova mjestima nulte tolerancije na nasilje, uvođenje zaštitarske službe u zdravstvenim ustanovama, uvođenje video nadzora u čekaonicama gdje se najčešće napadi i dogode kao i postavljanje takozvanog  tihog alarma u prijemnim ambulantama gdje su napadi česta pojava.

– Sindikat medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo apeluje na Vladu Kantona Sarajevo i Vladu Federacije BiH da hitno pristupe provođenju navedenih mjera kako se u budućnosti takvi napadi ne bi ponavljali – saopćeno je iz te organizacije.

Avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *