Safet Softić sa Avaza pozvao na izdaju države i uvođenje apartheida

Published On 17. January 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – Potpredsjednik SDA Safet Softić pozvao je  na izdaju države i uvođenje apartheida kroz navodno iznalaženje kompromisa sa anticivilizacijskim zahtjevima HDZ-a BiH i Dragana Čovića.

Da je riječ o izdaji dokazuje sav napor probosnaskih stranaka, prije svih SDP-a i DF-a koje su upozoravale, a na kraju i dovele do toga da se obustave pregovori o izmjenama Izbornog zakona dok se ne zaustavi Milorad Dodik i njegova secesionistička težnja i ne odblokira rad institucija BiH.

Danas je to ponovio Saša Magazinović, SDP-ov zastupnik u Parlamentu BiH.

“Pitaju o novoj rundi pregovora o Izbornom zakonu. Nista se nije promijenilo – ti pregovori su danas potpuni višak. Učiniti potpuno funkcionalnim rad institucija, povući odluke NSRS, poništiti zakone, pa se tek onda može razgovarati o Izbornom zakonu”. kazao je Magazinović.

No Softić misli drugačije.

“Odnosi Hrvata i Bošnjaka se trebaju postaviti na neki drugi nivo. Vjerujem da je to put koji bi mogao sve ove odnose i stabilizirati i relaksirati – smatra Softić.

Softić je za Avaz ocijenio da udovoljavanje zahtjevima HDZ-a predstavlja kompromis.

– Jer sve što bi se eventualno prihvatilo kao neka moguća vrsta kompromisa, na neki način bi se tumačilo kao određena izdaja u ovoj zemlji. Tako su stvari i postavljene  – kaže Softić.

Na pitanje vjeruje li da će se izbori ove godine uopće održati s obzirom na rokove, naglašava da vremena i dalje ima.

– Rok je sve dok se, prema Izbornom zakonu, ne proglase izbori. Ima dovoljno vremena i prostora da se dogovara i pregovara. Datum ovjere izbora je neko krajnje vrijeme kada bi se trebale usvojiti izmjene u Parlamentu. Pitanje je, dakle, koliko imamo volje, hrabrosti i spremnosti da dođemo do određenih vrsta kompromisa – smatra Softić.

(A. Čorbo-Zećo)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *