Komšić: Stranci bježe od presude Zornić, važno je riješiti blokadu Parlamenta F BiH

Published On 30. November 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Nakon sastanka sa američkim izaslanikom za izbornu reformu Matthewom Palmerom, predsedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratske fronte, Željko Komšić smatra da pristup pregovorima nije loš, ali da se “đavo krije u detaljima”. Prema njegovom mišljenju ključni problem je činjenica da se više ne insistira na svim presudama Suda za ljudska prava što je samo po sebi problem.

– Preda mnom se ne dotiču priča o organizaciji izbornih jedinica, što je izigravanja bilo kakvih reformi. Mi bi tako samo protivnicima ove zemlje dali političku i pravnu osnovu za dalju podjelu, istakao je Komšić.

Ponovio je stav da nije optimista po pitanju postizanja konačnog dogovora oko izbornog zakona u ovim okolnostima.

– Nije gospodin Palmer donio nikakav papir, nikakvo rješenje, iako se može iz razgovora zaključiti o čemu je riječ. Radi se o brisanju etničke odrednice kod izbora članova Predsjedništva, isto tako državni dom naroda je predmet rasprave, kako bi se tom domu omogućio pristup i onima koji nisu Bošnjaci, Srbi ili Hrvati”, kazao je Komšić.

Njegov stav je da se mora riješiti i pitanje blokade rada Parlamenta F BiH. Komšić kaže da je presuda “Zornić” nešto od čega svi bježe, ali da na tome treba insistirati jer ona ruši ovakav sistem države. Kaže kako bi on to najviše volio, ali da za to neće dobiti podršku.

Dešavanja na sjednici državnog Doma naroda gdje se HDZ priklonio pokušaju poništavanja Krivičnog zakona kojim se zabranjuje negiranje genocide i svih ratnih zločina za Komšića je samo pokazatelj koliko nisko politika u BiH može pasti.

“Inzkov zakon nije uperen ni protiv koga, to je civilizacijska norma. Biti protiv toga znači svrstati se na stranu onih protiv koji govori taj zakon. HDZ se tako svrstao na stranu onih koji su počinili genocid. Nažalost ili na sreću HDZ je jučer ogolio svoju politiku te je svima sada jasno”, zaklučio je Komšić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *