KATARZA SRBIJE I Vučić spašava Gordanu Tadić, plan skovao Tegeltija?

Published On 16. October 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: A. Čorbo-Zećo

Bez naredbe Tužilaštva BiH nijedna policijska agencija ne može uhapsiti Milorada Dodika i sve one koji narede ili podrže puč. Bez naredbe Tužilaštva BiH se državni udar neće moći spriječiti. A sve dok je Gordana Tadić na čelu Tužilaštva BiH – Dodik mirno može spavati, ustvrdila je istraga.ba.

Potpuno korektno i tačno, ali Tadić je trenutno preokupirana čuvanjem svoje pozicije, a u tome joj svesrdno pomažu Dragan Čović i Milorad Dodik.

„Naredne sedmice, 20. oktobra, na sjednici VSTV-a će biti razmatrana smjena Gordane Tadić. Od te sjednice direktno ovisi budućnost BiH“, napisala je Istraga dalje.

A, koji je plan do tada? Cilj je Bošnjacima baciti udicu, koju će progutati i onda nakon toga sve isto.

Tako je, prema saznanjima Patrije, u spas Tadićke u Tužilaštvu krenuo i Aleksandar Vučić.

Sve je organizirano preko bivšeg čelnika VSTV-a i Dodikovog savjetnika Milana Tegeltije. Tako Tegeltija i daleko od VSTV-a spašava Gordanu Tadić.

Odjednom je Srbija doživjela katarzu i shvatila da BiH treba preuzeti predmete protiv Edina Vranja, ali i Huseina Mujanovića i Osmana Osmanovića, od pravosuđa Srbije.

Tadić kao heroina putuje u Beograd na sastanak s tamošnjim tužiocima i eto je nazad u BiH kao oslobodilac pripadnika Armije RBiH.

Podsjećamo, ustupanje predmeta najavljeno je i iz kabineta predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića.

Onda je naknadno ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin kazao da će ukupno biti ustupljeno 26 predmeta.

Sve je to urađeno s ciljem nastavka saradnje i razmatranja svih činjenica do kojih su došla oba tužiteljstva, Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije će podnijeti prijedlog Višem sudu u Beogradu Odjeljenju za ratne zločine, za ustupanje krivičnog gonjenja u navedenom predmetu organima Bosne i Hercegovine.

Sve ovo je trebalo davno biti učinjeno, ali se čekao povoljan trenutak. Ocijenjeno je da je to sada kada Tadić treba da pokupi poene i predstavi svoj rad fantastičnim. A, kada 20. bude ‘spašena’ valjat će se revanširati spasiocima. Neće biti teško, nastavit će raditi započeti posao. Čuvanje Dodika i optuživanje Bošnjaka.

Inače, njoj se na teret stavlja i da je kao rukovodilac Tužilaštva BiH primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka propustila osigurati pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja Tužilaštva BiH koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog zakona.

Podsjećamo, na funkciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH Tadić je imenovana 28. septembra 2016. zamijenila je tada, također, smijenjenog Gorana Salihovića, kojem se trenutno sudi zbog zloupotrebe položaja.

Vršiteljica dužnosti bila je pune dvije godine, dok je za glavnu tužiteljicu imenovana u januaru 2019. Tužilaštvo BiH je, u vrijeme mandata Tadić, posebno bilo sklona Miloradu Dodiku, pa je tako obustavljena i istraga protiv Dodika u slučaju referendum o 9. januaru.

Podsjećanja radi, Goran Salihović je suspendiran četiri sata nakon što je pokrenuo istragu o provedbi referenduma u RS 2016. godine. Za razliku od njega VSTV nije odmah zabranio Gordani Tadić obnašanje dužnosti. Kasnije će ta istraga oko Dodika i referenduma biti okončana bez optužnice

Krivične prijave i negiranje genocida i nakon donesenog zakona te raspirivanje nacionalne mržnje nikada nije bilo dovoljno da Tužilaštvo poduzme konkretnije mjere i podigne optužnicu, kao što su to učinili u slučaju Jasmina Mulahusića i Fatmira Alispahića.

Istraga je još otvorena i protiv Rajka Vasića, člana Glavnog odbora SNSD-a, a zbog njegovog tweeta na dan obilježavanja godišnjice srebreničkog genocida: “Nešto mislim, ako toliko volite taj genocide nad vama, sačekajte sljedeću priliku”.

Predmet je formiran u julu 2018., i od tada javnosti više ništa nije saopćeno tim povodom iz ove pravosudne institucije. O eventualnom procesuiranju Milana Tegeltije, bivšeg predsjednika VSTV-a ni govora nema, iako svakodnevno sije govor mržnje s društvenih mreža.

Glavna državna tužiteljica Gordana Tadić posebno se ‘istakla’ i kada je riječ o epilogu predmeta ratnih zločina iz “A” kategorije. Uprkos zahtjevu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nikad precizno nije dostavilo tražene informacije o tim predmetima.  Tužilaštvo BiH nastoji izvršiti reviziju rada Haškog tribunala kroz montirane procese i na taj način umanjiti najteže zločine, a koje su počinile susjedne države na prostoru BiH. Tužilaštvo još nikada nije objasnilo zašto prvo nije riješilo predmete A liste Haškog tribunala, a započelo je niz procesa, mahom protiv Bošnjaka, koji nisu bili na toj listi.

Dolaskom Gordane Tadić na poziciju glavne tužiteljice BiH došlo je do masovnog podizanja optužnica protiv pripadnika Armije i policije Republike BiH. Analiza tih optužnica je veoma jednostavna i slikovita. Tamo gdje je Armija Republike Bosne i Hercegovine napravila najveće uspjehe i porazila agresorsku Vojsku Srbije i Vojsku samoproglašene Srpske BiH uslijedile su optužnice za UZP i navodne zločine nad civilnim stanovništvom.

S druge strane, Milomir Savčić, optužen za genocid, zahvaljujući Tadić nije uhapšen na vrijeme, pa sada je u bijegu, što je tipičan primjer nemara u radu.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *