ŠIROKE RUKE Kako se u 2021. trošilo u Predsjedništvu BiH: Na poklone od zlata i odijela spiskali 12.000 KM

Published On 4. January 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Kupovali i kišobrane za skoro 300 i cvijeće za 800 KM

Ni u protekloj, pandemijskoj godini, dok su potrošačke cijene hrane, stanarine, režija, zdravstvenih usluga i drugog letjele u nebo, a građani sve više stezali kaiš, u Predsjedništvu BiH, kako to pokazuju javne nabavke ove institucije, nisu štedjeli.

Stilski namještaj

Tako su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić na protokolarne poklone, za period od šest mjeseci, potrošili više od 13.000 KM.

Samo za poklone kupljene u jednoj sarajevskoj zlatarskoj radnji, i to dvadeset puta u roku od šest mjeseci, potrošili su nešto više od 6.000 KM. Gotovo isti iznos dat je na poklone kupljene u jednoj tekstilnoj kompaniji, dok je za cvjetne aranžmane dato skoro 800 KM.

Za nabavku i izradu kutija za poklone utrošeno je 1.600 KM, a kupovali su i kišobrane, i to za skoro 300 KM! Također, nabavljane su i bravice za stilski namještaj za 247 KM.

U Predsjedništvu BiH su, u skladu s epidemiološkom situacijom, koristili zaštitne maske i dezinfekciona sredstva, a za čiju je nabavku od marta do oktobra protekle godine dato nešto više od 5.200 KM.

Više firmi

Javne nabavke pokazuju i da je za usluge posredovanja u prodaji aviokarata i organiziranja službenih putovanja za potrebe Predsjedništva BiH u protekloj godini potrošeno 28.860 KM.

Kudikamo veći iznos, skoro 45.000 KM, dat je za tekuće održavanje vozila Audi, Mercedes, VW, Citroen, a ugovori su sklapani s više firmi od Sarajeva do Banje Luke. Za usluge ručnog pranja vozila potrošeno je više od 11.000 KM.

Presice i ketridži

Za kancelarijski materijal potrošeno je 10.379 KM, a za usluge tehničke podrške i najma opreme za potrebe pres-konferencija nešto više od 7.000 KM. Za nabavku tonera i ketridža iz budžeta su date 4.282 marke.

Avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *