SVAĐA UNUTAR UREDA ZA REVIZIJU FBIH: Zamjenik glavnog revizora FBiH nema certifikat za revizora?

Published On 30. November 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Dragan Kolobarić je prije imenovanja za zamjenika glavnog revizora bio uposlenik Elektroprivrede HZHB, a na to radno mjesto će se i vratiti po isteku mandata u Uredu za reviziju FBiH

“Po našem izvještaju mi smo poslovali s pozitivnim rezultatom”, kazao je Ante Tutiš, izvršni direktor za ekonomske poslove u Elektroprivredi HZHB, na saslušanju pred Parlamentarnom komisijom odgovornom za reviziju.

U pokušaju da to i dokaže, Tutiš je pred Komisiju doveo i predstavnike dvije unajmljene revizorske kuće koja im je, za razliku od Ureda za reviziju FBiH, za finansijsku reviziju za 2020. godinu dodijelila pozitivno mišljenje.

Prisustvo unajmljenih revizora se nije svidjelo predstavnicima Ureda za reviziju FBiH, koji su naglasili da im to nije ranije najavljeno, te da se radi o neuobičajenoj situaciji.

Oni su angažovali nekoga da bi demantovali nas, a za to nisu imali nikakve argumente”, kazao je za Žurnal generalni revizor Dževad Nekić, istovremeno naglasivši da je Ured za reviziju FBiH jedina prava nezavisna revizorska institucija.

Komisiju je upozorio na to da je „očekivano da će Elektroprivreda dobiti pozitivno mišljenje od onih koje su platili da za njih urade reviziju“.

Pred Komisijom je došlo i do kraće prepirke između Nekića i njegovog zamjenika Dragana Kolobarića, koji se nije složio sa negativnom ocjenom za Elektroprivredu HZHB, niti je potpisao izvještaj.

Nekić mu je prigovorio da je zaposlenik Elektroprivrede HZHB i da samo ima rješenje da je na funkciji u Uredu za reviziju FBiH, te da nije ni ovlašteni revizor.

Za Žurnal je pojasnio da je Kolobarić za zamjenika imenovan u skladu sa zakonom, ali da i pored toga on nema certifikat za revizora: „Može biti zamjenik, ali ne i revizor, što je paradoks“.

Kolobarić je, inače, prije nego je imenovan za zamjenika glavnog revizora bio uposlenik Elektroprivrede HZHB, a na to radno mjesto će se i vratiti po isteku mandata u Uredu za reviziju FBiH.

I tako je na površinu ponovo isplivao apsurd bh. sistema, te problemi s imenovanjima u institucijama.

Bez obzira na sve, Dževad Nekić je naglasio da iza ovog izvještaja (za Elektroprivredu HZHB) stoji „Ured u punom kapacitetu“.

Elektroprivreda HZHB jedna je od 12 institucija kojoj je Ured za reviziju FBiH dodijelio negativno mišljenje za finansijsku reviziju. U prošloj godini su iskazali dobit u poslovanju u iznosu od 821.883 KM iako su trebali biti u minusu više od 58 miliona KM. Rezultat negativnog poslovanja su dugovanja Aluminija koja su na kraju prošle godine iznosila su 292.929.132 KM.

Društvo je trebalo izvršiti ispravku vrijednosti potraživanja na teret rashoda 2020. u iznosu od 59.729.747 KM, a ne izravno na teret kapitala. Zbog toga su rashodi za 2020. podcijenjeni za 59.729.747 KM, što bi izravno utjecalo na ostvarenje negativnog financijskog rezultata“, stoji u izvještaju Ureda za reviziju FBiH za 2020. godinua o čemu je Žurnal pisao još u augustu.

Nasuprot tome, unajmljene revizorske kuće N.CONSULTING iz Sarajeva i FACT revizija d.o.o.  iz Zagreba u svom izvještaju navode da je ovakvo knjiženje u skladu sa međunarodnim knjigovodstvenim standardima, a što su njihovi predstavnici ponovili i pred Parlamentarnom komisijom.

Također, Ante Tutiš je pred Komisijom prvo rekao da se ne slaže s tim da je preduzeće bilo nelikvidno, da bi odmah zatim priznao nelikvidnost uz obrazloženje da je to radi „Aluminija koji je u 2019. napravio dug od 87 miliona KM, za pola godine.”.

Osim navedenog, revizori Ureda za reviziju FBiH su u svom izvještaju utvrdili i nepravilnosti vezano za javne nabavke.

Žurnal je u nekoliko navrata, između ostalog, pisao i o tome da Elektroprivreda HZHB preko javnih nabavki već godinama daje stotine hiljada maraka za reklamiranje nogometnim klubovima „Zrinjski“ i „Široki Brijeg“.

(zurnal.info)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *