Sjedeća odbojka: Zlatni momci 10. put na krovu Evrope

Published On 23. October 2021. | By saliha | Sport

SARAJEVO, (Patria) – Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci pobijedila je u finalu Evropskog prvenstva u Turskoj selekciju Rusije i tako osvojila jubilarnu desetu titulu prvaka Evrope.

Naša zlate reprezentativce do pobjede u finalu vodili su Safet Alibašić sa 14 poena, te Mirzet Duran i Adnan Manko sa po 11. Ermin Jusufović i Stevan Crnobrnja imali ubilježili su po 7. Nizam Čančar osvojio je 5 poena, a Dževad Hamzić jedan.

Tim Ifeta Mahmutovića kojem je ovo prvenstvo bilo i debitantski nastup na klupi reprezentacije prekinuo je na ovaj način niz Rusima, koji su na posljednja dva prvenstva bili evropski prvaci. BiH postala je prvak prvi put nakon 2015. godine.

Na putu do desetog trona Starog Kontinenta naša selekcija je prvo u grupnoj fazi savladala Gruziju, Poljsku i Mađarsku, furiozno bez izgubljenog seta. U osmini finala rutinska pobjeda 3-0 protiv Francuske, zatim istim rezultatom pobijedili su Nizozemsku u četvrfinalu. A jedini set na truniru protiv naših zlatnih momaka osvojila je Njemačka u polufinalu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *