BLAGOTVORNO DEJSTVO Namirnice koje griju

Published On 30. January 2022. | By saliha | Magazin

Savetuje se da tokom zime unosite hranu bogatu zdravim mastima, proteinima i ugljenim hidratima, odnosno složenim namirnicama koje se obrađuju u organizmu nešto duže

Jasno je da hrana utiče na ljudski organizam na bezbroj načina, a jedan od njih tiče se i termoregulacije.

Takva hrana se obično duže vari, što podstiče proces termogeneze, odnosno stvaranje toplote u organizmu.

Savetuje se da tokom zime unosite hranu bogatu zdravim mastima, proteinima i ugljenim hidratima, odnosno složenim namirnicama koje se obrađuju u organizmu nešto duže.

Banana

Ova voćka sadrži velike količine vitamina B i magnezijuma, koji su važni za normalno funkcionisanje štitne i nadbubrežne žlijezde, koje učestvuju u termoregulaciji. Pored toga, one će vam poboljšati memoriju i raspoloženje i pomoći da lakše utonete u san.

Đumbir

Korjen ove biljke spada u najzdravije darove prirode, a jedna od prednosti đumbira je i to što stimuliše termogenezu. Uz to, ima i dijaforetsko dejstvo, što znači da pomaže tijelu da se zagrije iznutra i podstakne znojenje.

Kafa

Kofein može da ima mnoge prednosti, a jedna od njih je i to što ubrzava metabolizam i time povećava tjelesnu temperaturu. Vjerovali li ne, ledena kafa još je efikasnija jer ima više kofeina. Naravno, u decembru ćete se radije okrenuti vrućoj ili toploj kafi, koja će značajno pomoći u zagrijvanju tijela.

Crveno meso

Janjetina i govedina odlični su izvori željeza, minerala koji prenosi kiseonik kroz organizam, a ljudi s manjkom gvožđa često imaju hladne ruke i stopala ili se lako zamaraju. Dakle, više željeza znači i toplije tijelo. Pored toga, crveno meso obiluje i vitaminom B12, koji doprinosi zdravlju nervnog sistema i jačem imunitetu.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *