Vijećnica u bojama zastave Ukrajine, u petak protesti za mir kod spomenika ubijenoj djeci Sarajeva

Published On 25. February 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – U znak solidarnosti s patnjom Ukrajine i njenim narodom koju je jutros rano napala vojnim udarima Rusija, sarajevska Vijećanica osvijetljena je bojama ukrajinske zastave sa porukom “Solidarnost sa narodom Ukrajine”.

Sutra će u Sarajevu u 12 sati kod spomenika ubijenoj djeci Sarajeva biti održani antiratni protesti.

“Mi koji/e znamo šta je rat, koji/e znamo šta je agresija, koji/e se svakodnevno već decenijama oporavljamo od rata i svakodnevno živimo pod prijetnjom novog rata, svaki dan budeći se u nadi da ćemo i zaspati u miru, solidarišemo se sa ljudima Ukrajine koji su se u četvrtak probudili pod bombama, sirenama i neizvjesnosti.

Imperijalne i ekspanzionističke sile diktatora odlučile su da koriste oružje i rat kako bi sebi osigurali vječnu slavu i još više profita. Kao i svi agresori, Putin se trenutno koristi nacionalističkim narativom, a ako ko zna kako nacionalizmi uništavaju ljudskost i polariziraju ljude to smo mi. Zbog toga je naša dužnost pozvati na mir i zaustavljanje vještačke polarizacije.

Ljudi u Rusiji su se u četvrtak također pobunili protiv rata, ali su se suočili sa ogromnom represijom. I to nam pokazuje da rat nije između običnih ljudi, već je rat sredstvo da se diktatori preko naših leđa obračunaju jedni sa drugim.

Kolektivno smo iznevjerili ljude u Ukrajini, jer smo ostali nijemi dok je rat bio u najavi. Kolektivno smo iznevjerili i ljude u Siriji, Afganistanu, Jemenu, Kongu, nastavi niz. Ratovi bukte po cijeloj planeti. Nekako nam se stalno ti ratovi čine daleko, da nisu naši. A ustvari svi ratovi su i naši jer su direktno usmjereni protiv ljudske vrste i humanosti.

U petak stojimo uz ljude iz Ukrajine koji su direktno pogođeni Putinovom agresijom, stojimo uz ljude iz Rusije koji se protive Putinovom režimu, stojimo i protiv naših ugnjetavača koji nas decenijama drže pod prijetnjom rata. Stojimo za mir.

Pozivamo da se zaustavi rat koji trenutno djeluje kao nešto što nas vodi u rat svjetskih razmjera. Rat koji se vrlo brzo može pretvoriti i u nuklearni. Pozivamo da se zaustave svi ratovi i oni koji traju i oni u nastanku. Umjesto oružja osigurajte hranu i dostojanstvo ljudima”, navodi se u pozivu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *