CRNA LISTA Na spisku Stejt departmenta 52 osobe iz BiH: Ko će se pridružiti Dodiku

Published On 9. January 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Crna hronika, Vijesti

Bit će zanimljivo vidjeti ko će iz bh. pravosuđa biti pod sankcijama i zabranom ulaska u SAD

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, njegov savjetnik Milan Tegeltija i njegova supruga Tijana te Mirsad Kukić, predsjednik PDA, neće biti jedine osobe iz BiH na američkoj crnoj listi korumpiranih dužnosnika.

Za sada su sankcije proširene u odnosu na Dodika, a na listi je završila i Alternativna televizija.

No, ovo je tek početak. Lista će vrlo brzo biti ažurirana i na njoj će se naći i osobe iz pravosuđa i bh. policijskih agencija.

Blokada imovine

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden (Joe Biden) izdao je u junu prošle godine naredbu da se pojačaju sankcije za sve one koji doprinose destabilizaciji situacije na zapadnom Balkanu.

Ova se naredba počela prošle sedmice i realizirati. I to postepeno. Stejt department, međutim, s ova tri imena neće stati. Na spisku osoba koje će u skorije vrijeme osvanuti pod sankcijama su 52 imena iz Bosne i Hercegovine povezana s koruptivnim režimom.

Sankcije će se nametnuti svima koji su direktno ili indirektno uključeni u korupciju povezanu sa zapadnim Balkanom, poput pronevjere javne imovine, izvlačenja privatne imovine za ličnu korist, u političke svrhe ili podmićivanje. I svima njima bit će blokirana sva imovina koju imaju na teritoriji SAD te će im biti zabranjen ulazak u Sjedinjene Američke Države.

Lista kandidata je duga. Međutim, pitanje je ko će se, osim Kukića, od političara iz FBiH naći pod sankcijama. Iz RS bi to, vrlo lako, mogli biti funkcioneri RS poput Nedeljka Čubrilovića, Željke Cvijanović, Radovana Viškovića… Razloga je više.

Posljednja sjednica Narodne skupštine RS o otimanju nadležnosti samo je pojačala američke sumnje da čelnici NSRS i vlasti RS rade na destabilizaciji države.

Avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *