KORISNO Zašto se javlja otežano disanje i nesanica kod trudnica

Published On 3. October 2021. | By saliha | Magazin

Prvi problem riješite pravilnim držanjem, a drugi čitanjem . Neka vas ne uplaši ni probadajuća bol u rodnici zbog širenja grlića maternice

Otežano disanje

– Uzrok: Dijafragma, kao i mnogi organi, usljed povećanja materice pomaknuti su iz svog uobičajenog položaja. Zato se smanjuje kapacitet pluća. Za bebu ne brinite, imate mnogo veću količinu krvi i hemoglobina koji u svakom trenutku vašoj bebi prenose kisik.

– Šta činiti: Pazite na pravilno držanje i ako ste u mogućnosti, krenite na lagani aerobik. Spavajte na boku. Ovaj nelagodni osjaćaj krajem trudnoće će se povući, jer će beba krenuti prema zdjelici i tako smanjiti pritisak na dijafragmu.

Bol u rodnici

– Uzrok: Oštra, probadajuća bol prisutna je kod nekih žena zbog širenja grlića maternice.

– Šta činiti: Čekati porod. No, ako je bol učestala i uzrokuje veliku nelagodu, obratite se ljekaru.

Nesanica

– Uzrok : Može biti i psihički (uzbuđenje zbog bebe), ali i neudobnost tokom ležanja, zbog velikog trbuha i nemogućnost ležanja na trbuhu ili leđima.

– Šta činiti: Opustiti se. Bolje je tokom nesanice pokušati nešto raditi (čitati) nego uporno pokušavati zaspati; ova prva solucija puno će prije dovesti do sna. Ako vas muči neudobnost, pokušajte leđa poduprijeti jastukom.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *