Linije iza kojih nema povratka

Published On 11. January 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše : Amina Čorbo-Zećo

Dan nakon promocije fašizma i najprimitivnijeg nacionalizma u Republici Srpskoj, gdje je jasno poručeno da za Bošnjake, Hrvate i ostale građane nema mjesta u ovom entitetu dolaze poruke da se Milorad Dodik mora zaustaviti dok nije kasno!? A, jasno je svima da je već prekasno!

Ovo kasno je, rat! To je i više nego očigledno, a tada će i Srbima, Hrvatima, Bošnjacima svima drugima biti jednako, jer rat ne razlikuje nacionalnu, političku ili koju drugu pripadnost!

A, ko treba zaustaviti Dodika? Evidentno je da je on zakoračio i prešao linije iza kojih nema povratka, i sada bi rado da sjedne i priča, ali sagovornika više nema. Tako stjeran u kut postaje još opasniji, a institucije BiH su nijeme. Tužilaštvo BiH opterećeno političkim djelovanjima unutar svojih redova još nema snage za konačan obračun sa separatistom.

Dodikova nervoza, galama, vrijeđanje pokazuju da je dostigao fazu u kojoj nema nazad. Njegov put može se okončati na dva načina. Ili da ode na smetljište historije ili će izazvati sukob unutar BiH, prizivajući u pomoć Srbiju koja je već upisana u historijske fakte kao agresor.

Opasnije pojave za državu BiH, od samog Dodika i njegove politike, su činjenica da je Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, odobrio osiguranje manifestacije neustavnog dana, to je krivično djelo, ali još nema reakcija nadležnih.

MUP RS-a je na defileu pjevao ‘Srba ima kao lista, nema više komunista. Za krst, za krst, Nemanjića, za slavu, za slavu, Obilića’. I svi znaju da nema drugih u RS-u, da ostalih ima na kapaljku, posebno u institucijama ovog entiteta i na pozicijama u sigurnosnim organima!

Pitanje do kada će se na teritoriji BiH tolerirati paravojna formacija, a koja sebe zove policija RS. Sve im je dozvoljeno, od dugih cijevi do vozila sa vjerskim obilježjima!

Ukoliko Tužilaštvo BiH i SIPA pod hitno ne sankcioniraju predsjednika SNSD-a Milorada Dodika jasno je da smo u fazi kasno ili rata!

Dodik uznemirava javnost, provocira sukob iako uporno tvrdi da mu to nije cilj.

A, svima je osim separatistima jasno da „samostalna RS u okviru BiH“ koju SNSD planira promovirati nije realna. Nikakav koncept sastavljene države nije moguć. Nema pregovora oko presuda, nema grunta ni Drine koje želi uz ucjene uknjižiti na entitet!

Sva igra je u Drini, gruntu, izgradnji hidrocentrala i posjedovanju šuma, koje Dodik već stavio kao kolateral za kredit od 600 miliona!

Rok od šest mjeseci koji je pred njim sigurno će koristiti upravo da bi ostvario potpunu kontrolu i nametnuo svoje politike kada je riječ o rješavanju pitanja državne imovine.

I ne radi to na pravnim osnovama, već manipulacijama i izvrtanju pravnih osnova, baš kao što manipulira s prijenosom nadležnosti i pozivanjem na izvorni Dejton. Ali njegove crvene linije svi prešutno gledaju i zajedno s njim preskaču. Od domaćih pravosudnih institucija koje nemaju adekvatnu reakciju, do nekorodiniranih sankcija i upozorenja.

Još samo tužiocima u BiH nije jasno da Dodik podriva Ustav države i njene pravosudne i policijske institucije, a doći će vrijeme kada će se i njih pitati šta su radili po tom pitanju. I nečinjenje je krivično djelo, baš kao i činjenje, a u momentu smo kada niko nema pravo na pasivnost i nadu da se Dodik samo poigrava u predizbornoj kampanji.

„Proglasit ćemo ništavnim zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH u Republici Srpskoj. To ćemo uraditi sa SIPA-om i Obavještajnom službom BiH. Obavještajnu službu ćemo formirati odmah, a SIPA-i dati rok da napusti RS. Ako to ne učini, primjerenim mjerama ćemo to učiniti. Ovo je samo jačanje dejtonske pozicije Republike Srpske. Ovo je trenutak da se vratimo kući“, izjava je Dodika od prije nekoliko mjeseci.

Nakon nje su izostale reakcije jednako kao i sada dok nijemo posmatramo ulazak u fazu prekasno i pozivamo na djelovanje dok nije kasno!

Za kraj vrijedi citirati Dragana Stevanovića: “Ne trebaju ni crvene ni zelene beretke da brane BiH. Za odbranu imamo Ustavom određene institucije. Odgovor na neustavno ponašanje može biti samo na ustavan način”.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *