Vlada FBiH, EP BiH i uprave rudnika nisu prihvatili zahtjeve rudara

Published On 24. November 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Završen je hitni sastanak koji je sazvao federalni premijer Fadil Novalić u zgradi Vlade FBiH zbog protesta rudara sedam rudnika Kocerna EP BiH.

Vlada nije udovoljila zahtjevima rudara, formiran je pregovarački tim.

Rudari su odbili prisustvovati sastanaku i ne žele pregovarati. Postavili su osam zahtjeva i traže ispunjenje. 

Sastanku su prisustvovali ministar energije, rudarstva i industrije, Nermin Džindić (SBB), svi članovi Vlade FBiH, direktor i uprava Elektroprivrede BiH, članovi Nadzornog odbora Elektroprivrede, direktori svih osam rudnika.

Rudari su tražili stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku u Rudniku uglja Kreka, ostavka direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja koji su u sastavu ovih preduzeća, uvezivanje radnog staža radnicima, utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM i drugo.

Nakon sastanka, medijima se obratio premijer FBiH Fadil Novalić.

“Večeras sam sazvao sastanak sa članovima Vlade, sindikata, direktora Elektroprivrede i upravni odbor i pozvali smo sindikat rudara.  Želio sam čuti šta je tačan problem i nažalost nisam dobio odgovor i u tom smislu smo formirali pregovaračku skupinu koja treba sa sindikatima rudnika odlučiti šta je problem”, rekao je Novalić.

Admir Andelija direktor Elektroprivrede BiH kazao je da nisu imali priliku da razgovaraju.

“Do nas nije. Ponovo ćemo pozvati sindikat rudara da započnemo pregovore. Energetski sektor smo doveli u nezavidnu situaciju a ako ovako nastavimo u narednih 15 dana Federacija će biti upitna sa snabdijevanjem električne energije. Jedan od zahtjeva je izmirivanje obaveza prema zaposlenicima, to je pola milijarde maraka. Oni traže povećanje cijene električne energije domaćiništvima”, rekao je Andelija.

Istakao je da, u koliko se ovo nastavi, imat ćemo problem i deficit.

– Sindikat je iskoristio medijski prostor. Predstavnici sindikata stalno govore osnovna plaća, do sada se u rudnicima plaća isplaćivala da nije bila u skladu s Ugovorom o radu. Novim pravilnikom o radu je rečeno da je osnovna plaća 580 KM, ali tu su i nadoknade. Kopač će imati veću plaću sa stopostotnim ispunjenjem rada. Manju plaću će imati administrativno osoblje”, naveo je Andelija.

Direktor rudnika Kreka, Husein Trumić je rekao da je rudnik Kreka jedan od rudnika sa najvećim problemima.

– Stanje u rudniku je neodrživo na ovaj način. Mi bez procesa restrukturiranja nemamo napretka. Danas sam pozvao javno sindikat da samo pregovori moraju riješiti nastalu situaciju. Rudnici su u posljednjih 10 godina u stalnom ekonomskom padu. Smatram da ovo možemo izdržati i napraviti da rudnici budu budućnost energetskog sektora – rekao je Trumić, javlja Avaz.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić obratio se medijima nakon sastanka u zgradi Vlade FBiH, potvrdio je da je formirana radna grupa.

– Mi smo iznijeli zahtjeve koji su došli od sindikata. Izanalizirali smo svaki od ovih osam zahtjeva i zadužit ćemo radnu grupu da uđe u pregovore. Danas sam nekoliko puta zamolio predstavnike sindikata da pregovaramo, ali su rekli ne. Ponovo pozivam sve sindikate da se odazovu, da sjednemo i razgovaramo. Neki od zahtjeva su logični i prihvatit ćemo ih, neki ne i treba razgovor. Nemoguće je smijeniti svih sedam direktora, doveli bismo sve u kolaps – rekao je Džindić.

Dodao je da se u problem ne smije dovesti snabdijevanje električne energije za FBiH.

– Do sada smo nekoliko puta pravili sporazume i jedan od tih je u ovim dokumentima. Neke stvari smo ispunili, neke nismo. Neke stvari su se u rudnicima pogoršale, ali treba dalje pregovarati, dodao je Džindić.

On je rekao da su tačka broj dva, četiri, pet, osam zahtjeva prihvatljivi odmah.

– Zahtjev za smjenu direktora rudnika su neprihvatljivi i tu se treba razgovarati. Zadnja dva oglasa za prijem direktora nije se niko prijavio. Iz ostalih tačaka će doći možda neka druga rješenja – dodao je ministar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *