INSPEKCIJA OTKRILA Zbog otkrivene salmonele bit će uništeno 56.280 brojlera

Published On 20. January 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

To je za 20 posto više u odnosu na prethodnu godinu, kazala je Brdarić

U posljednja dva mjeseca veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo (KUIP), kako bi otkrili prisustvo salmonele, proveli su monitoring na devet farmi tovne peradi u Kantonu Sarajevo.

– U okviru provedenog uzorkovanja i laboratorijsko-dijagnostičkog ispitivanja na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, prisustvo salmonele je potvrđeno na četiri farme, kojima je, s ciljem sprečavanja rizika po javno zdravstvo, donesena mjera sanitarnog klanja ukupno 56.280 komada tovne peradi/brojlera, što je za 20 posto više u odnosu na prethodnu godinu – kazala je Vildana Brdarić, portparol KUIP-a.

Pojačano pranje

Osim toga, na kontroliranim farmama, pod nadzorom kantonalnih veterinarskih inspektora, uspješno su provedene i pooštrene biosigurnosne mjere, odnosno pojačano pranje, čišćenje, dezinfekcija, kao i zbrinjavanje prostirke, uz kontrolna laboratorijska ispitivanja.

Patogene bakterije

– Kako je u relativnom odnosu procent nezadovoljavajućih rezultata značajniji u odnosu na 2020. godinu, radi osiguranja zdravstveno ispravne hrane za javnu potrošnju, nadziranje salmonele nastavljeno je i kroz uzimanje 430 uzorka u pripadajućim djelatnostima, odnosno proizvodnji, preradi, doradi, distribuciji i maloprodaji mesa peradi i konzumnih jaja u KS, gdje nisu detektirane patogene bakterije – dodala je Brdarić.

Avaz.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *