Bećirović: Izborna reforma ne može biti važnija od napada na ustavni poredak

Published On 28. October 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Pastria) – Potpredsjednik SDP -a Denis Bećirović večeras je poslao jasnu i oštru poruku predstavnicima međunarodne zajednice. Međunarodna zajednica je integralni dio ustavnopravnog sistema države Bosne i Hercegovine i ima jasno propisane ovlasti u pogledu zaštite države i mirovnog procesa.

Države svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma trebaju insistirati na njegovoj zaštiti i sankcioniraju političara koji ruše mir i ustavnopravni poredak. Popuštanje i povlačenje pred političkim ekstremistima nikada u Evropi nije donijelo nikome i ništa dobro. Rasprava o promjenama Izbornog zakona BiH ne može biti prioritet, u ovom momentu,  jer je država suočena sa očiglednim napadom na ustavni poredak.

Predstavnici međunarodne zajednice i organa vlasti u Bosni i Hercegovini moraju, u ovom trenutku, biti fokusirani na:

  1. Hitno i odlučno zaustavljanje rušenja ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine i zakonsko sankcioniranje onih koji su drsko nasrnuli na temeljne postulate Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.
  2. Urgentno zaustavljanje antidejtonskog i antiustavnog blokiranja državnih organa vlasti.
  3. Osiguranje demokratskog ambijenta za raspravu o važnim državnim pitanjima bez prijetnji, ultimatuma, uvreda i posezanja za vaninstucionalnim formama djelovanja.

Ovo su tri temeljne pretpostavke i condicio sine que non za početak bilo kakve ozbiljne rasprave o izmjenama i dopunama izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine.

Bez ispunjavanja ove tri pretpostavke pregovori o izbornom zakonodavstvu bili bi krajnje neozbiljni i ličili bi na seriju “Selo gori, a baba se češlja”.

Građanima i narodima Bosne i Hercegovine trebaju rješenja i standardi EU, a ne nove podjele i aparthejdi samo da bi neki međunarodni zvaničnici pravili svoje političke biografije preko “leđa” državljana Bosne i Hercegovine.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *