HDZ kadrovi brane Dodika, ‘nositelji evropskih vrijednosti’ protiv SAD-a, Velike Britanije…

Published On 7. January 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – Nakon što su Sjedinjene Američke Države proširile sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH, nižu se reakcije zapadnih zvaničnika, ali i bh. političara i stranaka. U nizu reakcija u kojima se analizira stanje, ali i daju prognoze za budućnost, nimalo iznenađujuće HDZ BiH nije se zvanično oglasio, kao ni Dragan Čović, predsjednik HDZ-a.

‘Zaštitnik Hrvata’ i ‘nositelj evropskih vrijednosti’ šutio je i ranije i to kada su se u Hagu izricale presude političkom i vojnom rukovodstvu Ali, njemu odan kadar Marinko Čavara svojim nastupom dokazao je da glasanje HDZ-ovih delegata u Domu naroda, među kojima je i sam Čović, gdje su podržali zaključak SNSD-a o povlačenju Zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida, dokazuje da to nije slučajno. Čavara je sinoć branio Dodika, a čime se direktno suprotstavio politici SAD-a, ali i Njemačkoj i Velikoj Britaniji koje su najavile da će slijediti uvedene sankcije.

“Dodik je vukao potez po potez kako bi se suprotstavio “Bošnjacima, građanima, unitaristima” u institucijama Bosne i Hercegovine”, kaže predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara odgovarajući na pitanje da li je sankcionirani član Predsjedništva priželjkivao uvođenje sankcija.

“Mislim da nisu na razini na kojoj su bile najavljene. Mislim da neće donijeti nikakav rezultat ako im je cilj nešto drugo, osim da od ovih koji su sankcionisani naprave žrtve, heroje srpskom narodu i RS”, poručio je predsjednik FBiH, piše N1.

Čavara je dodao da je ranije iskustvo to pokazalo, jer je, kako je rekao, to područje (RS) više okrenuto ka istoku zbog bombardovanja od strane SAD.

Pojasnio je i da prethodne sankcije nisu naštetile Dodiku jer on ima većinsku podršku u RS.

“Može se reći da je on priželjkivao ovo. Ne znam o čemu je razmišljao, ali može se reći da je vukao potez po potez kao odgovor na preuzimanje institucija BiH od strane Bošnjaka, građana, ne znam kako se zovu-unitarista. I onda je vukao potez po potez kako bi zaštitio RS od odluka tih preuzetih institucija BiH”, rekao je Čavara u programu N1.

(A. Čorbo-Zećo)

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *