Skriveni svjetski rat: SAD u BiH brane svoje geopolitičke interese, EU demokratiju i sebe kao uniju

Published On 25. November 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Osovina Dragan Čović – Milorad Dodik ne miruje 

 

Piše: A. Čorbo-Zećo

Komplicirana i izuzetno teška situacija u Bosni i Hercegovini nije ništa jednostavnija niti se nazire rješenje ni nakon održane rasprave u Parlamentu EU. No, nakon svega što smo čuli jasno se da zaključiti da Evropska unija u BiH brani demokratiju, slobode, a u krajnjoj liniji i sebe kao Evropsku uniju.

S druge strane Sjedinjenje Američke Države u BiH brane svoje geopolitičke interese, i Dejtonski mirovni sporazum čiji su i autori i garanti!

Ako i međunarodna zajednica ‘digne ruke’ od Bosne i Hercegovine bit ćemo prinuđeni sami se braniti. To je jasno, zvuči grubo, ali ko ne vidi opasnost od Dragana Čovića i Milorada Dodika po BiH i sve njene građane onda ne postoji nikakvo razumijevanje aktuelne situacije.

Klemen Grošelj, zastupnik iz Slovenije u svojoj diskusiji natuknuo je ono što se prepoznaje kao glavna opasnost.

“Ovo nije samo udar na region, blokiranje institucija ne ugrožava samo mir u regionu već i interese EU. Ne možemo dozvoliti da ludilo nacionalizma preuzme prednost. Moramo odmah reagirati uključujući sankcije. Moramo osigurati da institucije rade kako bi se provodile dalje reforme. Ni Dodik ni mi nećemo odlučiti o budućnosti BiH već su to građani na izborima. Oni moraju ljudima poput Dodika oduzeti moć”, kazao je Grošelj.

A koliko i kakvu BiH žele Dodik i Čović mogli su na inim sastancima zaključiti i strani faktori koji još uvijek razgovaraju s ovim dvojcem.

Sada uoči 25. novembra Dana državnosti BiH novi dokazi da Čović BiH doživljava kao bitnu i svoju samo ukoliko je on član Predsjedništva BiH. Tako je za sutra na praznik zakazao održavanje Predsjedništva HDZ-a, a Google pamti njegove čestitke ovim povodom samo iz perioda kada je bio član Predsjedništva!?

“Dan državnosti BiH, 25. novembar, pamtimo i slavimo kao povijesnu potvrdu državnosti naše domovine, zajednice tvorbenih i ravnopravnih naroda Srba, Bošnjaka i Hrvata, kao i svih njezinih žitelja. Današnji dan nije samo prigoda za prisjećanje, već potvrdu i obnovu državnosti u srcima i mislima svih nas koji smo na ovim prostorima stoljećima upućeni jedni na druge”, govorio je Dragan Čović povodom Dana državnosti BiH 2017. godine.

Od tada je samo čestitao drugima njihov nacionalni dan, s posebnim akcentom na Hrvatsku.

Sada on lažima stvara ambijent u kojem su Bošnjaci problem u svojoj državi, oni koji je vole i slave bili na vlasti ili ne! E, ti su problem za Dragana i Milorada!

Osovina Dragan Čović – Milorad Dodik ne miruje. Godinama već ovaj dvojac korak po korak, strpljivo radi na razbijanju države Bosne i Hercegovine i najveća opasnost po njenu opstojnost leži upravo u njihovoj antidržavnoj i antibosanskoj politici, a koju sada prikazuju kao želju za unitarizmom Bošnjaka!

Nažalost, svijest naroda još nije dovoljno razvijena da ovu ‘pitku’ priču’ o lažnoj borbi za ravnopravnost razumije kao temelj na cijepanju teritorije i zatvaranjem još više u etno-nacionalne torove koji ne donose dobra nikome, osim „voždovima“.

I Dodik i Čović već godinama taktiziraju sa strategijom lobiranja i umaranja međunarodne zajednice do krajnjih granica, saveznike su našli i sada samo čekaju da Brisel kaže da više ne može tako i da je vrijeme za razilaženje u tri državice mirnim putem, odnosno uniju država kakvom je vidi Dodik.

A, samo jedan potez bio bi dovoljan da BiH prodiše punim plućima, i da prenosi nadležnosti, zveckanje oružjem, ratnohuškačka retorika, oživljavanje tzv. HRHB i Karađorđevo postanu dio crnih strana historije ove zemlje.

Potrebna je odlučnost međunarodne zajednice i to ne samo prema Dodiku i Čoviću, već prema susjednim državama Hrvatskoj i Srbiji, ali i nekim njima evropskim partnerima, s jasnom porukom da BiH svi ostave na miru.

To će u svom obraćanju vrlo precizno utvrditi i Fabio Massimo Castaldo, nezavisni zastupnik iz Italije koji je kazao da se u BiH vodi skriveni svjetski rat gdje su direktno ili indirektno uključene sve sile svijeta te da to pokazuje sve kontradiktornosti trećeg milenija.

“Mnogi i dalje imaju iluzije da se može naći rješenje u BiH. Nije problem samo Dodik, krivi su i mnogi vanjski akteri uključujući i neke iz EU koji se sve više udaljavaju od vrijednosti na kojima se temelji EU”, rekao je Castaldo i pozvao na uvođenje sankcija Dodiku.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *