SPAVAJU SNOM ‘PRAVEDNIKA’ Tužilaštvo BiH nijemo i gluho na rušenje ustavnog poretka BiH!

Published On 14. December 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: A. Čorbo-Zećo

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nijemo je, a čini se i gluho, jer od petka od kako su u Narodnoj skupštini RS-a usvojeni zaključci o preuzimanju nadležnosti BiH na nivo Republike Srpske, a što je okarakterisano kao rušenje ustavnog poretka, nije se oglasilo!

Tužioci na čelu sa v.d. glavnim tužiteljem Milankom Kajganićem imali su miran i dobar vikend!

Upiti medija zanemareni su, a ni na pozive niko nije odgovarao!?

Ali šta smo mogli i očekivati od Tužilaštva Bosne i Hercegovine koje je ranije formiralo predmet koji se odnosi na odluku Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o formiranju entitetske agencije za lijekove i medicinska sredstva, a do danas nemamo nikakve tužilačke odluke!?

Potvrdili su da su od NSRS tražili dostavljanje, kako su naveli, određenih informacija u predmetu u kojem postupaju.

I onda su se sakrili, kako to obično i biva, te zbog činjenice da je istraga u toku ‘ne mogu objaviti više detalja’.

Kao što je javnost ostala uskraćena za više informacija o predmetu ‘Ikona’ tako nismo iznenađeni ni ovoga puta, ali svakako razočarani jesmo, činjenicom da institucija BiH kakva je Tužilaštvo BiH spava dok se otvoreno ruši Ustav BiH.

I predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozvao je Tužilaštvo BiH da procesuira Milorada Dodika kojeg je nazvao podstrekačem i predvodnikom grupe “koja se udružila u rušenju ustavnog poretka BiH i podrivanju institucija države”, nakon što je parlament Republike Srpske u petak navečer usvojio zaključke prema kojima vladi nalaže izradu zakona kako bi taj entitet izašao iz ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine.

“NSRS je napustila Dejtonski sporazum”, rekao je Komšić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

A, možda Kajganić i društvo na prvi radni dan u sedmici ipak počnu raditi dokazujući da su promicatelji vladavine prava, a nikako skupina političkih podobnika imenovana na visoke dužnosti!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *